Nazistene fant opp fakkelstafetten

Joseph Goebbels ville hylle ariske idealer.

GREKERNE I DET ANTIKKE HELLAS tente i år 776 før Kristus en hellig flamme for å hylle de olympiske guder. Flammen var et symbol på ildens kraft og ble tent ved at solens stråler ble reflektert av speil.

Grekerne forklarte ildens tilstedeværelse på jorden gjennom myten om Promethus, som stjal ilden fra gudene og ga den til menneskene. Selv om Prometheus trosset gudene ble han hyllet for å ha brakt kunnskap, klokskap og den menneskelige ånd til menneskene, gjennom ilden.

De olympiske lekene ble avholdt i 12 århundrer før keiser Theodosius forbød «slike hedenske seremonier» i år 393 etter Kristus.

I 1928 var OL-flammen tilbake, under lekene i Amsterdam, men det ble ikke avholdt noen stafett her.

STAFETTEN BLE funnet opp av tyske Carl Diem før de olympiske leker i Berlin i 1936. Diem var generalsekretær for lekene og senere svært sentral i naziregimet. Han overbeviste pressesjef Joseph Goebbels om å arrangere en fakkelstafett der 3422 unge menn løp 3422 kilometer fra Heras tempel i Hellas til stadion i Berlin.

Nazistene elsket denne typen mytologi og mente det antikke Hellas var en arisk forløper til det tredje riket. Stafetten ble sett på som en hyllest til ariske idealer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stafetten var innom Bulgaria, Jugoslavia, Ungarn, Østerrike og Tsjekkoslovakia - alle land der nazistene ønsket å øke sin innflytelse og som senere ble okkupert av Tyskland. Den siste etappen ble løpt av 26 år gamle Siegfried Eifrig som ble jublet fram av hundretusener av tilskuere da han tente flammen på Berlin stadion omkranset av naziflagg.

I GÅR BLE STAFETTEN STOPPET i Paris etter store demonstrasjoner som hadde ført til at flammen ble slukket fire ganger.

HISTORISK: 26 år gamle Siegfried Eifrig brakte fakkelen inn på stadion i Berlin og avsluttet verdens første OL-stafett. Foto: Scanpix
HISTORISK: 26 år gamle Siegfried Eifrig brakte fakkelen inn på stadion i Berlin og avsluttet verdens første OL-stafett. Foto: Scanpix Vis mer

Eifrig lever fortsatt, og har nå blitt 98 år gammel. Han er trist over all uroen rundt stafetten i år:

- Dette bør være en utelukkende sportslig begivenhet, uttalte han nettopp til BBC.

DEN VOLDSOMME UROEN de siste dagene representerer en ny og politisk vending i stafettens historie. Det er første gang politiske demonstrasjoner har skapt slike problemer for begivenheten. Flammen har imidlertid slukket to ganger tidligere. Et regnskyll i Melbourne i 1976 slokket flammen og en frivillig skapte skandale da han tente flammen igjen med en lighter. Ifølge OL-regler skal fakkelen tennes av en reserveflamme som alltid følger den offisielle. I 2004 ble den slukket av kraftig vind, men ble da tent igjen på korrekt vis.

Den første stafetten før et vinter-OL ble holdt i Oslo i 1952. Flammen ble imidlertid ikke tent i Olympia i Hellas, men i norske Morgedal. Siden 1964 har stafetten alltid startet i Olympia.

FLAMMEN HAR BLITT FRAKTET på en rekke transportmidler. I 1948 ble den for første gang fraktet med båt over den engelske kanal og i 1952 var første gang den var ombord i et fly. I 1956 reiste den flere etapper på hesteryggen.

I 2000 fraktet dykkere den under vann til Great Barrier Reef. Kano, kamel og Concorde-fly er andre transportmidler som har blitt tatt i bruk.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

•  Les flere fakta om OL-flammen og fakkelstafetten i IOCs informasjonsbrosjyre.

TENTE ILDEN: Kronsprins Haakon Magnus tente ilden under åpningsseremonien til Lillehammer-OL i 1994. Fakkelen ble brakt inn på stadion under et spektakulært skihopp.
IKKE-ARISK VINNER: John Woodruff vant 800 meter, og var en av flere afroamerikanere som vant gullmedaljer under Berlin-OL.
LEDER: Adolf Hitler ønsket å bruke OL i Berlin i 1936 til å demonstrere den ariske rases overlegenhet.
PROPAGANDASJEF: Joseph Goebbels var pressesjef under Berlin-OL og arrangerte den første OL-stafetten. Her er han i Oslo under den tyske okkupasjonen.