Ni ting du kan gjøre for å unngå demens

Hva kan du selv påvirke - og hva er bare bløff?

MYSTERIUM: Hva som gjør at noen av oss utvikler demens mens andre går fri er fortsatt ikke kartlagt. På Rikshospitalet jobber hjerneforsker Johanne Egge Rinholm med å teste betydningen av såkalt oksidativt stress i cellene - som oppstår blant annet når vi røyker. Foto: Siv Johanne Seglem
MYSTERIUM: Hva som gjør at noen av oss utvikler demens mens andre går fri er fortsatt ikke kartlagt. På Rikshospitalet jobber hjerneforsker Johanne Egge Rinholm med å teste betydningen av såkalt oksidativt stress i cellene - som oppstår blant annet når vi røyker. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

1. D-vitamin

En av de best dokumenterte sammenhengene er mellom D-vitaminmangel og demens. Spis makrell i tomat, ta tran og kom deg (litt) ut i sola!

2. Hold hjernen i sving

Jo mer du bruker knollen, jo mer robust mot sykdom blir den. Høyt utdannede mennesker utvikler gjerne demens seinere i livet enn lavt utdannede, og klarer kanskje også å fungere bedre lengre hvis de blir rammet. Du bygger deg opp en større kognitiv reserve å tære på. Fortsett å stimulere de små grå gjennom hele livet. Løs kryssord og sodoku, lær deg et nytt språk, begynn å spille et nytt instrument.

Du kan nå betale med

LES PLUSS i 1 ÅR FOR 99 KR

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.KJØP 12 MND, BETAL FOR 1

1 ÅR

99 kr

(Fornyes til 795,-/år)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

    Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer