Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

New York

Fram til nyttår skal vi presentere 20 byer fra boka «Verdens viktigste byer» av reiseguruene Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. I dag:

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

New York er byenes by og vår tids heftigste hyperurbanitet. Ingen andre byer i verden har et så høyt tempo som New York, og her produseres mer kultur enn noen andre steder i verden, enten det er ballett, opera, konserter eller andre uttrykk. Mange av verdens største bok- og musikkforlag har sine hovedkontorer i New York. Byens museer av alle kategorier ligger i verdens- toppen. Og selvfølgelig har byen shoppingmuligheter tilpasset den tykkeste lommebok og det tynneste kredittkort. Selv om Manhattan er dominert av brede avenyer og høye skyskrapere, finnes det lommer av relativt småbyaktig liv. Man bør unne seg en vandretur i sjarmerende SoHo, oppleve folkelivet en søndag i Central Park, gå på oppdagerferd i Greenwich Village og Little Italy, rusle omkring i Big China, og ta fergen over til Ellis Island for å se Manhattan på avstand, og samtidig oppleve stedet hvor mer enn 12 millioner immigranter fra Europa fikk sitt første møte med USA.

  Historie
I 1524 seilte den første europeer, Giovanni da Verrazano fra Firenze, opp til Manhattan, som på den tiden var delt mellom en rekke indianerstammer. Knapt hundre år senere dro engelskmannen Henry Hudson opp elven, som i dag bærer navnet Hudson River. Nederlenderne fattet interesse for området, og i 1624 etablerte de kolonien Nieuw Amsterdam. En strøm av immigranter søkte seg over havet til et nytt liv, og bebyggelsen bredte seg. Snart oppsto nye kolonier i Brooklyn, Queens og Bronx. Den sistnevnte bydelen har navn etter dansken Jonas Bronck, som var den første til å slå seg ned i det området. I 1664 kom en engelsk flåtestyrke til Nieuw Amsterdam. Samme år ble kolonien døpt om til New York. Under det engelske styret fortsatte byen å vokse. Havneanleggene ble bygd ut, det ble oppført kirker og andre kulturbygg, og de første aviser begynte å komme ut. På midten av 1800-tallet hadde New York befestet sin posisjon som Amerikas ledende by. Byens velstående borgere var travelt opptatt med å bygge fabrikker, jernbaner, banker og annet de kunne tjene penger på. I 1898 slo byen seg sammen med Bronx, Brooklyn, Queens og Staten Island. Folketallet var nå oppe i 3,5 millioner innbyggere. Og det fortsatte å vokse. Bare i 1903 passerte nær én million immigranter innvandrerkontrollen på Ellis Island. De fleste dro videre. Mange ble værende, og bidro til de endeløse køene av arbeidsledige da depresjonen rammet byen i 1930-årene. I 1970-årene var store deler av byen preget av rasemotsetninger, fattigdom og kriminalitet. Ikke alle problemer er løst, men det er trygt å bevege seg omkring i byen, og New York har befestet sin posisjon som et av verdens ledende finanssentre.
  Manhattan skyline
Man føler seg liten mellom de høye skyskraperne på Manhattan. Høyest av alle er Empire State Building fra 1931. Høyden er 443 meter, eller 381 hvis vi trekker fra antennen. Utsikten fra den utendørs plattformen i 86. etasje er bra. Tar man heisen opp til den innendørs plattformen i 102. etasje, blir utsikten enda bedre. Er man riktig sprek, kan man melde seg på til det årlige Empire State-løpet fra lobbyen på gatenivå til det nevnte utkikksrommet, 380 meter over bakken. Godt trente løpere bruker ca. elleve minutter på de 1860 trinnene. Året før Empire State Building sto ferdig, hadde Chrysler Building overtatt høyderekorden fra Eiffeltårnet i Paris. Bygningens karakteristiske spir i art deco er utformet i rustfritt stål og inspirert av kjølegitteret på en Plymouth 1929-modell. I 1970, da World Trade Center ble innviet, ble det satt enda en ny høyderekord. De to tårnene i finansdistriktet raget 420 meter i været. Hvert tårn hadde 104 heiser og 21 800 vinduer, og 50 000 mennesker hadde sine arbeidsplasser i bygningskomplekset. Tirsdag 11. september 2001 styrtet tårnene etter å ha blitt rammet av to kaprede passasjerfly. Ground Zero kalles stedet hvor tårnene sto. Kort tid etter katastrofen var Ground Zero New Yorks mest besøkte turistattraksjon. Manhattans skyskraperprofil betraktes best på avstand. Fra Liberty Island, hvor Frihetsstatuen står, kan man på kveldstid nyte solnedgangen over byen. Også Ellis Island er et bra sted å se høyhusenes profil mot himmelen. Andre bra steder er fra fergen til Staten Island og fra Brooklyn Heights.
  Fifth Avenue
Det sies om Fifth Avenue, den femte hovedgaten, at det er en gate hvor rike mennesker bruker massevis av penger på ting de egentlig ikke har bruk for, for å imponere mennesker de egentlig ikke bryr seg om. Fifth Avenue er mer enn kostbare butikker for filmstjerner og andre rikfolk. Langs femte aveny ligger kjente bygninger som Empire State Building, Rockefeller Center, St. Patrick’s Cathedral, Trump Tower og The Metropolitan Museum of Art. De mest eksklusive butikkene langs Fifth Avenue ligger i området sør for Central Park.
  The Grid
Fifth Avenue strekker seg over det meste av Manhattan fra nord til sør. På tvers av de brede avenyene går gatene. Det er 200 av dem, og med unntak av sørspissen av Manhattan har de nummer i stedet for navn. Det rektangulære gatenettet, kalt «The Grid», ble lagt ut i 1880-årene, og er så genialt enkelt at selv en nykommer i byen med letthet kan orientere seg. Når man leter etter en bestemt adresse, er det greit å vite at gatenummeret forteller hvor langt bygningen ligger fra Fifth Avenue. Er adressen 4 West 58th Street, er man like ved Fifth Avenue, på vestsiden. På den annen side ligger adressen 170 East 58th Street et godt stykke fra, på østsiden. Spør man en lokal innbygger hvor langt det er å gå, vil vedkommende svare at det er så og så mange «blocks». En block er området mellom to avenyer og to gater, en størrelse på om lag 100 x 300 meter.
  Wall Street
Wall Street ligger sør for The Grid. Gaten har navn fra et gjerde som hollandske nybyggere satte opp for å beskytte seg mot angrep fra indianerne og engelskmenn. Wall Streets mest kjente bygning er New York Stock Exchange. Bak fasadens greske søyler har det vært handlet med verdipapirer i to hundre år. Fra tilskuergalleriet ser man ned på børsgulvet, hvor hundrevis av meglere springer rundt og roper mens aksjer skifter eiere og de siste salgstallene strømmer inn på de store dataskjermene. Også Federal Reserve Bank of New York holder til i den kjente finansgaten. Mens børsen handler med verdier, har denne banken som hovedoppgave å oppbevare verdier. Om lag 10 millioner kilo gull er lagret i bankens hvelv, 25 meter under Wall Street. Omvisning i hvelvene er gratis, men det må søkes én måned på forhånd. I enden av gaten, hvor Wall Street støter sammen med Broadway, rager tårnet på Trinity Church 85 meter i høyden. Da kirken sto ferdig i 1846, var den byens høyeste bygning. I dag står den nygotiske kirken liten og malplassert mellom skyskraperne.
  Broadway
Broadway er en vei, og Broadway er teater, og Broadways teatre ligger ikke bare langs Broadway. Veien Broadway strekker seg langs en gammel indianersti over hele Manhattan fra sør til nord. Det er den eneste veien som bryter mønsteret i gatenettet og skjærer seg diagonalt gjennom The Grid. Teaterverdenens Broadway er delt i tre kategorier, det er selve Broadway, det er Off-Broadway og Off-Off-Broadway. Betegnelsen Broadway brukes om de store stjernespekkede show og glamorøse musikaloppsetninger. Off-Broadway er gjerne politiske eller sosiale drama, satire og mer seriøse oppsetninger. Off-Off-Broadway består i hovedsak av mer eksperimentelle og ofte ukommersielle teatergrupper. Selve Broadway er i hovedsak konsentrert i området like øst og vest for Broadway mellom 40th og 52nd Street. Off- og Off-Off-Broadway er spredt over hele Manhattan, med en konsentrasjon i East og West Village, Union Square og Chelsea.
  Central Park
Med en lengde på fire kilometer, og nesten en kilometer i bredden, er Central Park større enn Vatikanstaten i Roma. I 1850-årene, da anleggsarbeidet begynte, lå det langstrakte området utenfor selve byen. Men myndighetene forutså at byen ville vokse, og at det ville bli behov for en grønn lunge i den tette bebyggelsen som snart ville komme til å strekke seg opp til nordspissen av Manhattan. Central Park er en landlig idyll med dyrehage, en kopi av et middelalderslott, en rekke innsjøer, en skøytebane, idylliske skogsområder og ca. 93 kilometer med stier og veier. Området er et fristed for joggere, syklister, ungdom med rullebrett, familier på vandretur og for folk som ikke har noe sted å gjøre av seg, som «shopping bag ladies» med alle sine eiendeler i en handlevogn. På vestsiden av parken, omtrent ved 72nd Street, ligger Strawberry Fields, en minnelund anlagt av John Lennons kone, Yoko Ono. Lennon ble skutt og drept i 1980, utenfor sitt hjem i Dakota Apartments like ved.
  Metropolitan Museum of Art
Den eneste større bygning som har fått lov til å bre seg på Central Parks område, er Metropolitan Museum of Art på østsiden av parken. The Met, som museet kalles i dagligtale, er rangert som verdens tredje største museum, etter British Museum i London og Eremitasjen i St. Petersburg. De enorme samlingene spenner over et tidsrom på fem tusen år. Selv om bare en tredel av museets tre millioner gjenstander er utstilt, er det en umulig oppgave å få med seg alt i løpet av en dag eller to. Det beste er å sette seg ned med en plan over museets samlinger og prioritere hva man ønsker å se. Et av høydepunktene i The Met er den egyptiske samlingen. Bare i Kairo finnes en større samling av egyptiske mumier, gravfunn, statuer, smykker og papyrusinnskrifter. I et spesialdesignet rom står The Temple of Dendur, oppført ved Nilen for to tusen år siden til ære for gudinnen Isis, plukket fra hverandre stein for stein av amerikanske arkeologer, fraktet til New York og satt sammen på nytt. Museet har ulike samlinger av kunst fra det gamle Hellas, Roma, Europa, Midtøsten, India, Kina og resten av verden. The American Wing er et museum i seg selv. Her er et tverrsnitt av amerikansk malerkunst og en stor samling av skulpturer. Utstillingen av arkitektur inneholder en bankfasade fra Wall Street, i full størrelse. Og Amerikas historie er gjort levende i 18 møblerte værelser, fra ulike perioder og steder i USA.
  MoMA
MoMA, Museum of Modern Art, i 53rd Street like sør for Central Park, er verdens fremste på sitt område. Ikke noe annet museum har et tilsvarende komplett utsnitt av det siste århundrets malerkunst. Her er Monet, Matisse, Gauguin, Picasso, Miró, Dalí, Warhol og alle de andre som på et eller annet vis har gjort seg bemerket i kunstens verden. Flere av dem, som Salvador Dalí, er representert med noen av sine mest kjente verker. Minnets bestandighet fra 1931 markerer begynnelsen av den surrealistiske og høyst eksentriske Dalís stjernekarriere. Bildet, som også kalles De myke urene, overrasker mest med sin størrelse. Det måler kun 24 x 33 cm. I The Sculpture Garden står skulpturer av Picasso, Rodin, Moore med flere. I avdelingen for design og arkitektur finner man gjenstander som i dag virker ganske alminnelige, men som utmerket seg med banebrytende design da de først kom på markedet.
  Guggenheimmuseet
Solomon R. Guggenheim (1861-­1949) tjente seg søkkrik på kobber og brukte pengene på kunst. For at flest mulig skulle få glede av kunsten, grunnla han Guggenheim Foundation for fremme av kunst, som i dag driver en rekke museer omkring i verden. Guggenheimmuseet ved Fifth Avenue, like nord for the Met, tiltrakk seg mye kritikk da det sto ferdig i 1959. Guggenheim selv ville nok satt pris på den ukonvensjonelle stilen. Arkitekten Frank Lloyd Wright brøt med de fleste konvensjoner om hvordan man utformer et museumsbygg da han tegnet et bygg uten vinduer og etasjer. Maleriene henger langs ytterveggene, og gulvet er formet som en spiralvei som snor seg opp til det som ville vært sjette etasje hvis bygget hadde hatt noe slikt som etasjer, og det eneste naturlige lys i bygningen er det som kommer inn gjennom det store glasstaket. Museet har verdens største Kandinskij-samling, 70 malerier av Klee og en rekke fremragende verker av Chagall, Léger, Degas, Picasso med flere.
  FNs hovedkvarter
FNs sekretariatsbygning står som et landemerke ved East River. Foran den 39 etasjer høye bygningen står nesten 200 flaggstenger hvor medlemslandenes flagg henger i alfabetisk orden. 5000 mennesker har sine arbeidsplasser i sekretariatsbygningen. Generalforsamlingen avholder sine møter i General Assembly, en lavere bygning ved siden av. Omvisningene begynner fra gjesteinngangen til forsamlingshallen, og har en varighet på tre kvarter. Under omvisningen får man se salen hvor representantene møtes fra slutten av september til midten av desember. Generalsekretæren har sin plass under det store FN-symbolet.
  Liberty Island
Fra Battery Park på sørspissen av Manhattan går det båt ut til Frihetsstatuen på Liberty Island. Den 46 meter høye statuen, som sto ferdig i 1886, ble gitt som gave fra det franske folk til innbyggerne i USA. Den ble utformet av den franske skulptøren Frédéric A. Bartholdi og deretter laget som et tredimensjonalt byggesett av Gustave Eiffel, før det hele ble fraktet over Atlanterhavet og montert over et skjelett av jern. I sokkelen, som er like høy som selve statuen, er et museum for innvandringen til Amerika. 354 trinn fører opp til det indre av hodet. I høyre hånd holder Frihetsstatuen en fakkel. I den venstre holder hun den amerikanske uavhengighetserklæringen. Strålene fra hodet symboliserer frihetens lys.
  Annet av interesse Ellis Island, i New Yorks havnebasseng, var tilholdssted for byens immigrasjonsmyndigheter. Det hevdes at førti prosent av alle amerikanere kan spore sine aner tilbake til Ellis Island. Greenwich Village ­ ikke minst Bleecker Street ­ har høyere tetthet av restauranter og barer enn noen annen del av New York. SoHo, mellom finansdistriktet og Greenwich Village, er tilholdssted for kunstnere, kunstmuseer og antikvitetsforretninger. Området har mange gode restauranter. Navnet SoHo er en forkortelse for South of Houston. Waldorf Astoria, mellom 49th og 50th Street, ble oppført i 1931. Det har 1800 suiter og værelser med et prisnivå tilpasset statsoverhoder, kjendiser og andre rikinger. Police Academy Museum i 235 E. 20th Street har en omfattende utstilling av våpen, politiuniformer, politiskilt og andre kriminalistiske minner, for eksempel gangsteren Al Capones maskinpistol. Museum of Television and Radio på Fifth Avenue har opptak av mer enn 100 000 TV- og radioprogrammer, og samlingen er raskt voksende. Brooklyn Children’s Museum åpnet i 1899, og er det første som ble laget spesielt for barn. Mer enn å være et museum med ting å se er det et museum med vekt på aktivisering og utforskning. New York Botanical Garden, nord for Bronx Zoo, er en av de eldste og største i USA. I Palmehagen kan man se en firedel av verdens palmearter.
(Tekst og kart er hentet fra boka «Verdens viktigste byer - 52 magiske reisemål» av Jens A. Riisnæs og Ragnar Hatlem. Gjengitt med tillatelse av Kagge Forlag.) Her finner du samlesida for alle byene. Neste by ut: Paris.

Foto: Scanpix
Ground Zero: Nullpunktet etter tagedien som rammet byen. Akkurat her raste de to tårnene sammen den 11. september for to år siden. Foto: Scanpix
Shopping? New York byr på mange muligheter. Her er varehuset Bloomingdales. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
Hektisk storby: New Yorks lett gjenkjennelige gule drosjer. Foto: Tore Bergsaker/Dagbladet
Byens grønne lunger: Central Park. Fifth Avenue kan skimtes i bakgrunnen. Foto: Scanpix
Manhattan før og etter: Det øverste bildet viser hvordan Manhattan så ut mens World Trade Center fremdeles var der. Bildet under viser det samme området etter terrorangrepet 11. septmeber 2001. Foto: Scanpix
Vinter: Lokale kunstnere laget livaktige snømenn i Central Park etter et snøfall i byen den 5. desember i år. Foto: Scanpix
Minnes tragedien: Et innrammet bilde av tvillingtårnene på World Trade Center - slik de en gang sto. Foto: Scanpix
Brooklyn Bridge: Broforbindelsen mellom Brooklyn og nedre Manhattan. Foto: Scanpix
Manhattan skyline: En mann skuer ut over Manhattan fra Liberty State Park. Foto: Scanpix

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!