Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Navnet ditt kan få deg drept

Væpnede grupper leter etter tilfeldige ofre fra feil stamme i Kenyas gater.

KENYA, NAKURU, JANUAR 2008. Kvinner voldtas, menn slaktes ned og i regionen er flere hundre tusener tvunget på flukt. Nær tusen er døde, og ingen er trygge.

- Det er vanskelig å få tak i mat, og prisene har økt kraftig. Vi må holde utkikk når mørket faller på i kveld, for det ryktes at et ny bande er på vei inn i området, sier en ung gutt fra Nakuru på telefon til Dagbladet.no. Han tilhører Kikuyustammen, Kenyas største etniske gruppe, og forblir anonym på grunn av heksejakten som foregår i landet.

I byen hvor han er født og oppvokst risikerer han nå å bli overfalt, slått eller drept, kun fordi han tilhører feil folkegruppe. Hus er brent ned til grunnen, i grøftene ligger det ugjenkjennelige lik og i gatene patruljerer grupper av menn med pil og bue, masjeter og balltre. Det er hevn som er det sentrale i Kenya nå, og midt i kaoset er befolkningen ofre.

I NAKURU LETER væpnede grupper etter motvillige motstandere i gatene. De stanser vilkårlige folk på gata og sjekker identiteten deres. Om du ikke har identifikasjon er det nok å si navnet - alle vet hvilke navn som tilhører hvilken folkegruppe. Og om du er feil folkegruppe eller ikke, avhenger av hvem du møter.

Er du kikuyu må du stå til rette for all den ugagn enhver kikuyu har påført en luo. Er du luo er det samme dom, og da er kikuyuer bødlene. Og de siste ukene har vist at straffene er ubegripelige.Terroriserende bander voldtar kvinner, de slår folk til det ugjenkjennelige, brenner folk levende og etterlater seg lik uten hoder. Siden mandag har 100 personer mistet livet i de to byene i vest.

- Sirkelen av gjengjeldelser har gått for langt og nå kan det virke som om å drepe er selve målet, sier Frazer, som etterlyser en gransking av beskyldningene om at det skal ha vært politikere som trekker i trådene, at flere skal ha oppfordret til drap i lokale radiostasjoner.


EN KVART MILLION ER PÅ FLUKT.
Søndag ble 19 luoer drept i Naivasha, en by seks mil sør for Nakuru.


NY Times
skriver at en gruppe kikuyuer jagde 19 luoer, deriblant barn, inn i et hus før de tente på. Ti barn i skolealder og ni voksne ble brent til døde. Hevnen lot ikke vente på seg, og i Nakuru er det vanlige folk som merker sinnet. Mandag ble tolv personer drept i byen. Et ukjent antall folk ble drevet på flukt fra hus som sto i brann.

image: Navnet ditt kan få deg drept

I alt er over 250 000 mennesker drevet på flukt i Kenya, og rundt 850 mennesker er drept, skriver Reuters. Det er særlig Naivasha, Nakuru og andre byer i Riftdalen som er hardt rammet.

- Dette er et organisert forsøk på å drive folk ut av Rift Valley. Det dreier seg helt klart om etnisk rensing, sier Jendayi Frazer, statssekretær for afrikanske forhold i det amerikanske utenriksdepartementet ifølge The Telegraph

FLERE UAVHENGIGE VITNER forteller til Dagbladet.no om grupper av menn som transporteres i busser til ulike bydeler i både Nairobi og Nakuru for å terrorisere beboerne. Og Dagbladet.no kjenner til at det tidligere har vært praksis blant politikere å betale gjenger for å utøve vold mot motstandere. Dette utarter seg som en kamp mellom et lite mindretall fra de store folkegruppene, men blant den resterende delen av befolkningen lever stammene side om side uten motsetninger.

- Når en er fattig, uten jobb og er sulten skal det ikke mye til for å mobilisere til protester, sier afrikaekspert Jarle Simensen, professor emeritus ved UiO, institutt for arkeologi, konservering og historie.

FAMILIEN I NAKURU har fått merke at det ikke kommer noen turister til landet lenger.

- Du vet, jeg jobber jo med turister, og de kommer ikke lenger. Så jeg har ikke jobb, sier far til gutten som Dagbladet.no har snakket med.

Mannen som skal forsørge ei kone og tre sønner står uten penger, og maktesløs ser han på at matprisene stiger til værs.

Frafallet av turisme vil påføre Kenya langvarige skader. Turismen er en av landets fremste inntekstkilder, og bringer ifølge AP normalt 4500 millioner kroner i inntekter hvert år.

Ifølge kenyanske The Standard flyr de største flyselskapene nå inn tomme fly for å hente ut turister som kom til landet før 27. desember. Ingen vil fylle setene på vei ned. I uke tre var det 5200 tomme seter på flyene til kystbyen Mombasa, og hittil har de største flyselskapene tapt 64 millioner kroner i uka. Flere charterselskap, deriblant britiske Thomson, har kansellert alle sine reiser ut sesongen. Ved Kilroy Travels i Norge fraråder de folk å reise til Kenya.

- Vi forholder oss til UDs reiseråd, og anbefaler nå våre kunder til ikke å reise til Kenya, sier Rune Feltman, administrerende direktør i Kilroy Travels til Dagbladet.no.

- De aller fleste har endret billettene sine for å unngå landet, sier Feltman videre. 2008 har fått en start som er alt annet enn normal. 

DEN ANDRE STORE INDUSTRIEN i landet, er salg av blomster. En fjerdedel av alle blomster som selges i Europa er fra gartneriene i Naivasha, og årlig selges blomster for over 4000 millioner kroner.

Onsdag møtte bare en tredel av arbeiderne på jobb ved byens gartnerier, og industrien frykter store tap, skriver Reuters.

Ifølge Newsweek beregnes det at hele 400 000 kenyanere kommer til å miste jobben innen første halvår er omme. Det som begynte med anklage om valgfusk kan bety fullstendig kollaps for et helt land. 

DA PRESIDENT KIBAKI ble gjenvalgt 27. desember ble det raskt sådd mistanke om valgfusk. Lederen for valgkommisjonen har innrømmet at han offentliggjorde valgresultatet under press, og flere valgkommisjonærer har uttalt i media at de tallene som ble offentliggjort fra deres respektive valgkretser ikke stemte over ens med det tallet de selv registrerte og sendte inn.

Opposisjonsleder Odinga, som er luo, beskyldte sittende president og erklært valgvinner Kibaki for valgfusk. NY Times skriver at begge parter skal ha spekulert i motsetningene mellom stammene, og avisa forteller at både Odinga og Kibakis parti skal ha næret opp under gammelt hat i valgkampen. Løpesedler som oppfordret til etnisk rensing skal også ha dukket opp før valget.

Til NY Times har flere beboere og hjelpearbeidere i Rift-dalen fortalt at parlamentskandidater har bevæpnet unge menn i området. Og rundt en måned før valget fant kenyansk politi et våpenlager i en bil som tilhører en av Kibakis ministre. 20 buer, 50 piler, 30 klubber, 30 macheter og 30 sverd lå i bilen, men ministeren ikke vil vedkjenne seg lasten. Han er heller ikke siktet i saken.

- Det er ikke som om folk våknet en dag og bare bestemte seg for å slåss. Det var organisert, sier Dan Juma, assisterende direktør for Kenyas menneskerettighetskommisjon til NY Times.

ETNISITET er en av tre underliggende faktorer som har utløst kampene, mener afrikaekspert Jarle Simensen.

- Luoer og kikuyuer har som mange andre folkegrupper i Kenya vært rivaler opp igjennom historien. Motsetningene blusset opp under frigjøringen. Med økte gevinster kommer økt konkurranse, sier Simensen til Dagbladet.no.

Etter frigjøringen på 60-tallet gikk store landområder og farmer til kikuyuene, som var president Jomo Kenyattas folk. Og andre, deriblant luoene, så på fordelingen med harme. Dette har vært typisk igjennom årene, fordeling av makt og velstand har fulgt presidentens egne netttverk, etniske og politiske. Også nåværende president Kibakis politikk har favorisert hans egen stamme, kikuyuene.

- Ungdom med tilknytning til luo vil reagere på krigsrop fra Odinga, sier Simensen.

- Til syvende og sist er ingenting mer effektivt enn å appellere til blodsbånd og nasjonalitet. Er det noen som bør vite dette er det europeerne, som har slaktet hverandre i nasjonalismens ånd gjennom hele historien, sier han.

DEN ANDRE FAKTOREN er fattigdommen i Kenya. Områder som Mathare i Nairobi har sett harde kamper de siste ukene. Dette er ikke tilfeldig mener Simensen.

- I slumområdene i Nairobi kan en lett samle tusener av folk ved å spille på de sosiale problemene. Slumkvarterene er en verden for seg selv. Der kan alt skje, sier Simensen.

Om en ser på politiets praksis kan det virke som om liv ikke er verdt like my her som andre steder. I media er det stadig rapporter om mistenkte kriminelle som blir skutt på åpne gate. Og tirsdag fikk kenyansk politi ordre om å skyte for å drepe i møte med demonstranter.

I dag er opposisjonspolitikeren David Too skutt i Riftdalen. Ifølge AP er den offisielle versjonen at han ble skutt i en krangel om en dame. Opposisjonen mener det var et regelrett attentat.

OG DETTE ER Simensens tredje faktor - det politiske spillet og politikernes egeninteresser.

- Politikere sikter på makt gjerne med privat vinning i tankene. Det er mye som står på spill i et valg som dette. Kommer du til topps i en afrikansk stat har du alt, du har privat makt. Når dette glipper reagerer taperne med sinne, sier Simensen.

- Odinga ville ikke sittet ved forhandlingsbordet i dag uten opptøyer i forkant. Etnisk følelse er den mest effektive stemmesanker. Det kan skje diskret eller brutalt, og i Kenya har det vel vært et sted i mellom. Det kommer til å gå seg til mellom partene, men det er klart at slike myrderier setter dype sår.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

ETNISKE SAMMENSTØT:</B> Et medlem av Kikuyu-stammen i slummen i Nairobi. Mannen går vekk fra politiet med blodig skjorte etter sammenstøt på tirsdag denne uka.
NAVNET ER NOK TIL Å DREPE: To menn viser fram bilder av familien de sier bodde i huset bak. Familien tilhørte feil folkegruppe, og har derfor blitt offer for den siste tidens heksejakt.
NAIVASHA NÅ: En mann som antas å være en demonstrant pågripes av politiet i Naivasha.
NAIVASHA FØR: Blomsterbyen Naivasha står vanligvis for produksjonen av en fjerdedel av alle blomster som selges i Europa. Nå er byen i blodig kaos.
NAKURU: - I kveld må vi holde utkikk, for det ryktes at et ny bande er på vei inn i området, forteller en ung gutt til Dagbladet.no
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media