- Norge er et godt skjulested for «Doktor Død»

Norge, Sverige og Syria gjør ingenting for å ta nazi-krigsforbrytere, sier nazijeger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I NAZIJEGER-ORGANISASJONEN Simon Wiesenthal Centers årsrapport om etterforskning og rettsforfølging av nazikrigsforbrytelser, kommer Norge og Sverige svært dårlig ut. Sammen med Syria havner de i kategori F - på en skala fra A til F.

F-kategorien omfatter land som «av prinsipp nekter å etterforske, langt mindre rettsforfølge, mistenkte nazi-krigsforbrytere, til tross for klare bevis for at de befinner seg innenfor landets grenser.».

- Norge og Sverige kommer dårligst ut fordi straffeloven sier at de ikke kan etterforske og rettsforfølge nazi-krigsforbrytere, sier Simon Wiesenthal Centers sjefsnazijeger, Dr. Efraim Zuroff til Dagbladet.no.

De tre landene som ifølge senteret gjør mest for å stille nazistene fra andre verdenskrig til ansvar, er USA, Danmark og Ungarn.

Loven som Zuroff sikter til, er dagens norske straffelov fra 1902, som sier at drapssaker som er mer enn 25 år gamle er foreldet. Loven har konsekvens både for eventuelle norske nazi-krigsforbrytere og utenlandske, ettersøkte nazister.

PÅ VERDENSBASIS er det mange krigsforbrytere fra andre verdenskrig som er på rømmen.

Nummer én på lista, Alois Brunner, skjuler seg i Syria. Nummer to er Aribert Heim, alias «Dr. Død». Han har vært på rømmen i 43 år, men ble nylig lokalisert i byen Palafrugell i Spania.

Avsløringen av Heims skjulested fikk mye oppmerksomhet i media, og den 91 år gamle doktoren sies å være på rømmen igjen. Vitner har fortalt til media at de har observert den lett gjenkjennelige østerrikeren i Danmark og på Ibiza.

- Dette er foreløpig rykter. Det vi vet, er at han er i Spania, og vi håper og ber om at han blir tatt snart, sier Efraim Zuroff, og legger til:

- Både Norge, Sverige og Syria er gode steder å være for Aribert Heim.

TROR NORGE GJEMMER FOLK. Zuroff kjenner ikke til navngitte, ustraffede nazi-krigsforbrytere som befinner seg i Norge nå.

- Men høyst sannsynlig finnes det personer som tok del i arrestasjonen av jøder i Norge og var en del av SS Viking-divisjonen. Det har vært slike avsløringer i Sverige, sier Simon Wiesenthal Centers sjefsnazijeger, Dr. Efraim Zuroff til Dagbladet.no.

- Hvis noen tror at alle ble rettsforfulgt etter andre verdenskrig, vet de ikke hva de snakker om.

Jo Benkow, tidligere Stortingsmann fra Høyre, er Norges mest profilerte jøde i etterkrigstida. Han er overrasket over rapporten.

- Dette stemmer ikke med mitt inntrykk. Norge hadde et omfattende oppgjør etter krigen. Men det kan hende det er feid en del fenomener under teppet, uten at jeg skal si noe sikkert, sier Jo Benkow.

EN ENDRING av den norske straffeloven er på vei, som vil gjøre det vanskeligere å slippe unna for gamle krigsforbrytere.

- I den nye loven, som blir gjeldende fra 2008, faller foreldelsesfristen bort for saker som gjelder folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Loven vil ikke få tilbakevirkende kraft for saker som allerede er foreldet, men åpner for utlevering av slike personer. Årsaken til at foreldelsesfristen faller bort, er at denne typen forbrytelser ses på som svært alvorlige, sier Tor-Geir Myhrer, lovrådgiver i Justisdepartementet, til Dagbladet.no.

Det utloves dusør til de som kommer med opplysninger som fører til at de ettersøkte nazistene blir tatt. Tyske myndigheter utlover 275 000 Euro for informasjon som kan føre til at Alois Brunner blir tatt, og 130 000 Euro til den som har avgjørende opplysninger om Dr. Død.

I tillegg gir Operation Last Chance inntil 10 000 euro til de som kommer med informasjon som fører til at noen av verdens ti mest ettersøkte nazister blir tatt.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

KRITISERER NORGE: Simon Wiesenthal Centers nazijeger Efraim Zuroff slakter Norges innsats for å straffe nazi-krigsforbrytere.
ARIBERT HEIM: Alias «Doktor Død». Slik så han ut for 43 år siden, nyere bilde finnes ikke.
ALOIS BRUNNER: De to første bildene er fra før og under andre verdenskrig. Det siste er fra Damaskus, Syria i 1985
- KAN VÆRE FEID UNDER TEPPET: Jo Benkow kan ikke utelukke at det finnes nazister i Norge som burde ha vært stilt for retten, men kjenner ikke til det.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer