Norske perler utrydningstruet

Men nå skal elvemuslingen reddes.

FREDET: Elvemuslingen er utrydningstruet. Det er antatt at det nedgang i bestandene i om lag en tredel av lokalitetene i Norge. Disse populasjoner reduseres i antall og står i fare for å dø ut. Foto: Bjørn Mejdell Larsen
FREDET: Elvemuslingen er utrydningstruet. Det er antatt at det nedgang i bestandene i om lag en tredel av lokalitetene i Norge. Disse populasjoner reduseres i antall og står i fare for å dø ut. Foto: Bjørn Mejdell Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

MARGARITIFERA MARGARITIFERA heter elvemuslingen på latin. Det betyr «pærlebærer.»

I kildene kan vi se at nordmenn har fanget elvemusling i over 1000 år. De har vært ute etter perlene, som er blitt brukt til smykker, pynt og perlemoren til til dekorasjoner på hardingfeler. I 1993 ble det lagt ned totalforbud mot å fange muslingene. Det er fortsatt forbudt. 

Med Dagbladet Pluss kan du dykke ned i en verden av eksklusivt innhold som berører, beriker og begeistrer

Kom tett på de sterke historiene. Bli med på innsiden og bak fasaden. Ta gode valg i hverdagen ved hjelp av våre tips, tester og guider.

Du kan si opp når som helst.
Her finner du bruker- og abonnementsvilkår.

Trygg betaling med:

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer