+ Du leser nå Dagbladet Pluss

Når et barn skal få lov til å lære av sine feil, vil det ofte få konsekvenser for andre

- Barn trenger grenser, skriver Håvard Tjora

KONSEKVENSER FOR FLERE: Hvis skituren blir avbrutt fordi barnet fryser etter å ha nektet å ta på ullsokker, så er det dumt for resten av familien. Illustrasjon: LISA AISATO
KONSEKVENSER FOR FLERE: Hvis skituren blir avbrutt fordi barnet fryser etter å ha nektet å ta på ullsokker, så er det dumt for resten av familien. Illustrasjon: LISA AISATOVis mer

(Magasinet): I et moderne syn på barneoppdragelse har det blitt vektlagt samtale framfor overstyring, diskusjon framfor kjefting - og utprøving og læring av egne feil framfor at foreldre dytter sine livserfaringer på barna.

Jeg er glad for at forskere har satt ord på barns behov og gitt oss innblikk i hvordan barna opplever verden. Et viktig innspill fra ekspertisen har vært at barn opplever krenkelser like sterkt som vi voksne gjør.

Barn er til sjuende og sist låst til sine foreldre, og det er viktig at vi behandler den makten vi har fått med varsomhet, kjærlighet og klokskap.

Men i kjølvannet av moderne barneoppdragelse er det også tydelig at mange er usikre i sine roller som foreldre. For hvor går skillet mellom å sette grenser og å være autoritær og overkjørende?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

4 MÅNEDER*

KUN I MAI 75% rabatt

100 kr

(0,83 kr per dag)

KJØP 4 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

4 MÅNEDER* 100 kr per 4 måneder. 0,83 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99kr/måned) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

UKE

Prøveperiode*

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

UKE 1 kr per uke. 0,14 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (55kr/uke) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris.
  • *Fornyes til normalpris etter tilbudsperioden (99kr/måned) (55kr/uke).
  • Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.