Nesten grand

Byens beste beliggenhet og tradisjon så det rekker. Men ett år etter en omfattende oppussing er Grand Café fortsatt et sted du først og fremst går for å se.

- INGEN TVIL, dette er stedet hvis du liker å se, sa Fredag og kikket ut på strømmen av folk som fløt sakte forbi denne høstkvelden. Beliggenheten er åpenbart en av grunnene til at restauranten midt på Karl Johan har holdt det gående så lenge. - For maten har neppe vært det som har trukket gjestene. Men etter fjorårets radikale endringer burde det være endret, sa Robinson.

I FJOR BLE DEN TRADISJONSRIKE restauranten bygd om og pusset opp - samt at nye krefter inntok kjøkkenet. Robinson og Fredag stilte da med høye forventninger - kanskje et hakk for høye - for skuffelsen etter å ha svidd av et anselig beløp var vanskelig å skjule. Derfor fikk Grand Café «bare» fire stjerner i fjor. Forventningene var mer moderate ved dette besøket. - Men det høres da bra ut, sa Fredag etter å ha skannet menyen. - En skal være ganske fantasiløs og særdeles blasert hvis tennene ikke løper i vann over slikt lesestoff, sa Robinson. Servitøren var raskt på plass med brød, smør og vann - samt klar til å ta bestilling. Fredag begynte med nykokt kamchatkakrabbe med aïoli (kr 165), samt restaurantens egen fiskekomposisjon (kr 285). Robinson valgte ristet kamskjell på kantarelltoast (kr 160) til forrett, og landkylling i høstbuljong (kr 255) til hovedrett. - Eksellent valg, sa servitøren og anbefalte ei flaske Chablis Dom. Jean Collet & Fils 2000 (kr 399) til. - Mye god smak for pengene, lovet han.

HVITE DUKER, SØLVTØY, lysekroner og priser som ligger godt over middels. En viss stil og klasse tilstrebes, men det lykkes ikke helt. - De gjør noe feil. Noen små toucher som er med på å trekke ned helhetsinntrykket. Ja, se bare på menyen, sa Fredag og viftet seg med det blekgule A4-arket som kunne kommet rett fra kopimaskinen ute i resepsjonen. - Så lenge maten er førsteklasses, spiller egentlig alt dette andre mindre rolle, konkluderte Robinson. Og hvordan var maten? Fredags eksotiske krabbeklo var sikkert nykokt, men kald. Og svært naturell. - Det er godt, men likevel litt skuffende. Det kan ikke være store utfordringen for kokken å lage dette. Robinson var langt mer fornøyd med sitt kamskjell. Ja, for det var bare ett. - Det er riktignok stort og saftig, men 160 kroner er stivt. Selv om tilbehøret er svært godt, spesielt den kremede kantarellsuppa. Da hovedrettene kom, steg stemningen. Servitøren serverte Fredag ei skål full av salte delikatesser, blant annet rødspette, uer, laks og kamskjell, som han så helte et par øser suppe kokt på kamchatkakrabbe over. - Slett ikke verst, sa Fredag. Robinson var også fornøyd. Kyllingfiletene var saftige og fulle av smak, tilbehøret fantasifullt. - Egentlig bruker vi altfor lite bønner i Norge, sa Robinson. På tallerkenen lå både italienske barlottibønner, samt grønne, store flate favabønner og et stykke pommes Anna med foie gras på toppen. Det hele ble servert i en smakssterk buljongkraft. - Nydelige smakskombinasjoner og helt perfekt for en septemberkveld, sa Robinson. Og servitøren hadde rett - chablisen passet ypperlig, både til fisk, skalldyr og fjærkre.

MÅLTIDET BLE AVSLUTTET med crème brûlée med frukt og bær, og en tarte Tatin med vaniljeis. - Jeg får litt den samme følelsen som med forretten - litt pregløst. Det mangler det lille ekstra som hever en rett fra å være helt grei til å bli en smaksopplevelse man husker, sa Fredag om sin crème brûlée. Robinson samtykket. - Kaka er god den, men kunne vært litt mer ... spennende. - Det kunne også stedet vært, sa Fredag. - For i motsetning til Theatercaféen, som det er naturlig å sammenlikne med, er Grand Café ikke stedet noen går for å bli sett. Man tenker heller aldri på Theatercaféen som restauranten til Hotel Continental. Den har sin egen status og sitt eget klientell, helt uavhengig av hotellet. Grand Café derimot, omlegging til tross, føles først og fremst som en spisesal for hotellets gjester. Hva kan gjøres for å gjenvinne noe av restaurantens status som hovedstadens viktigste utested for kultur og finans? - Et sted som dette, med godt belegg på rommene i etasjene over, trenger ikke anstrenge seg mye for å få det til å gå rundt. Men med bare litt større innsats og anstrengelse i alle ledd vil Grand Café kunne bli et sted man besøker for en gastronomisk opplevelse. Og for både å se - og bli sett.

8 forretter, kr 110 - 165 9 hovedretter, kr 195 - 285 12 småretter, kr 90 - 145 Samt flere ferdige menyer.