Nummer 10

Nina Frisak (51), regjeringsråd på Statsministerens kontor. Familie: Gift, ett barn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

- Når opplever du at du har makt? - Jeg har innflytelse fordi jeg sitter nær den politiske ledelsen som har myndighet til å treffe avgjørelser. Mitt ansvar er å tilrettelegge saker og delta i forberedelsene av regjeringens saker. Jeg har det øverste administrative ansvaret på kontoret, og et koordineringsansvar i forhold til de andre departementene. - Når opplevde du første gang at du hadde reell makt eller innflytelse? - Jeg satt blant annet i lovavdelingen i Justisdepartementet og ga juridiske råd til politikere, både i eget departement og andre departementer. Så allerede fra jeg var ung konsulent, hadde jeg en viss innflytelse. - Har du hatt forbilder? - Kirsti Coward, som var leder av lovavdelingen, synliggjorde bra lederskap for meg. At det er viktig å tilrettelegge for et godt arbeidsmiljø hvor mennesker trives og utvikler seg. - Er det et typisk kvinnelig ledelsesideal? - Jeg tror i alle fall mange kvinner legger vekt på å sette mennesket i fokus på arbeidsplassen. Kvinner er nok oftere opptatt av omsorg. - Kan det bli ei tvangstrøye for kvinner at vi forventes å være flinke på slike punkter? - Nei, jeg ser poenget, men det flotte med ei ledergruppe med både kvinner og menn, er at man kan utnytte det den enkelte er dyktig til. - Søker kvinner og menn makt av forskjellige årsaker? - I en viss utstrekning. Min oppfatning er at menn er mer opptatt av status enn kvinner. Jeg tror kvinner velger stillinger av andre årsaker, for eksempel fordi de står for noe og mener de kan bidra. - Er status uviktig for deg? - Ja. Men det er ikke uviktig hvilken stilling man sitter i. For det sier noe om hvilken mulighet man har til å øve innflytelse. - Støtter du kvotering? - Ja, fordi jeg mener vi er kommet for kort. Ser man litt utover den vanlige kretsen, finner man kvinner som er minst like dyktige som menn. I utgangspunktet bør vi jobbe mot en 50- 50-fordeling, i det minste 40- 60. På Statsministerens kontor er vi nå 58 prosent kvinner i ledergruppa. - Hva hindrer flere kvinner i å nå opp? - Jeg mener vi må se på tidsbruken i toppjobbene. Det må være mulig å være leder og samtidig ha små barn. Vi har i det hele tatt utviklet oss mot et samfunn hvor vi har fryktelig dårlig tid; vi må helst svare før spørsmålene er stilt. Det legger et veldig press på toppledere. Å legge til rette for fritid er også helt sentralt. Jeg hadde ikke klart denne jobben uten fritid. Jeg gå tur i skog og mark og på fjellet. Det er da jeg vasker hodet og får større perspektiver på hva som er viktig og uviktig.

Rådgiveren: Nina Frisak har ansvar for å tilrettelegge saker og delta i forberedelsene av regjeringens saker. For å takle en krevende jobb går hun ofte turer i skog og mark: - <TH>Det er da jeg vasker hodet.</BTEK0>

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer