+ Du leser nå Dagbladet Pluss

- «Norgesvenn»? Kan du stave det?

Steven van Zandt fra «Lilyhammer» har vært fan av Norge siden en spektakulær landing i 1982.

IMPONERT AV NORGE: - Da jeg starta radioshowet mitt, oppdaga jeg at 95 prosent av den gode nye rocken kom fra Skandinavia, sier Steven Van Zandt, også kjent som Little Steven, gitarist i Bruce Springsteens E Street Band og skuespiller i «Sopranos», «Lilyhammer» og «Hotel Cæsar» (ja faktisk, i en liten rolle i 2010-sesongen). Foto: NRK
IMPONERT AV NORGE: - Da jeg starta radioshowet mitt, oppdaga jeg at 95 prosent av den gode nye rocken kom fra Skandinavia, sier Steven Van Zandt, også kjent som Little Steven, gitarist i Bruce Springsteens E Street Band og skuespiller i «Sopranos», «Lilyhammer» og «Hotel Cæsar» (ja faktisk, i en liten rolle i 2010-sesongen). Foto: NRKVis mer

- Du gir ut norske band på plateselskapet ditt, Wicked Cool Records, og en femtedel av landet ser deg på NRK hver uke i «Lilyhammer». Are you a Norgesvenn?

- Hva er det?

- Du har aldri hørt det uttrykket før?

- Nei, kan du stave det for meg?

- N... O... R.. eh, it means Norway-friend. Det er noe man kaller kjente folk fra utlandet som begynner å dukke opp mye her til lands.

- Er det en bra eller dårlig greie?

- Øøøøøøh... vanskelig å si. Jeg tror det kan være begge, men jeg tror det er bra i ditt tilfelle.

- Vel, jeg kom til Norge lenge før noen oppdaga det. Ditt folk oppdaga Amerika, jeg oppdaga Norge i 1982. Det var den første soloturneen min, og på den tida var ikke Norge et sted hvor rockere spilte regelmessig, om de tok turen til Europa i det hele tatt. Folk overså det fordi det var for lite til å spille noen rolle, men jeg endra på det. Jeg fortalte alle at «dette stedet er flott!» Bruce Springsteen, Bon Jovi... Det jeg husker best er å lande på den gamle flyplassen, å fly rett inn over fjorden. Spektakulært, det så ut som et fantastisk postkort allerede før du landet. Jeg var en fan av Norge før jeg hadde kommet meg av flyet. Da jeg starta radioshowet mitt, oppdaga jeg at 95 prosent av den gode nye rocken kom fra Skandinavia, Norge inkludert. Jeg husker jeg satt oppe hele natta med Pelle fra The Hives og snakka om de forskjellige bandmedlemmene til Little Richard. Samme greia i Norge. Det finnes en stor rockabilly-kult i Oslo og en form for dyp tilknytning til Americana — amerikansk kultur fra fortida. Mange av bandene jeg spilte ba meg om å starte et plateselskap, noe jeg var dum nok til å gjøre. Hehe. Det er en dyr hobby. Mellom plateselskapet og radishowet mitt, som går på Radio Norge nå, vil jeg vel si at, ja, jeg er en norgesvenn.