Tilhørighet: - Nå kan jeg følge med på ting jeg ikke har fulgt med på før. Jeg deltar i samtaler på en helt annen måte, og føler at jeg er en del av samfunnet. Foto: Jørn H. Moen
Tilhørighet: - Nå kan jeg følge med på ting jeg ikke har fulgt med på før. Jeg deltar i samtaler på en helt annen måte, og føler at jeg er en del av samfunnet. Foto: Jørn H. MoenVis mer

Natalina var analfabet til hun var 30 år. I 2015 fikk hun Erna Solberg til å beklage til romfolket

- Det var ikke alle steder vi var velkomne. Mange var skeptiske til oss, og ville ikke ha noe med oss å gjøre, sier Natalina Jansen (36).

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Som barn kunne jeg bare romanes. Da jeg var sju år gammel begynte jeg på den såkalte «sigøynerskolen» på Løren i Oslo. Der gikk jeg i fem år. Det forhindret ikke at jeg gikk ut derfra som analfabet.

Ingen i vårt miljø var opptatt av skolegang, ingen syntes det var viktig å kunne lese og skrive. Jeg måtte bli 30 år før jeg gikk inn for saken.

Skolegangen min ble også amputert fordi vi stort sett var på reisefot fra april til oktober. Vi reiste rundt i Skandinavia, og var også mye i Europa, særlig i ­Tyskland og Frankrike.

Natalina Jansen Norsk romkvinne bosatt i Sarpsborg. 
Gift, en datter. Tok initiativ til prosjektet «Norske roms historie», et dokumentasjons- og formidlingsprosjekt om romfolket i Norge. Driver foredragsvirksomhet og arbeider for å spre kunnskap om roms historie, tradisjon og kultur.

Romfolk har ikke noe eget land. Likevel er Norge mitt hjemland. Jeg ble født i Oslo, og bodde der til jeg var 14. Jeg stammer fra en stor, norsk romslekt.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn