Ny jernkvinne klar for Europa

Tyskland kan få sin første kvinnelige kansler.

DET ER KLART FOR ET SKIFTE. På grunn av nødvendige, men harde sosiale reformer i et land som sliter med rekordhøy arbeidsledighet og dårlig økonomi har den nåværende kansleren, sosialdemokratenes Gerhard Schröder mistet det tyske folkets tillit.

Overraskende nok er det ikke fra venstresiden den kvinnelige kandidaten kommer, men fra det konservative partiet CDU. Som protestantisk kvinne fra det gamle Østtyskland, representerer Angela Merkel noe nytt i et parti som tradisjonelt har vært ledet av katolske menn fra den vestlige delen av landet.

HUN LIGGER GODT AN. Angela Merkel har alle forutsetninger for å gjøre et brakvalg både blant østtyskere og kvinner. Likevel greier hun ikke helt å overbevise disse delene av befolkningen.

- Angela Merkel har ingen bonus i Østtyskland, de oppfatter henne ikke som østtysk, forteller politisk kommentator i Die Zeit, Jörg Lau.

Merkel uttaler seg ofte i sterke ordelag mot sosialismen og snakker gjerne om hvor ufritt det var i DDR. Hun vil skjære enda hardere ned på sosialstaten og trygdeordninger enn Schröder, og i Østtyskland, hvor arbeidsledigheten i noen områder er opp mot 25 prosent, er slike visjoner ikke spesielt populære.

I EUROPEISK PRESSE er hun blitt sammenlignet med «den beste mannen i Storbritannia» Margaret Thatcher.

Merkel kalles både «Iron Lady» og «Iron Girl», etter Maggie. Men selv om begge er kvinner til høyre, kaller tyske kommentatorene henne bare Angie, og finner ikke alt for mange politiske fellestrekk med Storbritannias fagforeningsknuser.

I VALGKAMPEN er det faktum at Angelika Merkel kan bli Tyskland første kvinnelige statsoverhode overhodet ikke et tema.

- De som stemmer CDU gjør ikke det fordi Angela Merkel er kvinne, men fordi de håper på en ny politikk. Og overbeviste feminister på venstresiden kommer ikke til å stemme på CDU fordi Merkel er kvinne. Det viser hvor langt vi er kommet når det gjelder likestilling: Avgjørelsen om hva man skal stemme har ikke noe med politikernes kjønn å gjøre, men med politikken deres, sier Evelyn Roll, som har skrevet en biografi om Merkel, til Die Zeit.

ANGIES VALGKAMP. «De som virkelig har noe å si trenger ikke make up», har Angie sagt. Det er påfallende hvordan Merkel nekter å spille ut både kvinne- og DDR-kortet, selv om det er blitt tydelig i den siste tiden at Merkel anstrenger seg mer.

Ny frisyre og fargerike klær skal rette opp det litt ufikse imaget hun hadde tidligere. Med Rolling Stones\' «Angie» som valgkampsang presenteres Merkel som frisk og rocka.

At låta med samme navn handler om ulykkelig kjærlighet, ser ikke ut til å plage partiet hennes nevneverdig.

MERKEL OG MEDIA. Mer enn noen annen politiker i Tyskland har Merkel fått merke at medieopptredener og utseende ikke er uviktig for en politiker. Gerhard Schröder, med tilnavnet «mediekansleren», har alltid visst å sjarmere journalister og fotografer, mens Angela Merkel mer enn en gang har vært offer for redaktørenes bruk av lite flatterende bilder.

- Merkel blir annerledes bedømt av mediene fordi hun er kvinne. Det sier mye om mekanismene i mediesamfunnet vårt, men også at det rett og slett ikke finnes noe rollemønster for regjerende kvinner i Tyskland ennå, forteller Evelyn Roll.

Dette er nå i ferd med å endre seg, i takt med Merkels stigende popularitet. Ærlighet er blitt varemerket hennes i denne valgkampen. Hun har gjort det klart at hun går inn for å heve momsen med to prosent, og tyskerne beundrer henne for denne ærligheten som de ikke er vant til hos andre politikere. Og avisene trykker bilder av en smilende og opplagt Angie.

FOR TO UKER SIDEN vant Merkel et viktig slag på veien mot valgseier. I den direkteoverførte tv-duellen etter amerikansk modell mellom kansler Schröder og utfordrer Merkel, overrasket sistnevnte stort med å ikke la den medievante Schröder stjele hele showet.

TV-duellen blir sett på som svært viktig i valgkampen, og det var ventet at Schröder kom til å vinne suverent. Selv om 48 prosent av seerne mente at Schröder var den beste duellanten, kom Merkel svært godt fra debatten, hele 54 prosent mente at hun var bedre enn forventet, i følge en seerundersøkelse.

- Schröder smiler mer enn Merkel. Han stråler, Angela Merkel argumenterer. Og nå må endelig mediene bestemme seg for hva som er viktigst, slår Guido Westerwelle, partileder for det liberale FDP og Merkel-fan, fast på partiets hjemmeside.

DET ER JEVNT. I følge de siste meningsmålingene i Tyskland har verken Schröder eller Merkels side entydig flertall. Merkels CDU ligger på 42 prosent og deres mulige koalisjonspartner FDP på 6,5 prosent av stemmene. Det gir dem til sammen 48,5 prosent.

Schröders sosialdemokratiske parti SPD får 33,5 prosent, koalisjonspartneren De grønne 7 prosent og die Linkspartei 8 prosent. Det gir det rød-rød-grønne regjeringsalternativet til sammen 48,5. Det er likevel ikke sannsynlig at Schröder vil inngå koalisjon med utbryterpartiet die Linkspartei.

Det ser dermed lyst ut for Angela Merkels nye kanslerjobb, men i Riksdagen kan hun få problemer med å få igjennom sakene sine.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på nanna.baldersheim@dagbladet.no

<B>KANSLER PÅ SØNDAG: Angela Merkel ligger godt an foran helgas valg i Tyskland. Om valget går hennes vei vil hun leder en sentrum-høyre koalisjon i samarbeid med Fridemokratene.
<B>TAGGER NED POLITIKERNE:</B> Tyskland er delt før valget.
VOKSTE OPP I ØST-TYSKLAND: Merkel sammen med ektemannen.
SCHRÖDER SLITER:</B> Må antakelig gå av etter valget. Han har vært forbundskansler siden 1998.