Norge - et elendig matland?

Viestad svarer på lesernes spørsmål.

HVER LØRDAG skriver Magasinets matelsker Andreas Viestad om mat i Magasinet. Du kan finne alle artiklene hans samlet i nettutgaven vår. Du kan også se Viestad live på Dagbladet TV.

Mat opptar alle, og det finnes ingen fasiter. Leserne våre er alltid flinke med å sende Viestad tilbakemeldinger. Og nå åpner vi for at leserne kan stille Viestad spørsmål her på nettet, det kan du gjøre nederst i denne saken. Hver uke velger han ut spørsmål fra leserne som han svarer på. Denne uka dreier det seg om viktige valg i forhold til restauranter.

NORGE: VERDENS  VERSTE MATLAND!

Hei Andreas
Jeg har akkurat flyttet hjem fra Belgia, og jeg må med gru konstatere at Norge må være verdens verste matland. Det er jo umulig å få tak i god fransk eller italiensk mat her i landet.

Og Rimi og Rema blir jeg bare trist av. Heldigvis reiser jeg mye i jobben og det blir til at jeg reiser ut med jobben og har lært meg til å reise ut med tom koffert og fylle den opp hvorenn jeg er. Sist uke måtte jeg til Bulgaria, og selv det var mye, mye bedre. Det er trist når ett land i Øst-Europa er bedre enn oss. Hvordan orker du å være matskribent i et land som dette?
Remi

Hei Remi

Du berører noe viktig, men jeg synes uansett at du er altfor, altfor pessimistisk, og kanskje litt over grensa fordomsfull.

Norge kan kanskje ikke konkurrere med Italia og Frankrike på deres egne hjemmebaner, men det finnes gode, til dels meget gode franske og italienske restauranter – både Baltazar og Bagatelle er verd et dypdykk i lommeboka, og ingen av stedene er så veldig mye dyrere enn steder med likende nivå på Kontinentet.

Det du ikke nevner er at det ofte kan være vanskelig å finne midt-på-treet-steder i Norge, og det handler vel både om prisnivå og om restaurantkultur. Men de siste åra har det skjedd en enorm endring.

Jeg vet ikke hvor du bor, men min erfaring er også at råvaretilgangen har blitt mye, mye bedre. På mine utenomhovedstadelige reiser blir jeg ofte positivt overrasket over muligheten til å kjøpe parmesan, gorgonzola, mango og skinke, selv på supermarkeder på bygda. Og vårt merkelige vinmonopol gjør det mulig for folk i hele landet å få tak i amaronevin og årgangschampagne, hvis det er det man lengter etter. Tungvint? Ja. Men andre steder er det umulig. (Får du lyst på en flaske fransk eller australsk vin når du er i Italia, må du reise ut av landet.)

Og i tillegg har vi de tingene som Norge er best på. Fisken, bærene, viltkjøttet, potetene (ja, det kan vel være like godt med poteter som artisjokk), lammekjøttet og frukten.

Maten på billigkjedene er kanskje ikke noe særlig å skryte av, men i det store og hele virker det som om du ønsker å mistrives. Er du kanskje ekstra sinna fordi du har et navn som høres ut som en mellomting mellom Rimi og Rema?

Andreas

SVARER LESERNE:</B> Andres Viestad.