Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Når det mørkner må vi skape lyset selv

La oss gjøre som barna.

LYSET: Kanskje legger du ikke merke til det, kanskje er du for trøtt, for stressa, for redd til å kunne se. Men det finnes der.

Det lyset som gjør deg helt unik, som gjør deg forskjellig fra de andre, skriver Bjørk Matheasdatter. Dette bildet er fra  Skagadalen i Jotunheimen. Foto: Espen Haagensen / NTB scanpix
LYSET: Kanskje legger du ikke merke til det, kanskje er du for trøtt, for stressa, for redd til å kunne se. Men det finnes der. Det lyset som gjør deg helt unik, som gjør deg forskjellig fra de andre, skriver Bjørk Matheasdatter. Dette bildet er fra Skagadalen i Jotunheimen. Foto: Espen Haagensen / NTB scanpix Vis mer

«Svart senker natten seg i stall og stue...»

På trappa står en syngende ungeflokk, i alderen fire til tolv år, kledd i hvite skjorter, og med glitter i håret. I hendene bærer de lysende lykter. De rekker en stor kurv med lussekatter fram mot meg. «Vær så god, vi har bakt dem i dag!» Jeg får lyst til å gi dem noe tilbake, styrter inn på kjøkkenet, leter fram en sjokolade fra skapet og legger den i kurven. «Vi trenger ikke få noe», sier barna. «Dere har gitt meg så mye, sier jeg!» De fortsetter å synge: «Mørket skal flykte snart, fra jordens daler ...» Jeg står og ser etter dem der de rusler nedover veien i sitt lille lysende, syngende tog. De kom med lyset sitt, og de tente mitt.

Natta til Lucia-dagen falt tidligere sammen med vintersolverv, og ble regnet som årets lengste og svarteste natt. Når det mørkner må vi skape lyset selv. På gatene og utenfor hjemmene våre henger vi lyslenker rundt busker og trær, eller vi surrer dem rundt rekkverk på trapper og balkonger. Vi tenner våre lykter, og i vinduene funkler stjerner og hjerter. Fra bord og vinduskarmer blafrer det i flammer, som sier: «Du er velkommen!» Vi vil alltid søke mot lyset. Det som opplyses legger vi merke til, det lyset peker på trekkes blikket vårt mot. For, intet lys - intet liv. Fra første stund i verden vender vi oss mot lyset. Fra livmorens mørke fødes vi ut i en verden av lys.[teaser][/teaser]

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

1 MÅNED*

PRØV PLUSS FOR 1 KRONE

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED* 1 kr måned. 0,03 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (99kr/mnd) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr 3 måneder. 2,77 per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

6 MÅNEDER**

KUN 30 KR/MND- 60% rabatt

180 kr

(1 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER** 180 kr 6 måneder. 1 kr per dag

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (99kr/mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris etter tilbudsperioden (449kr/6mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?