Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Norsk dinosaur funnet!

Ni meter lang og 4000 kilo! Knokkelbevis funnet under oljeboring i Nordsjøen.

En diger dinosaurus beiter på en ørkenslette. Noe som en gang skal bli Nordsjøen. Så faller den om, og utånder i den varme ørkenlufta. Den blir fortært av noen mindre åtseletende dyr. Kjøttet blir revet av bena, og bena ligger blanke igjen på ørkensletten. Elvene snor seg forbi i perioder med kraftige regnskyll. Sakte begraves skjelettet av sand og slam. Så går tiden, og skjelettet begraves under tusenvis av meter med sand og leire. Helt til det en dag blir hentet opp på boredekket på Snorre A-plattformen i Nordsjøen ...

Slik beskriver forskerne på Naturhistorisk museum funnet av Norges aller første dinosaurus. Fossilt bevis for at gigantplanteeteren plateosaurus har vandret på våre breddegrader ble funnet i en borkjerne (et stykke bergart tatt ut med et hult bor, red.anm.) på Snorre-feltet i Nordsjøen i 1997. Først nå kan forskerne slå fast at det var en dinosaurus som ble boret til dagslys gjennom 2,2 kilometer med stein på havets bunn.

- Dette er Norges første dinosaurus. Dessuten er det verdens dypeste funn av en dinosaurus. 2259 meter under havbunnen eller 2590 meter under havoverflaten. Aldri er det tatt opp dinosaurer i så dype borehull noen gang før. Dette er nåla i høystakken ganger 10. Å vinne i lotto er dagligdags i forhold, sier dinosaurforsker Jørn Hurum ved Naturhistoriske museer. Nå er knokkelbeviset av Norges aller første dinosaur utstilt på Naturhistorisk museum i Oslo, til glede for alle skuelystne.

Plateosaurus hører til dinosaurordenen Saurischia. De gikk både på to og fire og var planteetere. Individer kunne bli opptil ni meter lange og veie fire tonn. Plateosaurus levde i slutten av triasperioden for 210-195 millioner år siden i Europa og på Grønland. Plateosaurus var den første av de store planteeterne blant dinosaurene og også den første som spesialiserte seg på å spise høyt på plantene. De hadde en lang hale, lange bakbein, og et lite hode på enden av en ganske lang hals. De kunne antakelig reise seg på to, men gikk mest på fire. Mange skjeletter er funnet i Europa, samt flere massegraver, noe som tyder på at de levde i flokk. Plateosaurus er en fjern slektning av de gigantiske sauropodene (langhalsene), som finnes i jura og kritt.

- Du kan si at plateosaurus var tipp-tipp-oldefaren til langhalsene, sånn som Lillefot i barnefilmene om Lillefot og vennene hans, forklarer Jørn Hurum.

Den tyske professoren Martin Sander fra Naturhistorisk museum i Stuttgart var tilfeldigvis på besøk på Jørn Hurums kontor. Hurum viste ham et slip av knokkelen, og med ett var ikke den tyske professoren i tvil: Det måtte være en plateosaurus! Beincellestrukturene er helt unike hos plateosaurene, og dette var nettopp avslørt av hans doktorgradsstudent Nicole Klein. Det er også rett tidsrom. Plateosaurene levde også i samme tidsperiode - sen trias - som bergartene knokkelen stammer fra. Og dersom de levde i Tyskland er det ikke utenkelig at de har levd i datidens Nordsjøland.

Forskerne måtte kutte noen små biter av knokkelen som ble funnet i en borkjerne på Snorre-feltet. Disse ble limt på glassplater som er 5x2,5 cm. Bitene på disse glassplatene ble så slipt ned til det var bare noen tusendels millimeter tykke. Metoden kalles tynnslip og brukes mye av geologer for å se på bergarter.

Forskerne så på disse tynnslipene gjennom mikroskop og forskjellige filtre som gir knokkelen, mineraler i knokkelen og bergarten rundt forskjellige farger. Slik kan vi identifisere hulrommene etter beincellene, årringer og andre spesielle strukturer.

Norsk dinosaur funnet!

Snorre-knokkelen hadde flere spennende trekk.

- Vi kunne kjenne igjen plateosaurusens knokkelstruktur fra mange skjeletter i Tyskland. Knokkelbiten vår er verdens dyreste dinosaurbit. Hadde det ikke vært for oljeboringen, ville den aldri blitt funnet, sier Jørn Hurum.

Forskning.no har video av dinosaurforsker Jørn Hurum som forteller om det fantastiske norske dinofunnet.

<B>TOPPSPISER:</B> Den digre planteeteren kunne stå på bakbeina og åt gjerne toppen av trærne.
<B>KNOKKELBEVISET:</B> Her er deler av knokkelen som beviser at plateosaurusen var å finne på våre breddegrader i fordums tider.
<B>UNDER LUPEN:</B> Forskerne studerte knokkelstrukturen i mikroskop for å finne ut at fossilen fra Snorre-feltet i Nordsjøen faktisk var fra en dinosaurus.
<B>DINOFORSKER:</B> Jørn H. Hurum kan mer om dinosaurer enn de fleste.
<B>GIGANTDINO:</B> <a href=http://www.dinosaurios.net>Plateosaurus</a>, som det nå er funnet norsk fossilbevis for, kunne bli ni meter lang og veie 4000 kilo.
<B>HER VAR DINO:</B> Plateosaurus er funnet i Tyskland, på Grønland og nå også på norsk sokkel i Nordsjøen.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling