Ni ting du kan gjøre for å unngå demens

Hva kan du selv påvirke - og hva er bare bløff?

MYSTERIUM: Hva som gjør at noen av oss utvikler demens mens andre går fri er fortsatt ikke kartlagt. På Rikshospitalet jobber hjerneforsker Johanne Egge Rinholm med å teste betydningen av såkalt oksidativt stress i cellene - som oppstår blant annet når vi røyker. Foto: Siv Johanne Seglem
MYSTERIUM: Hva som gjør at noen av oss utvikler demens mens andre går fri er fortsatt ikke kartlagt. På Rikshospitalet jobber hjerneforsker Johanne Egge Rinholm med å teste betydningen av såkalt oksidativt stress i cellene - som oppstår blant annet når vi røyker. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Publisert

1. D-vitamin

En av de best dokumenterte sammenhengene er mellom D-vitaminmangel og demens. Spis makrell i tomat, ta tran og kom deg (litt) ut i sola!

2. Hold hjernen i sving

Jo mer du bruker knollen, jo mer robust mot sykdom blir den. Høyt utdannede mennesker utvikler gjerne demens seinere i livet enn lavt utdannede, og klarer kanskje også å fungere bedre lengre hvis de blir rammet. Du bygger deg opp en større kognitiv reserve å tære på. Fortsett å stimulere de små grå gjennom hele livet. Løs kryssord og sodoku, lær deg et nytt språk, begynn å spille et nytt instrument.

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer