Ny på brygga

Blant mange middelmådige restauranter på Aker Brygge drar Front opp snittet.

Aker Brygge har mange restauranter, få av dem er over middels. Kontinentale Front er et velkomment unntak. Anbefales. -  Snobb!

Ordet spratt ut, fort og hardt.

-  Hadde det ikke vært fordi jeg kjente deg bedre, ville jeg tatt deg for å være en vaskeekte snobb.

Robinson var ikke nådig. Fredag hadde ordlagt seg litt uheldig og slengt noen kommentarer om utdrikkingslag som hadde inntatt uteserveringen midt i lysløypa på Aker Brygge.

-  Det jeg mener er at kombinasjonen gourmetsted med høye ambisjoner og tilhørende priser og Aker Brygge midt i fellesferien er en utfordrende kombinasjon, sa Fredag.

Akkurat da tok hovmesteren utfordringen på strak arm og forsøkte å roe gemyttene blant den kommende brudgommen og hans kompiser ett hakk eller to. Tilløpet til en reprise av Vålerengasangen døde i fødselen.

Front åpnet dørene på Aker Brygge i slutten av juni. I lokalene til Hennes & Mauritz\' parfymeavdeling. Beliggenheten er gull verd.

-  Kokken her er Trond Svendsgård. Han har bakgrunn fra kokkelandslaget og var med på å vinne gull i Bocuse d\'Or sammen med Charles Tjessem. Kombinasjonen beliggenhet og stjernekokk forklarer prisnivået, sa Fredag.

Hovedrettene er priset fra 235 til 285 og det er ikke noe vanskelig å finne ei flaske vin til 7-800 kroner. Dagens treretter er klart det gunstigste tilbudet, men 395 kroner er heller ikke akkurat gi bort-pris.

-  Jeg vil varmt anbefale dagens treretter, men det er også mye annet godt på menyen, sa en elskverdig servitør på «kelnerspråk», det vil si svensk. Robinson og Fredag valgte å sjekke ut noe av det andre gode på menyen. De endte opp med grillet sobalaks og kamskjell til forrett og entrectte og andeconfit til hovedrett.

To glass chablis Moerau 2004 gjorde et inngrep på 230 kroner i budsjettet -  115 kroner glasset er stivt, men den passet helt ypperlig til begge forrettene.

-  Nydelig fisk, deilig tilbehør av reker, avokado og sitrus. Og toppet med frisk koriander. Det starter bra, sa Fredag.

Robinsons kamskjell scoret også høyt. Kombinasjonen av skjell, salt kaperssmør og søtpotetpuré var absolutt vellykket. Så langt bare bra, det var både Robinson og Fredag skjønt enige om. Men av erfaring vet de begge to at en god begynnelse ofte blir etterfulgt av en nedtur.

-  Sagt på en annen måte: Forrettene har overraskende mange ganger en tendens til å være mer vellykket enn hovedrettene, sa Fredag.

-  BEGREDELIG OG KJEDELIG. Slik kan det ofte gå når klassikere som entrectte med rødvinssaus serveres. Men ikke her, konkluderte Robinson fornøyd.

Kjøttet hadde fått selskap av dypgrønne asparges og lysegrønne sukkererter, begge så vidt varmebehandlet slik at sprøheten var intakt. Sausen var smaksterk og delikat, mens en klatt beurre marchand (smør tilsatt rødvin og sjalottløk) sto for en fin avrunding.

-  Hvis jeg skal setter fingeren på noe, så må det være at kjøttstykket godt kunne vært litt større, sa Robinson.

Fredag klaget ikke på mengden. To velvoksne andelår kom med rødvinslinser og sommerkål, samt små biter av oransje gulrøtter.

-  Teorien din holder ikke stikk denne gangen. Dette er absolutt på høyde med forrettene, sa Fredag.

Å betale 550 kroner, tre ganger polpris, for ei flaske Crozes Hermitage fra Louis Belle årgang 2001 er ikke noe røverkjøp. Men igjen: Den gjorde seg fint, både til and og okse.

Måltidet ble avsluttet med jordbær og appelsinsalat, jazzet opp med biter av brownies og vaniljeis. Enkelt og smakfullt. Men det var Fredags dessert som gikk av med seieren. Epleterte med marsipan, kanelis, samt en eple- og ingefærsalat.

-  Dette er helt fantastisk. Søtt, syrlig og friskt på en gang. Den som hadde en ekstra dessertmage, stønnet Fredag fornøyd.

Aker Brygge er et populært mål for mange. Restauranttettheten er ekstremt høy, men det er likevel påfallende langt mellom de virkelig gode.

-  Front er et positivt tilskudd. Sammenliknet med andre restauranter i nærmeste omgivelser -  jeg nevner ingen navn -  er det kanskje likevel ikke så dyrt, sa Robinson.

Fredag smilte og kastet et blikk mot den kommende brudgommen og hans svirebrødre.

-  Og når det lakker mot august er det kanskje lengre mellom utdrikkingslagene også. 

Flott beliggenhet, god mat: Front på Aker Brygge er en av de få restaurantene på Aker Brygge som bestreber seg på å lage gourmetmat.