Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Når bør man begynne å snakke med barna om sex?

Foreldre kan oppleve at det er flaut å snakke om sex. Da kan det være godt å ha en kjøreregel: Tenk enkelt, og kall en spade for en spade.

TENK ENKELT: På skolen skal barn ha seksualundervisning tilrettelagt for sitt utviklingsnivå og klassetrinn. Ellers er en god kjøreregel å tenke enkelt når spørsmål om sex skal besvares: kall en spade for en spade, er Bente Træens anbefaling. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
TENK ENKELT: På skolen skal barn ha seksualundervisning tilrettelagt for sitt utviklingsnivå og klassetrinn. Ellers er en god kjøreregel å tenke enkelt når spørsmål om sex skal besvares: kall en spade for en spade, er Bente Træens anbefaling. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Undersøkelser tyder på at foreldre som forholder seg positivt til seksualitet bidrar til at barna utvikler et godt forhold til seksualitet og kropp senere i livet – og vice versa. Samtidig kan foreldre oppleve at det er flaut å snakke om sex. Da kan det være godt å ha en kjøreregel: Tenk enkelt, og kall en spade for en spade.

Reagere på riktig måte

Allerede som små barn har vi en indre motivasjon for å søke nytelse. Derfor oppdager barn tidlig at berøring av egne kjønnsorganer er en kilde til nytelse. Utfordringen for den voksne som ser dette er å reagere på riktig måte. Barnet vet jo ennå ikke at dette heter «sex» - det er noe som ligger i hodet på den voksne. Men i samspill med voksne skal barnet lære om sex.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?