Ny PC med god klimasamvittighet

Å bytte ut din gamle pc med en ny bærbar er langt fra klimafiendtlig. Leserkommentar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

I november hadde organisasjonen Grønn Hverdag (tidligere Miljøheimevernet) igjen klart å selge inn sin liste over klimatiltak du selv kan gjennomføre til ukritisk presse. - Ny utregning viser at sju enkle tiltak i hver husstand kan spare miljøet for over åtte millioner tonn CO2 på ett år, skrev Dagbladet.

Bare ett av tiltakene holder

Jeg har gått gjennom disse sju tiltakene i min mediekritikkspalte hos Minerva. Bare ett av dem holder hva det lover.

Nå i disse julegavetider er det særlig aktuelt å se nærmere på Grønn Hverdags oppfordring til å vente ett år med å bytte PC:

«Utsett PC-kjøpet ett år. Hvis alle husholdninger i Norge hadde fått PC-en sin til å vare ett år lenger, ville de spart miljøet for 1,4 millioner tonn CO2.»

Grønn Hverdag oppgir at FN har regnet ut at produksjonen av en ny PC medfører utslipp på 720 kilo CO2 per PC. Det er ikke gitt noen nærmere referanse, og jeg vet ikke hva som er kilden her, eller om den er korrekt gjengitt.

Jeg har imidlertid kommet over flere livssyklusstudier som viser lignende utslipp, men da over hele levetiden, ikke bare knyttet til produksjonen.

En studie hos EU-kommisjonen som er så gammel som fra 1998 viste for eksempel samlede utslipp på 650 kg CO2, hvorav 185 kommer fra produksjonsfasen (inkludert materialene som ble brukt).

<b>BYTT TIL LAPTOP:</b> Mer miljøvennlig. Foto: Kristin Svorte
BYTT TIL LAPTOP: Mer miljøvennlig. Foto: Kristin Svorte Vis mer

En svensk studie for EU fra 2005 viser lignende, men noe høyere tall. For en stasjonær hjemme-PC er utslippene 603 kilo CO2 totalt, hvorav 166 i produksjons- og distribusjonsfasen (s. 142). I tillegg kommer monitoren.

Mest utslipp fra bruk

Legg merke til følgende:

Brorparten av utslippene forbundet med PCer kommer fra bruken, ikke produksjonen.

Flatskjermer er mye mindre energikrevende enn de gamle skjermene. Bærbare er langt mindre energikrevende enn stasjonære PCer.

Hva innebærer utskiftingen av PC i praksis i dag? Ingen kjøper store og klumpete CRT-skjermer lenger, men mange har fremdeles en slik stående. Kjøper du en ny skjerm, reduserer du dermed de årlige utslippene fra skjermen.

Flere og flere erstatter også sin stasjonære PC med en enda mer energieffektiv bærbar, som har kommet kraftig ned i pris og tatt markedsandeler, også i hjemmesegmentet.

Den svenske EU-rapporten viser at dersom du bytter ut en gammel stasjonær PC med en bærbar, sparer du allerede første året praktisk talt like mye i utslipp knyttet til strømforbruket som utslippene knyttet til produksjonen av den nye PCen.

Det er derfor ingen grunn til å vente med dette av klimahensyn. Bytter du ut den gamle skjermen med en ny flatskjerm, tar det deg derimot nesten tre år å spare inn produksjonsutslippene.

Flere feil

Grønn Hverdags beregning er for øvrig feilaktig også på en annen måte.

Realiteten er at de 1,4 millioner tonnene som oppgis som en årlig reduksjon, tilsvarer utslippene dersom hver eneste husstand skulle kjøpe PC hvert år, men lot det være.

Å utsette med ett år ville altså gi en samlet effekt over mange år på 1,4 millioner tonn, dersom utslippene på 720 kg per PC var riktig, ikke en så stor årlig reduksjon.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer