Spar på beina: Det finnes mange måter å tilberede laks på. Så ikke kast fiskebeina, for det er her vi finner noe av det beste kjøttet. Foto: Mette Randem
Spar på beina: Det finnes mange måter å tilberede laks på. Så ikke kast fiskebeina, for det er her vi finner noe av det beste kjøttet. Foto: Mette RandemVis mer

Når man får laks, er alt strevet verdt det. Slik nyter du fangsten best

Tv-kokk Andreas Viestad sjekket fiskeforholdene i Eidsfjorden. Etterpå laget han fire forskjellige retter med laks.

Kulingen raser inn mot Listalandet, på heia snurrer de gigantiske vindmøllene i Lista vindmøllepark, en lav bass gir området sitt eget elektronica­soundtrack.

På lesida av den sinte kulingen, i Sigersvoll, er det speilblank sommer. Her har båter søkt ly siden vikingtida. Også for fisken er det en stille rasteplass i et opprørt hav.

Vi møter Stein Skumsvoll i den lune pollen. Vårt mål: Vi skal ut i Eidsfjorden og se om vi har flaks. Om vi har flaks, får vi laks. I så fall er det en triumf, ikke bare mot østavinden som slett ikke er bra for fisket, men også over modernitetens laksefiske.

OPPSKRIFTER: Andreas Viestad er matskribent, tv-kokk og kokebokforfatter. Sammen med fotograf Mette Randem serverer han sine favoritter i Magasinet hver uke. Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Her har Stein og faren Leiv satt tradisjonell kilenot de siste 25 sesongene. De er blant de siste i landet som praktiserer denne fangstmetoden. Foran oss, på andre siden av Fedafjorden, kan vi se konturene av et moderne oppdrettsanlegg.

Dagbladet Pluss – de beste historiene

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet på PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris, og løper til du sier opp.
  • Ordinære priser: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729,-

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn