Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

New Orleans lever

En gammel favoritt har fått ny adresse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  DET ER ALLTID en viss risiko knyttet til å oppsøke gamle venner, sa Fredag. -  Har man fremdeles noe felles, noe nytt å snakke om, eller vil det bare dreie seg om det som en gang var?

Robinson og Fredag var glade i gamle New Orleans, da restauranten holdt til i et knøttlite kjellerlokale i Universitetsgata. Da var det ofte vanskelig å få bord, men det som kom på bordet var alltid godt. Det var flere enn Robinson og Fredag som beklaget at den stengte for noen år siden.

Men nå har den åpent igjen, i nye lokaler, men med de samme eierne.

-  Forhåpentligvis er det samme kvalitet på maten som før, sa Robinson.

DET KREOLSKE, eller cajunske, kjøkken stammer fra området rundt Mississippi-deltaet i de frodige sørstatene, og baserer seg på franske, indianske og afrikanske tradisjoner. Det er deilig, syndig mat, så fjernt fra Fedon-tvangs-trøya og Roede-diktaturet du kan komme. Jambalaya, tiger ribs, gumbo og mudpie er ikke bare klassiske retter, det er ord som er deilige å ytre, ord proppfulle av forventning om smakssterke kulinariske opplevelser.

-  Menyen er ikke spesielt stor, men jo, det høres absolutt godt ut, sa Robinson og valgte Shrimp Salsa (salat av scampi, tomat og chili på hvetetortilla, kr 85) til forrett og Southern Style Tiger Ribs (hickoryrøykt svineribbe med maisstuing, kålsalat, barbequesaus og friterte potetbåter, kr 198) til hovedrett.

Etter litt fram og tilbake landet Fredag på Grilled Scallops (kamskjell på hvitløktoast med avokado- og maisrelish, kr 135) og Grilled Tuna (tunfisk med rømmesalsa, svartbønner, fritert tortillastrips og pasta, kr 215).

-  Helt greit at de bruker engelsk i menyen, så lenge det forklares. Det er nok noen av oss som lurer på hva Southern Style Tiger Ribs egentlig betyr, bemerket Fredag.

 God cajunmat: New Orleans har gjenåpnet i de gamle lokalene til Christian Kvart, stedet som var arnestedet for en rekke av dagens standup-stjerner. Nå serveres det god cajunmat der.
God cajunmat: New Orleans har gjenåpnet i de gamle lokalene til Christian Kvart, stedet som var arnestedet for en rekke av dagens standup-stjerner. Nå serveres det god cajunmat der. Vis mer

Vinkartet var heller ikke byens største, men det så ut til å være godt tilpasset smakssterk mat, og spisevennene valgte en kraftig spanjol. Castilla de la Vega av 2000-årgangen (kr 300) viste seg å være et hyggelig bekjentskap. Men var gjensynet med New Orleans like hyggelig?

-  GODT, ABSOLUTT GODT, sa Robinson og smattet fornøyd på sin scampisalat.

-  Frisk og sval, med et lite sting av chili. En fin start.

Fredag var et hakk mindre fornøyd med sine kamskjell.

-  Ikke noe å si på smaken, men den manglet den lille ekstra spissen, sa Fredag.

Robinson var også den som var mest fornøyd med hovedretten. En enorm porsjon møre og saftige spareribs tilsatt mørk og røykfylt saus scoret høyt. Det gjorde også tilbehøret.

-  Potetene er slik vaskeekte helter skal være: harde og tøffe på utsiden, men myke som smør inni. Maisstuingen er også virkelig en nytelse, konkluderte Robinson.

Fredags tunfisk ble ikke like godt mottatt.

-  Hvis jeg skal være pirkete, kunne de svarte bønnene vært litt mykere, og tunfisken vært litt mindre stekt. Noen sekunder til og denne hadde blitt grå tvers gjennom, sa Fredag.

TIL DESSERT ble Mudparfait (hjemmelaget iskrem med tjukk og god karamellsaus, kr 72) og Limemousse (kr 89) valgt. Ingen av dem fikk toppkarakter hos spisevennene.

-  Nå hører det med at nye New Orleans ikke har vært åpen lenge. Mye er bra her, men det er fremdeles litt igjen til de gamle høyder nås. Men jeg er ganske sikker på at det vil skje, sa Fredag.

Robinson samtykket øyeblikkelig.

-  Og når det skjer, bann på at vi vil være der.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!