Nesten bellissimo

Vellykket konsept, hyggelig betjening. Og sympatiske priser. På Aker Brygge - tro det eller ei.

- Vi går inn, sa Robinson og toget gjennom den store uteserveringen.

Solen skinte, men det var et kjølig drag i luften, så Robinson og Fredag satte seg innomhus.

Det første som møtte dem da de kom inn i de elegante lokalene, var en uimotståelig duft av nystekt brød.

Det neste var en vennlig servitør som mer enn gjerne fortalte om restaurantens filosofi: Italiensk over hele linja, gode variasjonsmuligheter etter grad av sult og «prontolunsj», det vil si garantert lunsj på bordet i løpet av tolv minutter.

- Åh, stønnet pizza- og pastaelskeren Fredag, i det en steinovnsbakt pizzavariant med rucola og pinjekjerner og en tallerken tagliatelle med steinsopp, ble servert på nabobordet.

- Vi prøver en tradisjonell treretter i kveld, men neste gang …, sa Robinson.

Til forrett valgt Fredag hvitvinsdampede blåskjell (kr 79), og til hovedrett grillet tunfisk med tomat og løk og toppet med kapers og urtedressing (kr 169). Robinson lot seg friste av grønne asparges med sitron, olivenolje og høvlet parmesan (kr 69), og kyllingbryst fylt med basilikum og parmaskinke, servert med ovnsbakt squash, aubergine og paprika, samt tomatbasert saus (kr 159). Begge deler kom med saltbakte poteter.

Vinkartet byr utelukkende på italiensk vare. Ei flaske Cesare Soave Classico Superiore fra Veneto ble valgt, til kr 299, knapt tre ganger polpris.

Litt å gå på: Godt og hyggelig priset, men små endringer kan gjøre Eataly til et enda bedre spisested.
Litt å gå på: Godt og hyggelig priset, men små endringer kan gjøre Eataly til et enda bedre spisested. Vis mer

Men før alt dette kunne Magasinets utsendte slå fast at stedets baker hadde hatt en heldig hånd med de rykende ferske rundstykkene. Knasende sprø skorpe, himmelsk mykt innhold. Dyppet i god jomfruolje, rene delikatessen. Så enkelt, så godt.

Enkelt og godt er også en dekkende beskrivelse for det som fulgte. Aspargesen var knasende sprø, parmesanen passe lagret. Blåskjellene var store og saftige, og vinkraften tilsmakt med hvitløk og grønnsaker. Hovedrettene kom også bra ut. Tunfisken hadde mørk kjerne og var godt stekt på utsida. Kyllingbrystet var saftig, pesto- og skinkefyllet satte ekstra smak på kjøttet. Og tilbehøret var riktig avstemt, både til fisk og fugl.

- Jo, det er rent, det er enkelt og det er godt, men …, sa Robinson

- Men hva, lurte Fredag.

- Maten er god, prisen sympatisk, men det er ingen stor kulinarisk opplevelse, sa Robinson.

- Du har et poeng. Skal vi si godt, men med forbedringspotensial, spurte Fredag.

En miniutgave av tiramisu og et par stykker gorgonzola med rosiner i Valpolicella-sirup, rundet av det hele. Og selvfølgelig kopper med glovarm og kruttsterk espresso - samt en liten Grappa.

- Bjørvika er vel og bra, men Aker Brygge er fremdeles hovedstadens turistmagnet. Dette er stedet å besøke så snart sola skinner og kvikksølvet stiger. Og prisene er deretter. Men det finnes heldigvis unntak, sa Fredag.

Nesten bellissimo

Epilog: Et par dager etter var det stapp fullt, både ute og inne. Solen sto høyt på himmelen og pizza og pasta sto på menyen. Godt, men ikke eksepsjonelt. At det «nystekte» brødet denne gang var iskaldt i midten, skuffet.

- Forbedringspotensial, definitivt, konkluderte Robinson. ■

robinson& fredag@dagbladet.no