Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Naken kokk i Oslo

Rockekokken Jamie Oliver (28) nøyde seg ikke med å presenterere den nye kokeboka si da han besøkte Oslo torsdag. Han rakk også å flørte litt med Ingrid Espelid Hovig (79).

DAMASKDUKER, tøyservietter, blankpusset bestikk - og en naken kokk. Matverdenens superkjendis Jamie Oliver valgte ærverdige Theatercafeen da han på torsdag presenterte kokeboka «Gjør som Jamie». Med god hjelp fra hele Norges matguru Ingrid Espelid Hovig (79), for anledningen hyret til å intervjue Oliver. - I JUST LOVE her. Jamie Oliver og Ingrid Espelid Hovig fant raskt tonen foran det frammøtte pressekorpset. De har møtt hverandre i London tidligere. Sistnevnte med røykt smalahove i bagasjen. - Du spiste ikke sauehodet jeg hadde tatt med, sier Ingrid og ser smilende bort på sin yngre kollega. - Å gud. Vel, jeg ville prøve fordi jeg er glad i deg, men både magen og fornuften min fikk meg fra det. Og det var jo en stygg sau. DETTE ER første gang at den britiske kokken, restaurantsjefen og kokebokforfatteren er i Norge. Ifølge ham selv forbinder han helst landet med blonde, høye jenter. Han har ennå ikke spist så masse norsk mat, men er imponert over norsk brødbakst. - Dere har mange typer brød jeg aldri har sett før. Og flatbrødet er fantastisk. Verdens mest populære kokk var slik vi er vant til å se ham på tv-ruta: Lett slentrende i hullete olabukser, skotskrutet skjorte og med håret i rufsete hanekam. Og veldig pratsom. JAMIE OLIVER begynte sin matkarriere som seksåring, med å kaste søppel på pappas pub i Essex. - Jeg var den enste som var liten nok til å komme meg inn i søppeldunkene. Heldigvis vokste jeg meg større, og jeg fant snart ut av kjøkkenet var riktig for meg. Jamie avanserte snart til potetskrelling, og siden har det bare gått oppover. I dag er 28-åringen superstjerne og mangemillionær. Han dyrkes som et popidol, og bor i London sammen med kona Jules og deres to døtre i et hus til 16 millioner kroner. EN AV ÅRSAKENE til Olivers suksess er den enkle filosofien bak det han gjør. Både i tv-programmene og i kokebøkene sine lager han ujålete mat basert på førsteklasses råvarer. Han stripper rettene sine for fiksfakseri - derav tilnavnet «den nakne kokken». - All matlaging starter med råvarene. Men det viktigste er å ha det moro når man lager mat, sier han. Jamie Oliver synes tydeligvis at det moro å ha kokkelærlinger også. Nå planlegger han åpne tilsvarende restauranter som Fifteen i både New York og Sydney. - Jeg ser ikke bort fra at jeg åpner en i Norge også, men først skal vi få det til i London. Det viktigste er å få tak i personale, så vi får se om et par år, sa han til de frammøtte journalistene. ETTER PRESSEKONFERANSEN måtte Jamie Oliver haste videre til neste post på forlagets program. Men Ingrid Espelid Hovig rakk å smette inn noen siste spørsmål. - Kan jeg spørre deg om du vil la meg «adoptere» deg som barnebarnet mitt? En spøkefull Jamie Oliver tok ingen betenkningstid: - Jeg kan jo være kjæresten din i stedet. solvi.glendrange@dagbladet.no

<HLF>Gestikulerende:</HLF> Jamie Oliver (28) er lett gjenkjennelig fra tv-programmene sine: Rufsete, gestikulerende, uformell og pratsom. <QL>Foto: Sølvi Glendrange
<HLF>Fant tonen:</HLF> Kjendiskokken Jamie Oliver (28) ble intervjuet av Ingrid Espelid Hovig (79) under pressekonferansen i Oslo torsdag. Anledningen var presentasjonen av Jamies kokebok «Gjør som Jamie». Oliver har hatt stor suksess med programmene og kokebøkene sine her til lands. Til sammen har de fire kokebøkene hans et opplag på rundt 250 000 eksemplarer. Foto: Scanpix
<HLF>Lær av Jamie:</HLF> «Gjør som Jamie» er hans fjerde på norsk. Foruten oppskrifter byr han også på råd, teknikker og kjøkkentips. Boka ble til etter at Oliver i fjor åpnet restauranten Fifteen i London, der han hvert år skal lære opp 15 arbeidsledige ungdommer til å bli lage mat og å drive restaurant. Profitten fra restauranten går til et veldedighetsfond som skal gi flere unge en ny sjanse, og i «Gjør som Jamie» kan du se hvordan han lærer opp sine egne lærlinger. Boka er oversatt til norsk av Kyrre Haugen Bakke.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media