«Norsk blå» papegøye funnet

Monty Python hadde rett. Men den er selvfølgelig død.

DET ER ET KLASSISK ØYEBLIKK i humor-historien, og sketsjen er kåret til den beste alternative morosekvensen gjennom tidene:

Mr. Praline: I wish to complain about this parrot which I purchased not half an hour ago from this very boutique.

Butikkeieren: Oh yes, the Norwegian Blue... What\'s wrong with it?

Mr. Praline: I\'ll tell you what\'s wrong with it, my lad. It\'s dead, that\'s what\'s wrong with it!

Butikkeieren: No, no, it\'s resting, look!

«DEAD PARROT»-sketsjen, der Monty Python-medlemmene John Cleese og Michael Palin krangler om papegøyen som bringes i retur er død eller ikke, ble først sendt på BBC i 1969.

I tillegg til den hysteriske raljeringen til Cleese, er det jo morsomt at papegøyen er en «Norwegian Blue», siden Norge er altfor kaldt til at papegøyer kan leve her.

Iallfall i dag.

«Norsk blå» papegøye funnet

NÅ, NESTEN FØRTI ÅR etter Monty Pythons sketsj, har en engelsk forsker kommet fram til at det faktisk fantes pagegøyer i Skandinavia.

Og ikke nok med det: Den fiktive fuglerasen i sketsjen kan ha eksistert.

Det finnes iallfall beviselig en «dansk blå» papegøye. Mopsitta Tanta er det latinske navnet på den nyoppdagede rasen «Danish Blue».

Dette er første gang det er blitt slått fast at papegøyer har levd så langt nord. Og fossilfunnet er det eldste som noen gang er registrert fra papegøyefugler.

DET VAR I 2005 kuratorassistent David Waterhouse ved museet i Norfolk i England besøkte et lite museum på øya Mors i Limfjorden i Danmark.

Der fant han fossile rester av en fuglekropp - som museumsdirektøren på Mors to år tidligere hadde gravd opp fra et anlegg som produserer kattesand.

Waterhouse slo fast at det han hadde funnet var en seks centimeter stor del av vingen til en papegøyefugl.

Og dermed kan han nå bevise, som førstemann i verden, at det levde papegøyer i Skandinavia da våre hjemtrakter var kledd i tropisk skog for millioner av år siden.

- Da den danske blå papegøyen var i live, var store deler av Danmark, Tyskland og sørøst-England dekket av en stor, grunn tropisk lagune, forteller Waterhouse til tidsskriftet Paleontology (via bloggen Grrlscientist).

Engelskmannen er ekspert på fuglefossiler, og dessuten stor fan av Monty Python.

- Jeg har levd med vitser om døde papegøyer hele livet, forteller han til den britiske avisa The Telegraph.


«THIS PARROT IS NO MORE.

It has ceased to be.

It\'s expired and gone to meet its maker.

This is a late parrot!»

Fuglen Waterhouse fant har vært død mye lenger enn den Cleese leverer tilbake i sketsjen: Den fossile vingen er datert til å være 55 millioner år gammel.

Dermed kan funnet vise seg å være dobbelhistorisk, skal vi tro forskeren.

- Funnet kan tyde på at papegøyene oppsto her på den nordlige halvkule - før de så forflyttet seg sørover og utviklet seg videre der, sier Waterhouse til The Telegraph.

- At papegøyene oppsto i Europa er riktignok bare en hypotese, skriver Waterhouse i et innlegg på Grrlscientist.

- Mens det eldste fossile funnet av papegøyer på den sydlige halvkule er 15 millioner år gammelt, er det på den nordlige delen av kloden gjort over 50 millioner år gamle papegøyefunn. Dessuten er det i Europa de fleste funn fra papegøyer er gjort.

PAPEGØYER I SKANDINAVIA, altså. 

David Waterhouse forteller til The Telegraph at han tror fuglen også bosatte seg i Norge, siden klimaet hos oss var likt det som var i Danmark for 55 millioner år siden.

Dermed er det ihvertfall mulig at det har eksistert en «Norwegian Blue»-papegøye.

Michael Palin, som spiller den påståelige butikkeieren i Monty Python-sketsjen, kommenterer funnet slik overfor den engelske avisa:

- Alt jeg kan si er at dette bare beviser at ingenting er originalt.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på e-post.

«MOPSITTA TANTA»: Arten, som ble oppdaget gjennom et fossilfunn i Danmark, har fått navnet «Danish Blue». Museumsansatte David Waterhouse er selv Monty Python-fan, og var snar med å hylle «Dead Parrot»-sketsjen da han gjorde funnet.
BIT AV VINGEN: Det var museumsdirektøren på øya Mors i Danmark som fant beinfossilet papegøyen ble identifisert ut fra. Vingebeinet ble gravd ut av et anlegg som produserer kattesand.
SLO FAST OPPRINNELSEN: - Naturligvis hadde vi med en fugl som var frarøvet livet å gjøre, sier Waterhouse med klar adresse til sketsjen. - Men det vanskeligste var å slå fast at det var en papegøye.
HISTORISK: Beinfunnet er det eldste som er gjort av papegøye noe sted i verden, og styrker hypotesen om at papegøyene oppsto i Europa før de flyttet sørover og utviklet seg videre i tropene.