- Nordmenn er en vandrende skandale

Vi er verdens verste miljøgriser, og nå må vi droppe museskrittene til fordel for tigersprang og løvebrøl.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høyst ærede miljøkriger!

Hva vet du om Nicola Tesla (1856-1943), mannen som egenhendig oppfant det 20. århundre? Han skal nemlig æres for lyset og varmen i din stue, og for at bilen går. Noen stikkord er vekselstrøm, røntgen, radio, tennplugg, coil og 700 energirelaterte patenter, deriblant konkrete ideer om fri energi.

Teslas filantropiske visjon om «fri energi til alle» ble nok overskygget av en eksentrisk grunntone, for minnesmerkene dukket først opp på 60-tallet. Genier beundres gjerne i ettertid, når resultatene blir synlige og det demrer. 

I Norge kan det umulig være særlig mange Teslakjennere. Mange av oss drikker rykende fersk Nordsjøolje til frokost og duver deretter sakte gjennom dagen med dorske nisseblikk. Før var det tran. Og søkkrike på fossilt brensel svir vi mens jernet er varmt med 100 friske milliarder i kanadisk oljesand. Uten å blunke. Det hjelper ingenting at det står Statoil på eierposten, dette er lille Norge; en miljøversting i full vigør.

Forskning på fornybar energi er derimot ikke-eksisterende, og det eneste en omtåket minister Aasland har klart for seg, er at «vi må forsøke å komme oss vekk fra denne jumboplassen». Statssekretær Sørensen hevder grønne kort er svaret. Dette er norsk politisk ledelse pr. dato, og det fremstår puslete, perspektivløst og ganske ynkelig. Situasjonen er strengt tatt så ille at det er vanskelig å finne et sted å begynne epistler som dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer