Nietzscheanske bødler

Hva fikk skoledrapsmennene til å gå amok?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag 7. november dro 18 år gamle Pekka-Eric Auvinen til skolen sin for å befri verden for ”menneskelig avskum”. Han drepte åtte mennesker før han skjøt seg selv. Samme kveld døde han av skadene.

Skolemassakren i Finland har reaktualisert en rekke mangeårige debatter om anti-sosial adferd, ekskluderende skolemiljø og lett tilgjengelige skytevåpen. Hertillands har saken fått ekstra oppmerksomhet, siden det ikke var USAs ”amerikanske tilstander” som denne gangen var tragediens åsted og årsak. Massakrene ved Columbine i 1999 og Virginia Tech i vår lever friskt i minne hos mange.

Trolig vil ulike forklaringsmodeller for slike massakrer være en utømmelig kilde til diskusjon, men noe som går igjen, er den unge, intelligente og usosiale mannen som er inspirert av elitistisk tankegods og beundrer fascistiske diktatorer. Auvinen betraktet Friedrich Nietzsche som en av sine favorittfilosofer og næret stor aktelse for Hitler og Stalin.

-Hater omgivelsene

Voldsforsker Ragnhild Bjørnebekk sier til Nettavisen: ”Fellestrekkene går på at dette er enstøinger som har lav sosial kompetanse, høy aggressivitet og tendens til å hate omgivelsene. Noen av dem begrunner voldshandlingene utfra ideologier.”

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.