Nasreen skal gå igjen

Åge og de andre i Røde Kors\' feltsykehus i Muzaffarabad har bestemt seg:

(Dagbladet.no): ÅGE W. BØYUM (46) skriver dagbok fra Norges Røde Kors\' feltsykehus i jordskjelvrammede Muzaffarabad. Her er hans ferske nedtegnelser:

NASREEN SKAL GÅ IGJEN. 10. november 2005: Nasreen er 16 år og var hjemme da jordskjelvet rammet. Hun hjalp moren sin med å rydde opp etter frokosten.

Nasreen kom ikke på skolen denne dagen. Fem uker seinere ligger hun til sengs hele dagen. Hun brakk ryggen under skjelvet, og ble operert i de kaotiske dagene etterpå.

Etter det har hun ligget på ryggen, helt inn til nylig. Mange av slektningene hennes døde, også hennes far. Boligen hennes er et telt utenfor stadion. Heldigvis bor onkelen i et hus like ved. En av sykepleierne ved feltsykehuset fikk beskjed om henne av en de pårørende.

Hadde Nasreen vært utsatt for en ulykke i Norge og brukket ryggen på samme måte, hadde hun vært til opptrening på Sunnås nå. Fysioterapeuter, ergoterapeuter, og annet helsepersonell ville tatt seg av behandling og opptrening. Psykologer og psykiatere ville tatt hånd om eventuelle psykiske plager. Sosionomer ville sørget for at hun hadde fått en tilpasset bolig dersom hun hadde behov for det. Hjemmesykepleien og en personlig assistent ville stått klar.

Her ligger Nasreen flatt i senga uten profesjonelt tilsyn.

Jeg føler på dette gapet mellom alt og nesten ingenting mens jeg går mellom de skrøpelige teltene. Siden dette ligger utenfor sykehusområdet, må vi gjøre dette uoffisielt, men vi kunne ikke bare la henne ligge der.

En liten gruppe av oss har bestemt at vi skal gjøre det vi kan for å få henne på beina igjen.

Hun ligger ikke lenger flatt når vi kommer og det er lett å få henne opp i sittende stilling nå. Nasreen smiler sjenert. Teltleiren er stor. Det er sikkert mange som henne rundt omkring. Vi vet det, men nå hjelper vi i hvert fall denne jenta så langt vi klarer. Også havet består av dråper.

Åge W. Bøyum er til daglig oversykepleier ved Lærdal sykehus. Han har tidligere vært på oppdrag for FN i Rwanda og for Norges Røde Kors i Bam, Iran og Banda Aceh, Indonesia.

Tidligere notater:

BRAKK RYGGEN: Åge W. Bøyum (til venstre) hjelper Nasreen, som brakk ryggen i jordskjelvet.
BARN I STREKK:</B> Tidligere har Åge W. Bøyum <a href="http://www.dagbladet.no/magasinet/2005/11/11/449051.html">skrevet om disse tapre barna</a>. Legg merke til jenta som smiler til fotografen.
UNDER TYNNE TELT:</B> En jente blir behandlet i feltsykehuset. Utenfor blir det stadig kaldere.
BARN:</B> En gutt har overlevd skjelvet med bare skrammer. I etterkant av jordskjelvet har det kommet inn stadig flere barn med luftveisinfeksjoner.
MØTER MED BARN: Lungesykdommer er ofte forårsaket av dårlig hygiene og enda verre boforhold. Vi kvier oss for å sende ut pasientene til de miserable forholdene, forteller Bøyum.