Når mannen er en klovn

Hvordan ville du reagert om mannen din prøvde å sjekke opp andre damer iført kondomdrakt? Eller kastet klærne foran et jublende publikum? Møt kvinnene som lever sammen med hele Norges moromenn.

- PA-PA, SIER HEDDA (2) og peker på et bilde som henger høyt over henne på veggen. - Pa-pa.Bildet hun peker på, ble tatt av en Se og Hør-fotograf i fjor og viser komiker Tommy Steine (34) og samboeren Linda Karlsen (34) på vei til Komi-prisen. Tommy er far til fire, Linda mor til to, og Hedda er den aller yngste. Nå sitter hun på armen til mamma og forklarer stolt hvem som er hvem på den lange rekka av familiebilder i gangen, mens mamma prøver å fortelle om bakgrunnen for bildet.- Da bildet av Tommy og meg sto på trykk, hadde ukebladet klippet vekk ham, så jeg sto alene igjen med Jon Schau. «Jon Schaus nye kjæreste», var tittelen. Da var det flere enn meg som ble overrasket, sier Linda.Se og Hør beklaget tabben og sendte Linda det innrammede bildet i gave sammen med en stor blomsterbukett. - Denne gangen var det Schau som var klippet vekk.HUMOR ER DEFINITIVT VIKTIG dersom du lever med en komiker. I tillegg til å bli koblet til andre kjendiser i ukepressen, må du tåle at folk har gjort seg opp en mening om mannen din før de møter ham. Og så er det jobben da. I hele år har Tommy Steine kastet klærne sammen med fem andre menn i showet «I blanke messingen». - Tommy ble så glad da han fikk tilbud om å være med i «Messingen». Jeg kan da ikke bli sjalu for det.Linda møtte Tommy første gang i Newcastle i 1996. Hun var på cruise med en venninne, og han var med båten for å underholde. Vel i havn kom bergens-jentene i prat med den blonde komikeren fra Oslo.- Jøss, for en oppblåst blære, tenkte jeg. Men etter å ha snakket litt med ham skjønte jeg at han faktisk ikke var blærete i det hele tatt.Ett år seinere hadde hun sagt opp førskolelærerjobben i Bergen, og flyttet sammen med Tommy i hovedstaden. - ENKELTE ADVARTE MEG med at «så mye som han reiser, må han vel ha en dame i hver havn», men da de traff Tommy, skjønte de hvorfor jeg var blitt glad i ham. Han er en utrolig sosial, varm og omtenksom mann.Hedda har begynt å danse ute på kjøkkenet. Hun har funnet fram et backstagekort fra Idol festet til ei nøkkelsnor, og tredd snora på skrå over magen som et missebånd. Nå tramper hun med de små beina og rister på armene, mens hun synger med mer innlevelse enn noen av Idol-finalistene klarte å oppdrive. - Unnskyld, men hun er så glad i å få oppmerksomhet, skjønner du, sier Linda, mens hun klapper for datterens opptreden.- Hedda er nok den av barna som likner mest på pappen sin. Tommy elsker å leke med ungene. Han er jo nærmest et stort barn selv, smiler hun.Men det er ikke alltid like gøy at pappa er på TV. - Sønnen vår synes det er litt rart at de eldre barna på skolen er nysgjerrige på faren hans. «De spør så mye rart om deg, pappa,» sier han. Men vennene hans er vant til det. - For dem er han bare nok en pappa.

    Ble sekretær, mor og rådgiver
PER INGE TORKELSEN SKULLE HENRETTES. Og brevene inneholdt punktvise beskrivelser av hvordan de skulle torturere ham lengst mulig før han døde. Mange av dem var signert gammelnazister, som hevdet å vite hvilke metoder som skulle til.- Jeg orket ikke å lese alle brevene som kom. Og vi viste dem ikke til ungene, sier kona hans, Anne Mette Hestad Torkelsen.- Det var kjempeubehagelig. Men det var vel greit for Per Inge å ha noen å dele det med, sier hun.Andre utslag av «Den store, stygge eldreboka», som ble utgitt i 2000, var mer komiske. - Lille julaften var jeg på Flesland flyplass. Og der kommer ei dverg av ei dame, minstepensjonist, 85 år, svart kåpe og svart mustasje. Hun springer etter meg og slår meg med paraplyen og banner og hyler «helvetes satan». Jeg kunne jo ha drept henne bare ved å puste på henne. Men hun var ikke redd. Og folk lo, forteller Per Inge, mens Anne Mette ler sin lette og trillende latter.HUN VAR NETTOPP FYLT 17 og han 22 da de møttes på et Unge Venstre-seminar utenfor Stavanger 17. januar 1976. Torkelsen ledet Unge Venstre i Rogaland. Anne Mette falt pladask, og sa hun var 18.På den tida var Per Inge også tryllekunstner. - Han snakket masse mens han tryllet, og var kjempeløyen, sier Anne Mette. Ettersom hans komiker- og forfatterkarriere skjøt fart, ble hun hans sekretær og rådgiver - ved siden av å være hjemme med deres fire barn. Første gang det virkelig smalt, var etter utgivelsen av «Den store stygge idrettsboka» i 1992. Per Inge ble trukket for retten etter å ha skrevet at han trodde Trine Lise Hattestad hadde dopet seg, selv om hun var renvasket. Telefonen kimte i ett. - Når folk ikke presenterte seg og skjelte meg ut, la jeg bare på. Jeg lot det ikke gå innpå meg, sier Anne Mette.Hun godkjenner nesten alt mannen skriver. I vinter, da Per Inge fylte 50, tilbød Se og Hør å betale for at hun ikke skulle la seg avbilde i andre ukeblader. - Jeg sa ja takk. Så fikk vi 5000 rett på konto, ler Anne Mette. De ler mye i hverdagen, og har opplevd mange herlige turer og revyer. Neste år feirer ekteparet sølvbryllup. - Nesten alle i klassen til vår yngste datter har skilte foreldre. En dag spurte hun oss: «Kommer dere i Se og Hør når dere skiller dere?» sier Anne Mette. - Men vi kommer ikke til å skille oss, sier Per Inge.
    Styrer familiebedriften
DA TORHILD STRAND (46) MØTTE Sven Nordin (46), var det ikke prinsessen som kapret prinsen. Det var stinkdyret. - Vi møttes på Oslo Nye Teater. Han hadde hovedrollen som den vakre prinsen, med tights, hvite støvletter, og lange krøller. Homsene på kostymeavdelingen syntes han så fantastisk ut, ler Torhild.Nå har hun vært sammen med Sven i 21 år, gift i elleve av dem og er mor til hans to barn. Da hun traff ham i 1982, var hun danser i «Snehvit og de syv dvergene». Men det var ikke Snehvit som fikk prinsen.- Jeg spilte stinkdyret, røper Torhild. DA DANSEKARRIEREN TOK SLUTT et tiår seinere, jobbet hun en stund som spesialpedagog. De siste åra har hun imidlertid vært ansatt som Svens høyre hånd. - Da kan jeg i hvert fall ikke klage over at han tar på seg for mye jobber, ler hun.En periode besto nemlig dagliglivet i det Strand-Nordinske hjem av mye dobbeltjobbing. Hun hadde lagt seg før han kom hjem fra teateret om kvelden, og var dratt på jobb før han sto opp.- Vi var avhengige av at jeg fant meg en jobb som var fleksibel nok til at jeg kunne være med på reiser. DAGEN HENNES består nå av å holde orden på familiens program, svare på mail, føre regnskap, betale regninger, oppdatere Svens hjemmeside, og sortere jobbtilbud. Hun øver også replikker med ham. - Med en slik hverdag er det ekstra viktig å ha noe som er sitt eget. Jeg har derfor min vennekrets, og han har sin. Jeg tror det er viktig å forbli seg selv, og ikke bare leve i skyggen av mannen. - I begynnelsen trøblet jeg litt med hva andre mennesker syntes om meg, og følte jeg måtte sminke meg før jeg gikk i butikken. Sven skjønte ikke at jeg stresset med det, men jeg ville ikke at folk skulle si: «Jøssenam, hva gjør Sven Nordin sammen med den forferdelige dama?» Det har jeg lært meg å blåse i nå.
    Ikke lyst på kjendisliv
KJARTAN EIDE (32) BLIR BARE kjent igjen av fansen på Bølerbadet. Det synes kona Heidi (36) er deilig.- Et kjendisliv har jeg overhodet ikke lyst på, men jeg synes det er viktig at Kjartan får følge drømmen sin, sier Heidi Eide. Mannen hennes slo i fjor vinter gjennom som den ene halvparten i «Kjetil og Kjartan show» på TV2. Showet hadde over 400000 seere. - Foreløpig kan vi gå uforstyrret på gata. Kjartan opptrer jo alltid i figur når han er på TV, går i rare klær og har håret i sleik, sier Heidi. Ett unntak finnes likevel.- Hvis vi er på Bølerbadet og svømmer, får Kjartan samme vannkjemmede sveis som han har på TV. Da kommer barna bort og spør om det er ham.DENNE VINTEREN SKAL TV2 sende del to av komikerduoens program. Da vil nok kjendisstatusen til Kjartan Eide øke, enten kona liker det eller ikke.- Det får vi ta som det kommer. Jeg merker jo på Kjartan at han er lykkeligere nå som han får jobbe med TV, han er mer uthvilt og mer tilstedeværende.Kjartan Eide har ikke alltid jobbet som komiker. Da hun møtte ham, tok han hovedfag i sosialantropologi på Blindern, og jobbet som aerobicinstruktør på si. Det gjorde barnepleieren Heidi også.- VI VAR INSTRUKTØRER sammen en dag, og da timen var over spurte Kjartan om jeg ville være med ham ut. Jeg trodde han bare tullet, men da han ringte meg samme kveld, gikk jeg med på å møte ham. Etter den kvelden har vi faktisk bodd sammen, smiler Heidi.I 1997 giftet paret seg, og er nå foreldre til Linnea og Ludvik. Heidi har det siste året vært hjemme med barna, men vurderer å ta opp en karriere igjen.- Siden jeg alltid har vært med i kor, har jeg lyst til å satse på sangen. Kjartan råder meg selvfølgelig til å følge drømmen min. Det har jo funket for ham.
    Urkjendisen
NÅR GULLEN ØYEHAUG (46) GÅR på premiere med mannen, ber kollegaene hennes om å få ta bilde av dem.- Noen blir litt overrasket når de ser meg, men vi stiller alltid opp på bilde, sier Gullen. Hun er gift med Harald Heide-Steen (64) og jobber som fotograf i kjendisbladet Her og Nå. Gullen falt selv for Harald i jobbsammenheng. I 1986 arbeidet hun for det for lengst nedlagte bildebladet Nå, og var sendt ut for å fotografere den norske komikeren. Harald hadde skrevet ei bok, og spurte den unge, blonde fotografen om hun ville ta bilder. Eksklusivt.- I ettertid viste det seg at han bare lokket med dette for å be meg ut. Men da var det for seint, jeg var allerede forelsket i ham.- Hva falt du for?- At han var så høy og mørk, sier Gullen, ler hjertelig og titter bort på mannen sin. Harald sitter i stolen ved siden av og drar seg fraværende i det julenissehvite skjegget. Han smiler tilbake til kona. I begynnelsen av november feirer paret sin 10 års bryllupsdag i Amsterdam. Til sammen har de vært kjærester i over 17 år, og er foreldre til to barn, som nå er i tenåra.- HARALD ER LAVMÆLT og rolig når han først er hjemme. Han tar seg av barna om morgenen, mens jeg ligger i senga og sover. Det passer meg bra, for jeg er ikke akkurat noe A-menneske.Med klassiske roller som Dynamitt-Harry, Balle Klorin og den gale russiske ubåtkapteinen har Harald har vært et kjent fjes i norsk kulturliv i over 50 år. Han er mannen som fant opp uttrykket supperåd, og i en alder da mange for lengst har signert sin avtalefestede pensjon, er han igjen aktuell med «Frendelaus» på Det Norske Teatret. Gullen og barna har med tida utviklet sin egen teknikk for å finne ut om det er nordmenn i nærheten når de er på ferie.- Når vi er i utlandet, hender det jeg går litt bak Harald. Når nordmenn går forbi, kan jeg se det i øynene deres i det sekundet de får øye på ham. Ungene har også lært seg det. «Pappa, se, det er nordmenn her,» sier de. Ganske kjekt egentlig.

<HLF>Deler på arbeidet:</HLF> - Harald er rolig når han først er hjemme. Han tar seg av barna om morgenen, sier kona Gullen Øyehaug.
<HLF>Kritiker:</HLF> Tommy Steine regjerer fredagskvelden med «Tommys popshow», men prøver alltid ut vitsene sine på samboeren Linda Karlsen først. - Ler ikke jeg, blir han fryktelig usikker, forteller Linda.
<HLF>Egne venner:</HLF> Torhild Strand tror det er viktig å ikke sette seg i skyggen av ektemannen (Sven Nordin).
<HLF>Ikke sjalu:</HLF> På «Kjetil og Kjartan show» prøvde Kjartan å sjekke opp jenter i kondomdrakt. Det synes Heidi er gøy.
<HLF>Klovnen og kona:</HLF> Per Inge var 22, og Anne Mette var nettopp fylt 17, da de møttes. Hun falt pladask, og sa hun var 18.