Fornøyd far: På grunn av depresjonen solgte Thomas og Jane huset de bodde i, og kjøpte seg en mer lettstelt leilighet. Familien på fire bor nå i Brøndby Strand utenfor København, og Thomas tilbringer mye tid sammen med barna. - Vi koser oss masse. Det er så gøy å være sammen med dem, sier han.
Fornøyd far: På grunn av depresjonen solgte Thomas og Jane huset de bodde i, og kjøpte seg en mer lettstelt leilighet. Familien på fire bor nå i Brøndby Strand utenfor København, og Thomas tilbringer mye tid sammen med barna. - Vi koser oss masse. Det er så gøy å være sammen med dem, sier han.Vis mer

Når far får fødselsdepresjon

Da danske Thomas Magleby (31) fikk barn ble han aggressiv og innesluttet. Årlig rammes også 4000 norske menn av fødselsdepresjon.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

- Jeg skrek «hold munn» til babyene og ønsket de langt vekk. Hodet ble fylt av dumme tanker. Tanker om at jeg var udugelig som far, forteller Thomas Magleby. Bilbatteriselgeren er en bredskuldret mann, bortimot to meter høy, med biceps dekket av tatoveringer. Nå sitter han ved siden av kona Jane (28) i den lille sofaen i leiligheten deres i forstaden Brøndby Strand, tjue kilometer vest for København. Over paret henger innrammede portretter av tvillingene Asja og Philip (3). - Jeg synes ikke jeg er noe mindre mann fordi jeg innrømmer at jeg har hatt en fødselsdepresjon, sier Thomas. - Snarere tvert imot.

Fødselsdepresjon er noe de fleste forbinder med kvinner, men lidelsen rammer i høy grad også nybakte fedre. Allerede i 2006 viste en stor forskningsrapport utført ved Rigshospitalet i København at omkring syv prosent av alle pappaer får en fødselsdepresjon. - Det er ikke fødselen som utløser depresjonen, men det å bli foreldre, sier sjefpsykolog Svend Aage Madsen som ledet undersøkelsen ved Rigshospitalet. - Når vi dybdeintervjuet fedrene, så vi at de hadde psykiske reaksjoner på omveltningen. Far kunne også få fødselsdepresjon. Dette ble gjort til en stor morsomhet i dansk presse, men så begynte telefonen å ringe fra familiene til menn som opplever disse vanskelighetene. Han tror ikke forholdene er annerledes i Norge. - Hvorfor skulle det være det?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn