Når dør Pete Doherty?

Kate Moss\' kjæreste er Englands skandaleyndling.

(Dagbladet.no): Egentlig burde Pete Doherty vært et undergrunnsfenomen.

Bandene hans har solgt moderat med skiver, han er opptatt av undergrunnspoesi og obskur punk, og han liker ikke å snakke med pressen.

Men etter at han ble sammen med Kate Moss har narkoforbruket og de tallrike skandalene blitt førstesidestoff i alle Englands aviser.

Fenomenet Pete Doherty har blitt et freakshow uten paralleller i britisk musikkhistorie.


RUS OG AVLYSNINGER
13. august i år, kl. 17.05: En stor folkemengde har samlet seg ved Enga-scenen i Middelalderparken i Oslo.

Pete Dohertys Babyshambles skal etter planen gå på scenen under Øyafestivalen.

Egon Holstad og We-vokalist Thomas Feldberg er ment å introdusere bandet. I stedet annonserer de at Doherty ikke har ankommet, men at de håper han dukker opp senere.

Folk trekker på skuldrene. De fleste har lest om bandets utallige avlysninger de siste par månedene. Dagen før hadde politiet beslagelagt Babyshambles\' instrumenter, etter at bandet hadde spilt en ulovlig gig i London.

Imens sitter Pete Doherty i en glattcelle på Gardermoen. Han har blitt tatt med en brukerdose narkotika, og slipper ikke ut før tre timer senere.

Pete Doherty og hans Babyshambles kommer seg til slutt på scenen senere på kvelden, mens de aller fleste Øya-gjengerne er opptatt med Sonic Youth. De som er til stede på konserten får imidlertid med seg en ufokusert og hektisk opptreden på lånte instrumenter.

En rusa Pete Doherty spyr. Publikum jubler. Til slutt slår arrangørene av strømmen.


SPEEDFREAKS
Både musikkblader og tabloidpressen elsker uberegnelige «verstinger».

Og ofte står det et PR-byrå eller medierådgivere bak og fyrer opp under mytene.

Det gjør det ikke i Pete Doherty og Babyshambles\' tilfelle, tror VMEs promosjef Joakim Haugland. Han hadde ansvaret for Doherty og Babyshambles under Øya-festivalen, siden VME distribuerer platene til bandets engelske selskap Rough Trade.

- Det er ikke noen Malcolm McLaren (legendarisk Sex Pistols-manager) som står bak her. Gjengen rundt ham - fra manager til gitarteknikere - er faktisk enda drøyere. Dette er speedfreaks som har fått for mye oppmerksomhet, og som helt oppriktig gir faen, sier Haugland til Dagbladet.no.

For kort tid siden annonserte plateselskapet at Babyshambles\' debutalbum kommer 14. november. Det vil imidlertid ikke bli gjort intervjuer - ifølge pressemeldingen fordi de ville vært umulig å avtale.


MEST LOVENDE
The Libertines debuterte med «Up The Bracket» i 2002, og ble umiddelbart skrytt opp i skyene av NME og andre musikkaviser.

Men det var fortsatt en lang vei til The Sun og The Mirrors spalter.

Året etter ble bandet kåret til Englands beste i The Guardian. Omtrent samtidig tårnet problemene seg opp.

Først møtte ikke Doherty opp til en lengre turné. Mens resten av bandet var i Japan, brøt Doherty seg inn i bestevenn og Libertines-kollega Carl Barats leilighet, der han blant annet stjal en laptop og en gitar.

For forbrytelsen måtte han sone to måneder i fengsel. Bandet ga ham en ny sjanse etter at han slapp ut, og i begynnelsen av 2004 begynte bandet å spille inn nytt materiale.

Men bråket var ikke over. Forholdet mellom Barat og Doherty var ifølge NME blitt så kjølig at det måtte livvakter til for å passe på i studio. Barat likte spesielt dårlig at en rekke venner av Doherty fra Babyshambles, bandet han hadde startet året før, hang rundt studioet.

Våren 2004 kom det selvtitulerte andrealbumet, som også fikk glimrende kritikker. Men nå var det for sent. Etter at Doherty hadde erklært seg skyldig i våpenbesittelse, og fortsatt ikke hadde vist vilje til å kvitte seg med dopvanene, ble bandet oppløst.


KAOS
Interessen for Pete Doherty eksploderte i januar i år, da det ble kjent at han hadde begynt å date supermodellen Kate Moss.

At yndige Moss ble koblet til en heroinavhengig var selvsagt uimoståelig for britiske tabloider. Moss hevdet hele tiden at hun ikke brukte dop, inntil Daily Mirror for et par uker siden trykket bilder av modellen mens hun sniffet kokain i Dohertys studio.

Moss fikk sparken av Hennes & Mauritz og Chanel, og forholdet mellom de to skal ifølge Moss\' rådgivere være over.

Samtidig rapporteres det stadig om større og mindre hendelser i Dohertys liv.

Som da han nikket ned Razorlight-vokalist Johnny Borrell. Eller da han angrep fotografer under en konsert i Greenock. Eller da han ikke kunne betale for et restaurantbesøk. Og så videre.

CRAZY FROG PÅ HEROIN Tabloidoppslagene har imidlertid blitt så mange og groteske at enkelte har begynt å reagere. Er Doherty et uregjerlig geni, eller en narkoman som burde beskyttes mot seg selv?

«Den som gjør det siste intervjuet - tar de ikoniske siste bildene, ser han dø på scenen eller hvilken skjorte han har på seg der han ligger på lit de parade - vinner. Alt er en plagsom forberedelse til å kunne si «jeg var der»», skrev Svenska Dagbladets kommentator Andres Lokko tidligere i september.

I forrige uke gikk Morrissey hardt ut mot britisk presse.

- Jeg er ikke sikker på at han takler dette. Det er mye desperasjon ved ham. Jeg har på følelsen at han er på tynn is, sa den tidligere Smiths-legenden.

Blur-vokalist Damon Albarn uttrykte også sin misnøye, i forbindelse med Live 8 og «Make Poverty History».

I et intervju spøkte han om å lage sin egen lille kampanje: «Make Doherty History».

Her hjemme er det Turbonegers Thomas Seltzer som har gått hardest ut.

- Han kan ikke skrive låter. Bandet hans har ingenting å komme med. Den første gangen jeg hørte dem trodde jeg det var en spøk. Det eneste Pete Doherty kan er å røyke heroin og henge ut med Kate Moss.

- Indie-rocken er blitt milliardindustri - britiske og amerikanske journalister snakker om «The indie-stry». Og den fremste eksponenten for dette er Pete Doherty. Han representerer en hype-kultur som er like kommersiell som Schnappi. Pete Doherty er Crazy Frog på heroin, sa Seltzer til Dagsavisen i sommer.

RIKSNARKOMAN: Pete Doherty ble stoppet på Gardermoen med dop. Tidligere forsøk på å bli stoffri har vært mislykket.
TROFASTE FANS: Fansen omfavner Doherty idet han forlater Snaresbrook Crown Court i London. Der var han tiltalt for tyveri og utpressing.
TURBULENT FORHOLD: Kate Moss ble fersket i å bruke kokain i kjærestens studio. Forholdet mellom Moss og Doherty har vært en turbulent og svært offentlig affære.
SUNNERE DAGER: The Libertines ble kåret til Englands beste band av The Guardian.