Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Natalina var analfabet til hun var 30 år. I 2015 fikk hun Erna Solberg til å beklage til romfolket

- Det var ikke alle steder vi var velkomne. Mange var skeptiske til oss, og ville ikke ha noe med oss å gjøre, sier Natalina Jansen (36).

Tilhørighet: - Nå kan jeg følge med på ting jeg ikke har fulgt med på før. Jeg deltar i samtaler på en helt annen måte, og føler at jeg er en del av samfunnet. Foto: Jørn H. Moen
Tilhørighet: - Nå kan jeg følge med på ting jeg ikke har fulgt med på før. Jeg deltar i samtaler på en helt annen måte, og føler at jeg er en del av samfunnet. Foto: Jørn H. Moen Vis mer

Som barn kunne jeg bare romanes. Da jeg var sju år gammel begynte jeg på den såkalte «sigøynerskolen» på Løren i Oslo. Der gikk jeg i fem år. Det forhindret ikke at jeg gikk ut derfra som analfabet.

Ingen i vårt miljø var opptatt av skolegang, ingen syntes det var viktig å kunne lese og skrive. Jeg måtte bli 30 år før jeg gikk inn for saken.

Skolegangen min ble også amputert fordi vi stort sett var på reisefot fra april til oktober. Vi reiste rundt i Skandinavia, og var også mye i Europa, særlig i ­Tyskland og Frankrike.

Romfolk har ikke noe eget land. Likevel er Norge mitt hjemland. Jeg ble født i Oslo, og bodde der til jeg var 14. Jeg stammer fra en stor, norsk romslekt.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

Få tilgang på egne premiumartikler, videodokumentarer, eAvisa og Magasinet.

1 UKE

PRØV PLUSS

GRATIS*

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE GRATIS* Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

66 kr/mnd**

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 66 kr/mnd** Fornyes automatisk til 99,-/måned

**Abonnementet har 12 måneder avtaleperiode og du betaler 66,-/mnd. Deretter fornyes abonnementet løpende til ordinær pris måned (99kr). Du kan si opp når som helst, men abonnementet løper ut avtaleperioden. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet har 12 måneder avtaleperiode og du betaler 66,-/måned. Deretter fornyes abonnementet løpende til ordinær pris måned (99,-). Du kan si opp når som helst, men abonnementet løper ut avtaleperioden.
  • Øvrige abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?