Spar på beina: Det finnes mange måter å tilberede laks på. Så ikke kast fiskebeina, for det er her vi finner noe av det beste kjøttet. Foto: Mette Randem
Spar på beina: Det finnes mange måter å tilberede laks på. Så ikke kast fiskebeina, for det er her vi finner noe av det beste kjøttet. Foto: Mette RandemVis mer

Når man får laks, er alt strevet verdt det. Slik nyter du fangsten best

Tv-kokk Andreas Viestad sjekket fiskeforholdene i Eidsfjorden. Etterpå laget han fire forskjellige retter med laks.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Kulingen raser inn mot Listalandet, på heia snurrer de gigantiske vindmøllene i Lista vindmøllepark, en lav bass gir området sitt eget elektronica­soundtrack.

På lesida av den sinte kulingen, i Sigersvoll, er det speilblank sommer. Her har båter søkt ly siden vikingtida. Også for fisken er det en stille rasteplass i et opprørt hav.

Vi møter Stein Skumsvoll i den lune pollen. Vårt mål: Vi skal ut i Eidsfjorden og se om vi har flaks. Om vi har flaks, får vi laks. I så fall er det en triumf, ikke bare mot østavinden som slett ikke er bra for fisket, men også over modernitetens laksefiske.

Her har Stein og faren Leiv satt tradisjonell kilenot de siste 25 sesongene. De er blant de siste i landet som praktiserer denne fangstmetoden. Foran oss, på andre siden av Fedafjorden, kan vi se konturene av et moderne oppdrettsanlegg.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn