Norske homodyr skal erobre verden

Dokumenterer homosex hos 1500 arter. Nå skal utstillingen eksporteres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- DYR HAR HOMOSEX med hverandre. Akkurat som vi mennesker, har dyrene sterke seksuelle følelser. Men de har ikke noen moralkodeks, og har sex med den de har lyst til, når de har lyst. For eksempel er ikke analt samleie uvanlig blant hanndyr, sier Geir Søli til Dagbladet.no.

Han har vært ansvarlig for utstillingen «Homofili i dyreriket - Mot naturens orden?» som siden oktober i fjor har vært vist ved Naturhistorisk museum. Nå er det slutt, for Norges del. Over 120 000 har sett utstillingen. Arrangørene er svært fornøyde når de stenger denne uka.

- Det var noen negative reaksjoner helt i oppstarten, ellers har det vært overveldende positivt. Noen vil alltid syns dette er homopropaganda, de fleste syns det er interessant informasjon. Målet var å avlive argumentet om at homofili er imot et grunnleggende prinsipp i naturen. Det er det virkelig ikke. Det tror jeg vi har greid, sier Søli.

NÅ SKAL UTSTILLINGEN ut i verden, antakelig til Sydney først, der Nasjonalmuseet er interessert. Det er ikke ofte et norsk arrangement får så mye oppmerksomhet i utlandet, men så er det heller aldri laget en ustilling om homofile dyr tidligere. Besøk har kommet fra hele verden. De har fått omtale i land som Korea, Australia og Sør-Afrika. Store nyhetsmedier som New York Times, Spiegel, Economist, BBC og Reuters dekket også saken.

En pastor skrev i Haugesunds Avis at tekstforfatteren bak utstillingen, Petter Bøckman, «ville brenne i helvete». Pinsepastor Jan-Aage Torp beklaget til TV2 Nettavisen at skattepenger brukes til en utstilling som skal legitimere homoseksualitet. Pastoren foreslo heller å bruke midlene til å hjelpe dyrene med denne «pervertering eller skjevhet». Også i konservative, amerikanske tidsskrifter har det kommet kritikk. Andre mente det var forferdelig at dette ble vist til skolebarn.

- Argumentasjonen har gått på at det er så mye blant dyrene som ikke kan aksepteres, for eksempel barnedrap. De snur argumentasjonen vår på hodet, sier Søli.

HOMOFILI ER VANLIG i dyreverdenen. Omkring 1500 dyrearter som er undersøkt har homofile artsfrender, og rekorden er en homseandel på 40 prosent. Den innehar rosenkakaduer i fangenskap.

- Det er veldig vanskelig å gi et samlende svar på hvorfor. Det som er sikkert er at homoatferd kan være med å styrke dyrets posisjon innenfor gruppa ved at det bygger allianser ved bruk av sex. Derfor er det også vanlig å observere homoseksualitet hos sosiale dyr som lever i flokker. Her er det et hierarki hvor man skal finne sin plass. Da er det ikke tvil om at homoseksualitet kan fremme dyrets posisjon, sier Søli.

Han mener både miljø, genetikk og fosterutvikling spiller inn, men at det neppe er én av årsakene alene som er årsaken til homofili.

- Man kunne tro at homoseksuell atferd var en blindvei med tanke på evolusjonen. Forklaringen er kompleks, og det vil nok være variasjoner mellom organismer. Det er blitt forsket mye på hva som gjør mennesker homoseksuelle. Man har påvist ørsmå forskjeller i hjernestrukturen hos homofile, det ser ut til at hjernen kan være annerledes utviklet hos dem. Årsaken er omdiskutert: Det kan være genetikk, det kan også være et resultat av at man lever som homoseksuell, at man innretter seg og tenker på en måte som avviker litt fra heteroseksuelle, sier Søli.

PINGVINENE ROY OG SILO holdt sammen fra 1998 til 2005. Det sju år lange homofile parforholdet tok slutt da Silo dumpet Roy til fordel for en dame i 2005. Tidligere hadde ingen kvinnelig pingvin satt igang blodomløpet hos noen av dem. Silo tilbringer fortsatt ungkarsdagene i Central Park Zoo i New York.

De to pingvinene forsøkte lenge å legge egg, de verpet en stund sammen på en stein, men lyktes naturlig nok ikke. Da de via eggdonasjon fikk i oppdrag å klekke ut et allerede befruktet egg, delte de på oppgaven i 34 dager og fikk adoptivdatteren Tango, som i dag også lever i et homofilt parforhold.

- Adopsjon er ikke uvanlig. Det er fascinerende: Enten røver de et egg, eller har en liten affære på si, sier Søli.

De som har sett Roy og Silo med egne øyne rapporterte at de to var mest opptatt av sine egne ting. Newsweek fortalte i 2004 at Silo svømte rundt, nesten uten å ha øyekontakt med Roy, som slappet av på en stein. De to var blitt som et gammelt ektepar.

ROY OG SILO vekker ikke oppsikt blant de andre pingvinene. De lever ofte i homofile samliv, av og til kan parforholdet vare et helt liv. Rundt ett av fem par av kongepingvin i dyrehager er dyr av samme kjønn. De er ikke alene.

- Det er 20 prosent homofili blant hettemåkene. Sånn sett er ikke pingvinene spesielt homsete, sier Søli.

Måkehunnene henger sammen med andre hunner. De holder sammen i årevis, og gir hverandre gaver i form av mat. De bygger felles rede og legger ubefruktede egg. En av dem har av og til sidesprang med en hannmåke, men de to hunnene oppdrar barna sammen.

Værsauen lever ofte i homoseksuelle miljø, med analt samleie og slikking av kjønnsorganer som sammensveisende elementer. Det ender ofte i ejakulasjon. Og om en sau ikke blir med i gruppa, blir dyret utstøtt.

Sjiraffen har sexorgier med andre langhalsede av samme kjønn. Bonoboapene er svært seksuelt aktive. Det viste Frans de Waal i boka «Bonobo: The Forgotten Ape» (1997). Apene står i nært slektskap til menneskene.

Både i frihet og fangenskap har nær sagt alle arter biseksuelle forhold, nesten halvparten av sexen de har foregår med en av samme kjønn.

De kvinnelige apene Frans de Waal observerte hadde sex med kvinnelige artsfrender annenhver time. De mannlige bonoboene driver med fekting. Med penis som redskap. Også dette med ejakulasjon som vanlig utfall.


Wikipedia har lista
over alle arter det er registrert homofil artferd hos.

DYREHOMO-TEORETIKERNE ER MANGE. Den amerikanske biologen Bruce Bagemihl har brukt ti år av livet sitt på å studere homoseksuell atferd hos dyr. Han var en pioner.

I den 750 sider tjukke boka «Biological Exuberance» (1999) dokumenterer biologen praktisering av homosex hos mer enn 400 dyrearter. Han viser at stabile parforhold mellom dyr av samme kjønn ikke er uvanlig. Særlig er fugler, grizzlybjørner, rødrev og vortesvin sammen med en av samme kjønn.

- Bagemihl var førstemann ute på området, han gikk gjennom et ufattelig materiale som senere er fulgt opp av flere forskere. Vi vil med tiden få mer kunnskap. Det vi har i dag er små innblikk i dyrenes liv. Om de dyrene som lever homoseksuelt gjør det hele livet eller i faser, vil vi nok få vite mer om, sier Søli.

SELV OM FORSKERNE lenge har lagt merke til at dyr har homofil sex, er det ikke før i de siste ti årene homoseksuelle relasjoner blant dyr er blitt et tema. Tidligere er det ofte blitt forklart med at dyrene er forvirret, at det er et utslag av aggresjon, at de bare har det gøy eller øver.

I en studie av afrikanske sjiraffer registrerte en forsker alle tilfeller der en hann snuste på en hunn som «seksuell interesse», mens analt samleie med utløsning mellom to hanner ble registrert som en form for rituell kamp («sparring»), til tross for at 94 prosent av all seksuell aktivitet i et område foregikk mellom hanner.


I MAI I ÅR
ble det homofile flamingoparet Carlos og Fernando foreldre. Paret var så desperate etter å få barn at de hadde begynt å stjele andres egg. Da et befruktet egg ble forlatt av mor, visste de ansatte ved Wetlands Trust i Gloucestershire, Storbritannia, raskt hvem som var best egnet som adoptivforeldre.

De to har vært sammen rundt seks år nå. Og bortsett fra tendensen til å ville stjele andres unger, takler de foreldrerollen prikkfritt. Og de føler seg nok slett ikke som en minoritet.

Homofili er vanlig i dyreriket, og antakelig er det langt mer utbredt enn vi tror. Det er bare et fåtall arter som er undersøkt av forskere.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

HOMOIKONER:</B> Pingviner danner ofte langvarige, homofile parforhold.
FLAMINGOER:</B> Har ofte homofile forhold. I England har det homofile paret Carlos og Fernando oppdratt flere unger sammen.
DELFINSEX: Homofile delfiner vises fram på utstillingen ved Naturhistorisk museum.
KAPPEBAVIAN I HOMSEBRÅK:</B> Disse dyrene danner ofte homoseksuelle allianser. I en flokk dominert av store, intelligente og aggressive konkurrenter vil en hann møte hard motstand uten de partnerne den skaffer seg gjennom homoseksuelle allianser.
<B>HETEROFIL LØVESEX:</B> Det er lettest å oppdage sex mellom samme kjønn hos arter der det er stor forskjell på hann og hunn.
HAR OFTE LESBISKE FORHOLD:</B> Dvergsjimpansen (Pan paniscus) løser mange konflikter med sex.
HOMOSEX:</B> To gravand-hanner (Tadorna tadorna) har sex. Selv om homoseksualitet trolig forekommer i hele dyreriket, er det de store, lett synlige artene som dominerer statistikken.
HAR SEX FOR MORO SKYLD:</B> En hannspekkhogger rir på ryggfinnen til en annen hann. Sex for nytelsens skyld er vanlig hos mange dyr.
PENISFEKTING:</B> Her foregår det mellom hanner av sørlig retthval (Eubalaena australis) utenfor Australia. Par av hanner hos denne arten kan holde sammen i månedsvis, i motsetning til heteroseksuelle par.
HOMOSVANENE SKAL UT PÅ TUR:</B> Nå skal resten av verden også få vite mer om homoseksuelle relasjoner hos dyr og fugler, som for eksempel hos svaner.
BLIR OFTE OVERSETT:</B> Forskere har ofte lukket øynene for homoseksualitet hos dyr. I et studieområde der over 95 % av all seksuell aktivitet foregikk mellom sjiraffhanner, noterte en forsker det som ”sparring”, en slags rituell kamp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer