REDNINGEN: Rainer Pedersen (61) myser mot oss gjennom solstrålene, henter fram sin egen mobil og viser fram Luftambulansens nødapp, «Hjelp 113 - GPS», som ble redningen i fjor høst. Foto: ANITA ARNTZEN
REDNINGEN: Rainer Pedersen (61) myser mot oss gjennom solstrålene, henter fram sin egen mobil og viser fram Luftambulansens nødapp, «Hjelp 113 - GPS», som ble redningen i fjor høst. Foto: ANITA ARNTZENVis mer

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

- Den reddet livet mitt, så nå spør jeg alle om de har den.

(Magasinet): - Dere har appen, regner jeg med?

ALLTID MED: - Nå er pusten bra igjen og kroppen like så, sier han. Selv om det fortsatt er noen hagl igjen i kroppen. Og Rainer Pedersen er tilbake i skogen.- Mobilen er alltid med. For selv om det ikke alltid er dekning, fungerer GPS-en sier han. Hvis operatøren din ikke har dekning, kan nødanrop likevel fungere. Og da vil Rainer Pedersen ha kooridnatene klare. Foto: ANITA ARNTZEN
ALLTID MED: - Nå er pusten bra igjen og kroppen like så, sier han. Selv om det fortsatt er noen hagl igjen i kroppen. Og Rainer Pedersen er tilbake i skogen.- Mobilen er alltid med. For selv om det ikke alltid er dekning, fungerer GPS-en sier han. Hvis operatøren din ikke har dekning, kan nødanrop likevel fungere. Og da vil Rainer Pedersen ha kooridnatene klare. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Rainer Pedersen (61) myser mot oss gjennom solstrålene, henter fram sin egen mobil og viser fram Luftambulansens nødapp, «Hjelp 113 - GPS», som ble redningen i fjor høst.

- Den reddet livet mitt, så nå spør jeg alle om de har den.

I september i fjor var han på storfugljakt i Våler i Hedmark, et område han har jaktet i de siste 15 åra. Da de hadde gått langt og lenge, innover i skogen, traff en jaktkamerat Rainer i magen og brystet ved et uhell.

Han falt om på et hogstfelt og ble liggende med skuddskader og punktert lunge.

- Jeg hadde vanskelig for å puste og blødde fælt. En av de andre ringte 113, men det var vanskelig å forklare hvor vi var. Og jeg visste at jeg hadde denne appen som gir nøyaktige koordinater, men fordi det var så mye blod, klarte jeg først ikke å få åpnet den.

«En av de andre ringte 113, men det var vanskelig å forklare hvor vi var.» Rainer Pedersen

De hadde forlatt hytta mange timer tidligere, og alt av veiadresser var milevis unna. Det var ingen landemerker å vise til. En forsøkte å forklare hvor Rainer lå ved å vise til skiløypene i området, men de på AMK-sentralen var ikke lokalkjent.

- Jeg går alltid med kart og kompass, og vi visste jo hele tida hvor vi befant oss. Andre, som var kjent på stedet, hadde vi kunnet forklare det til, men problemet er å fortelle noen som sitter 20 mil unna nøyaktig hvor du befinner deg, sier Rainer.

Så, mens mobilen lå ved siden av ham mellom stubbene, oppdaget Rainer at nødappen hadde åpnet seg, funnet gruppas posisjon og hentet inn koordinatene.

- Bruk disse, sa jeg. Da tok det ikke lang tid før helikopteret kom.

App-juveler

Mobilen kan redde livet ditt, i ytterste konsekvens. Men den kan også hjelpe deg på andre områder.

Én av fem bruker eller har brukt en helseapp, viser tall fra Nasjonalt senter for samhandling og telemedisin (NST). For nordmenn mellom 15 og 44 år er andelen nærmere en tredel.

Med mobilen kan du nå registrere søvnkvaliteten din, kaloriinntaket ditt og har du diabetes kan du sjekke blodsukkernivået.

Er du i risikosonen for hjertesykdom kan du følge med på blodtrykket.

Går du til jobben, kan mobilen registrere hvor langt du går og hvor mye du forbrenner, og etter jobben kan den gi deg instruksjoner så du får gjennomført intervalltreninga som planlagt.

«Diagnoser krever en helhetsforståelse av pasienten som en app ikke har.» Stephen J.M. Sollid, luftambulanselege og blogger på Air Doc

Er du gravid, kan den fortelle deg hvor langt fosteret har kommet i utviklingen, og når du skal legge deg igjen, kan den dysse deg i søvn.

- Det finnes veldig mye rart, men også en hel del juveler, sier Stephen J.M. Sollid, luftambulanselege som på privaten blogger om teknologi innen medisinfaget under navnet Air Doc.

På denne siden ser du et utvalg helseapper, og hvilke han anser som juveler akkurat nå. Kritisk er han til apper som ikke bare måler verdier, men som også konkluderer og gir deg en «diagnose».

- Denne kategorien apper er litt problematisk. Det står med liten skrift at de ikke skal brukes til helseformål, og bare er til personlig underholdning. Men det er det jo ingen som leser, sier Sollid, som har en doktorgrad i pasientsikkerhet og risikostyring.

- Å få servert slike konklusjoner eller til og med diagnoser kan gi både falsk trygghet og skape unødig angst eller frykt for egen helse. Det er bare leger som har rett til å stille en diagnose og det er blant annet fordi diagnoser krever en helhetsforståelse av pasienten som en app ikke har, sier han.

Samtidig åpner han for at det i framtida vil snu. Utstyret vil bli bedre, men han spår også at myndighetene vil utføre en annen kontroll med appene.

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

Ultralyd hjemme

I USA har det amerikanske legemiddeltilsynet (FDA) begynt å godkjenne apper til medisinsk bruk, men det er i dag ingen kontroll av det som legges ut for nedlasting.

- I framtida tror jeg vi vil se apper og ekstrautstyr som er godkjent for medisinsk bruk. Kanskje også utstyr som bare kan fås på resept eller på sykehuset, som kan kobles til egen smartmobil sømløst.

- Da vil mobilen kunne overta mye av legens jobb. Husk at det allerede i dag finnes ultralydutstyr som kan kobles til en smartmobil! Hvem hadde trodd det for ti år siden?

Psykologspesialist Svein Øverland, som selv utvikler apper i firmaet Superego, tror det store steget inn i framtidas apphelse kommer når produksjonskostnadene går ned.

«Det finnes allerede apper knyttet til sensorer som festes til piller for å følge med på hvordan de absorberes i kroppen.» Svein Øverland, psykologspesialist

- Det finnes allerede apper knyttet til sensorer som enten festes til piller for å følge med på hvordan de absorberes i kroppen, eller på kontaktlinser for å måle verdier på øyet.

- Noen selskaper har også koblet smarttelefoner og sensorer til bil, så sensorene kan måle om pupillene utvider seg eller liknende, og dermed slå alarm hvis du viser tegn til å være søvnig. Per i dag koster sensorer som dette en hel del, men når de blir billige, vil dette ta helt av, spår Øverland.

At vi kan bruke mobilen til å følge med på egen helse, kan i sin tur føre til at vi tar større ansvar for helsa vår, mener Øverland, som blant annet står bak appen StopSelfHarm, til hjelp mot selvskading.

- Apper er viktige når det kommer til demokratisering av helse. Det er ikke alle som bor på Majorstua og har et titall leger, psykologer og personlige trenere i umiddelbar nærhet. I Øst-Finnmark er det ikke alltid så lett å få psykolog når du har behov.

- Appene kan ikke erstatte psykologen, men de kan gi en mulighet til å være sin egen psykolog hvis man ønsker det, sier Øverland.

- Apper gjør kunnskap og selvhjelp mer tilgjengelig. Jeg tror vi får et større eierskap til egen helse, sier han.

RØYKE-APP: Maria Nystad (31) sjekker appen flere ganger daglig for å se hvor mye hun har tjent på å slutte å røyke. Foto: ANITA ARNTZEN
RØYKE-APP: Maria Nystad (31) sjekker appen flere ganger daglig for å se hvor mye hun har tjent på å slutte å røyke. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Stumpet røyken

Maria Nystad (31) hadde røykt halve livet da hun plutselig fikk nok for 26 uker siden. Fortsatt sjekker hun appen flere ganger daglig for å se hvor mye hun har tjent på å slutte.

- Det overrasker meg nesten hver gang. Det er helt utrolig hvor dyrt det er å røyke! Når jeg kommer til 10 000 sparte kroner, skal jeg kjøpe meg noe fint, sier hun.

Og det er ikke så lenge til. I skrivende stund er hun 1187 kroner unna. Da hun bestemte seg for å slutte, lastet hun ned appen Røykeslutt, som ba henne registrere hvor mange sigaretter hun røykte i snitt per dag.

«Hadde den ikke vært viktig nå, hadde jeg slettet den for lenge siden.» Maria Nystad om Røykeslutt-appen som har holdt henne røykfri i 26 uker

Dermed gir den nå fortløpende informasjon om hvor mange sigaretter hun har spart kroppen for, og hvor mye hun har spart i kroner.

Den har også fortalt henne hvordan kroppen har det etter en dag, to uker, tre måneder uten røyk. Når vi møter henne i Drammen på røykfridag nummer 162, står det at det nå skal være lettere å gå, og at kroppen skal ha mer overskudd.

- Det vet jeg ikke om jeg merker så mye forskjell på. Men det er lettere å puste nå. Det tetter seg ikke lenger i halsen. Og den største forskjellen på før og nå er hostinga.

- Jeg hostet mye da jeg røykte, spesielt om morgenen. Det er det veldig lite av nå, sier Maria, og slenger på et lite «hurra!».

Hun har prøvd å slutte én gang tidligere, og klart det, da hun var gravid med sønnen Sebastian. Men da begynte hun igjen etter to år.

Om det hadde vært annerledes om hun hadde appen den gang, vet hun ikke.

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

- Det er vanskelig å si, for jeg vet jo ikke hvor mye den hjelper. Men hadde den ikke vært viktig nå, hadde jeg slettet den for lenge siden. Jeg ser på den hele tida, sier hun, og gjør nettopp det.

BURDE VÆRE STANDARD: Rainer Pedersen er ikke i tvil om at appen som reddet ham burde være standard på nye mobiler. Foto: ANITA ARNTZEN
BURDE VÆRE STANDARD: Rainer Pedersen er ikke i tvil om at appen som reddet ham burde være standard på nye mobiler. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Avgjørende supplement

- Er det på tide å tenke på mobilen som en del av førstehjelpsskrinet vårt allerede nå, Stephen J.M. Sollid?

- Ja! Hjelp 113 er et godt eksempel, men også apper som Røde Kors Førstehjelp eller SyktBarn må med, sier legen.

Rainer Pedersen er ikke i tvil om at appen som reddet ham burde være standard på nye mobiler. Både han og Norsk Luftambulanse understreker at den ikke kan erstatte kart og kompass, og at den bare er tilleggsutstyr for å forklare hvor du befinner deg.

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

Men det kan utvilsomt være et avgjørende supplement.

« Det er så mange rare apper som ligger på telefonen når du kjøper den, du kan sjekke aksjekurser eller været i Singapore. Men det er Hjelp 113 som burde ligge der.» Rainer Pedersen

- Alle burde ha Luftambulansens nød-app. Det er så mange rare apper som ligger på telefonen når du kjøper den, du kan sjekke aksjekurser eller været i Singapore. Men det er denne appen som burde ligge der, sier Rainer.

Ved å snakke om det som skjedde har gjort sitt for at appen skal ligge på så mange telefoner som mulig.

Da Dagsrevyen fortalte om jaktulykken hans i fjor, gikk nedlastingsraten for Hjelp 113 - GPS i været, forteller Norsk Luftambulanse.

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

Fra 415 nedlastinger fordelt på Android og IOS dagen før, var det dagen etter innslaget 12 672 nordmenn som hentet den ned.

Også i dagene som fulgte var det en mangedobling i antall nedlastinger. Og ja, vi har den på mobilen nå, begge Magasinets utsendte.

NYTTIG HELSEAPPER:


Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

Hjelp 113 - GPS


Gratis

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

Lege Stephen J. M. Sollids vurdering:

Denne oppfatter jeg som veldig nyttig.

Et av problemene vi ofte møter når vi skal ut til akutt syke eller skadde er å finne ut nøyaktig hvor de er - hvis de som ringer 113 bruker en app som dette får de raskt opp egen posisjon og vi kommer raskere fram.

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

Diabetesguard


Gratis

Sollids vurdering:
Dette er en nyttig app for de som har sukkersyke. En slags trygghetsalarm.

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

Problemet for enkelte diabetikere er at de kan få lavt blodsukker (hypoglykemi) som gjør dem ute av stand til å ta vare på seg selv.

Appen kan stilles inn til å varsle pårørende automatisk hvis brukeren ikke har våknet til en bestemt tid eller ikke har beveget seg fra et bestemt sted innen en viss tid.

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

Røykeslutt


Gratis

Psykologspesialist Svein Øverlands vurdering:

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

Apper som dette bygger på prinsipper innen kognitiv terapi. For eksempel er det bevist at du bare ved å registrere negativ atferd reduserer den. Du slutter ikke med det, men du gjør det sjeldnere.

At appen ber deg registrere hvor mye du røyker, gjør nok at du ikke lenger tar deg en røyk like automatisk. Dessuten er belønning mer effektivt enn straff.

Selvbelønningen den gir deg: Det å se at du er på riktig vei, vil gi en hjerneaktivitet som tilsvarer ros. Derfor er det ikke overraskende at den fungerer.

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

StopSelfHarm


21 kr

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

Psykolog Linn Toril Fikke som har skrevet doktorgrad om selvskading:

Dette kan være nyttig for noen som utfører selvskading, men appen i seg selv neppe vil være tilstrekkelig hjelp.

Det er vanskelig å forestille seg at den skulle kunne erstatte terapi. Men vi vet at mange skader seg selv impulsivt, altså uten å tenke seg særlig mye om.

Det å på forhånd lage en slags plan over hva en skal minne seg selv på, forsøke å tenke på, og hva en skal gjøre i stedet for å skade seg selv, er noe vi vet kan hjelpe.

Nød-app reddet Rainer (61) da han ble skutt i en jaktulykke

Withings Health Mate-app og blodtrykksmåler


1399 kr for måler og app i Apple store.

Godkjent av det amerikanske legemiddeltilsynet FDA.

Sollids vurdering:

Dette er en stilig blodtrykksmåler som automatisk laster målte verdier inn på smarttelefonen og gir oversikt over trender osv.

Man kan også sende målte verdier og logger til andre, for eksempel egen lege. Personer som har behov for å følge med på eget blodtrykk er den nyttig.

Prisen er imidlertid stiv og det finnes blodtrykksmålere til en langt billigere penge på markedet, som riktignok ikke kan kobles til smarttelefoner, men som gir akkurat de samme funksjonene utover det.

Instant Heart Rate

[bilde=10, right, four]
Gratis

Sollids vurdering:

Denne har jeg brukt selv i et par år.

Nyttig for å følge med på egen hvilepuls hvis man for eksempel driver med trening - hvilepuls er jo en indirekte indikator på fysisk form hos ellers friske folk.

Den er nøyaktig i målingene.

Pulse Oximeter

[bilde=11, right, four]
28 kr

Sollids vurdering:

Nok god app som er utviklet av en lege i Norge.

Den måler ikke bare puls, men også oksygeninnholdet i blodet. Alt dette gjør den ved hjelp av kameralyset og kamera på iPhone.

For vanlig friske mennesker har den nok kun en underholdningsverdi, men man kan tenke  seg at slike apper kan bli nyttige for enkelte pasientgrupper i framtida - det krever imidlertid at appene godkjennes for medisinsk bruk.

Glooko app og kabel

[bilde=12, right, four]
Kabel ca. 250 kroner fra Glookos butikk på Amazone. App gratis.

Godkjent av FDA

Sollids vurdering:

De fleste diabetikere har stor nytte av å loggføre egne blodsukkerverdier og eget kosthold, da vil jeg tro at en app som dette er nyttig.

Her kan man også eksportere data til for eksempel egen lege.

Røde Kors Førstehjelp

[bilde=13, right, four]
Gratis

Sollids vurdering:

Førstehjelpsapper generelt har liten verdi når man er i en situasjon hvor man må gi førstehjelp. Da har man ofte ikke tid til å slå opp i en app, eller man er for stresset til å bruke den.

Kanskje kan den ha noe for seg hvis man er flere, og noen kan slå opp i appen mens andre hjelper? Men den er nok mer nyttig som oppslagsverk eller en oppfrisking av førstehjelpsferdigheter.

Appen har quiz for å teste egen kunnskap. Egentlig denne noe alle burde ha på smarttelefonen sin for å friske opp førstehjelpskunnskap eller i alle fall lære seg noen grunnleggende ting om førstehjelp.

Fint også med tilsvarende funksjon som i «Hjelp 113» - GPS posisjonering når man ringer 113.

SyktBarn

[bilde=14, right, four]
35 kr

Sollids vurdering:

Denne har jeg også på min egen Iphone.

Her er det ikke bare info om hva du skal se etter hvis du tror barnet ditt er sykt eller hva du skal gjøre med et sykt barn, men mye nyttig om barns utvikling generelt - det tror jeg mange nybakte foreldre kan ha glede av.

Dette er noe småbarnsforeldre godt kan spandere på seg.

Svangerskaps App

[bilde=15, right, four]
Gratis

Sollids vurdering:

Som trebarnspappa vet jeg hvor stor glede man har av å vite hva som skjer underveis i svangerskapet.

Denne appen tror jeg både fedre og mødre har glede av - og den er gratis.

Legeboken

[bilde=16, right, four]
70 kr

Sollids vurdering:

Dette er et nyttig oppslagsverk for lekfolk - selv om den selvfølgelig ikke erstatter råd og hjelp gitt av helsepersonell.

Den kan imidlertid gi gode råd og hjelp ved sykdom som ikke nødvendigvis må behandles av lege, eller gi hjelp til å finne ut av om man bør kontakte lege hvis man er i tvil.

Jeg liker spesielt tipsene om reisemedisin og forklaringen av medisinske ord og uttrykk.