Krafttak: Nordmenn har blitt for rike og verdensvante til å  sette pris på den gode, gamle høna. Men ingenting slår gamlemor når det gjelder å koke kraft.
Krafttak: Nordmenn har blitt for rike og verdensvante til å sette pris på den gode, gamle høna. Men ingenting slår gamlemor når det gjelder å koke kraft.Vis mer

Noen liker mora

Blir det høne på deg i kveld?

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Hvorfor spiser vi ikke mer hønsekjøtt? En veldig vanlig forklaring på dette triste faktum er at nordmenn har blitt for fine til å spise høne. Vi vil at maten vår skal være lettvint og lekker, og vi er ikke redd for at den er dyr. Vi har råd til kyllingbryst, og derfor er det det vi kjøper. I vår velordnede og hektiske verden er det ikke plass til et magert dyr som må kokes lenge.

Kyllingens seier over høna er nesten total. Selv retter som hønsefrikasse og coq au vin - den klassiske burgundiske retten med gammel hane (eller høne) kokt i vin - blir ofte servert med perfekt rosastekt landkylling. Det er en kostbar måte å gjøre god mat litt mindre god.

Hvert år kaster vi fire millioner høner som søppel. Etter å ha avtjent et drøyt år som eggprodusenter, blir hønene «tatt ut av produksjon», som det heter. Men i stedet for å bli spist, snarere enn å ende opp som en varmende gryte eller den deiligste kraft, som hadde vært den anstendige måten å verdsette hønenes innsats på, blir de gasset i hjel. De blir destruert, brent. I beste fall ender de opp som fjernvarme.Høna er upopulær, blir det ofte sagt. Men er det egentlig sant?

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Fornyelse skjer til ordinære priser.(*Ukepris er 55 kr/uke)
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn