I de beste familier: Leslie Jamison har overprestert hele livet, og mener det skyldes både oppvekst og biologi. Foto: Geir Dokken
I de beste familier: Leslie Jamison har overprestert hele livet, og mener det skyldes både oppvekst og biologi. Foto: Geir DokkenVis mer

- Når en mann sa han ville knulle meg, var det som en slurk med whisky

Leslie Jamison (35) var 21 år da hun vant sin første skrivepris på Harvard, 27 da hun debuterte som forfatter og 31 da hun skrev sin første bestselger. Store deler av tida var hun en minst like flink alkoholiker med et utømmelig behov for å bli begjært.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Det er tidlig fredag ettermiddag i en hotellbar i Oslo. DJ–en har allerede startet festen, og bak disken fyller bartenderen opp et brett med Bloody Mary. Leslie Jamison bestiller en kaffe og manøvrerer barnevogna bort til et bord i hjørnet.

- Hva ville skjedd om du tok deg en drink nå?

- Det vet jeg ikke. Men jeg vet at det før eller siden ville føre til at hele livet mitt handlet om drikking igjen. At det bare ville være et spørsmål om hvor lang tid det ville ta, før jeg var besatt av spriten og tilbake i skammen.

Leslie Jamison er en av de fremste, unge essayister i USA. Hennes siste bok og bestselger, «The Recovering», er en slags antimemoar om hennes egen alkoholavhengighet og avrusning. Etter flere forsøk, ble Jamison edru da hun var 27. I motsetning til i tidligere bøker, har hun ikke jaktet på det unike og spesielle ved sin egen fortelling denne gangen. Det er derfor boka inkluderer historiene til menneskene hun har møtt gjennom Anonyme Alkoholikere (AA), og andre forfattere som har slitt med avhengighet.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn