Du leser nå Dagbladet Pluss

Når hjelpen svikter

Hver dag dør det en mann ved selvmord i Norge, annenhver dag en kvinne, og likevel er selvmord fortsatt et delvis tabubelagt tema, skriver Magasinets skribent Håvard Tjora.

LÆRER: Håvard Tjora er lærer, forfatter og foredragsholder. Kjent gjennom tv-serien «Blanke ark», der han hjalp skoletapere på rett kjøl. Han har utgitt bøker om barn og skole. Illustrasjon: Lisa Aisato
LÆRER: Håvard Tjora er lærer, forfatter og foredragsholder. Kjent gjennom tv-serien «Blanke ark», der han hjalp skoletapere på rett kjøl. Han har utgitt bøker om barn og skole. Illustrasjon: Lisa AisatoVis mer

For mange år siden ble jeg kjæreste med ei jente som kom fra en helt annen tilværelse enn den jeg hadde kjent så langt i livet.

Hun ble født inn i et hjem med rusavhengige foreldre, og ble plassert i fosterhjem som baby. I ungdomsåra flakket hun fra beredskapshjem til beredskapshjem, før hun til slutt endte opp i byen jeg bodde i. Der var hun i et merkelig opplegg i regi av barnevernet, hvor hun ikke gikk på skole eller hadde fast jobb, men var på fulltids arbeidstiltak uten lønn.

Da vi ble kjærester, fikk jeg innblikk i et liv som hadde bestått av vold, overgrep, voldtekter og rus. Jeg tror aldri jeg verken før eller siden har møtt et så ensomt menneske. Riktignok hadde hun venner flere steder i Norge, men hun hadde ingen voksne i livet som var der for henne.