Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Ny sherry

Vinmonopolet lanserer 40 nye svakviner i fullsortimentet i januar. I tillegg kommer 11 sterkviner av typen tørr sherry, som er dette nyhetsslippets fokusområde. Nå er 40 nye svakviner på plass i Vinmonopolets hyller. I tillegg rettes et spesielt fokus mot sterkvin, med 11 typer tørr sherry.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SHERRY KOMMER fra sydvest-Spania, og denne vinen har i Spania samme navn som området den kommer fra: Jerez. Druesorten heter Palomino, og hvitvin laget av denne druen inneholder ca 11% alkohol før den tilsettes druesprit.

Den mest delikate varianten av de tørre sterkvinene fra Jerez kalles Manzanilla. Deretter kommer Fino, Amontillado og Oloroso. Mange av de beste vinene har vært fatlagret av en «almacenista».

Fatene fylles ikke helt opp, og dette får mikroorganismer (unike for Jerez) i luftlaget over vinen til å danne et lag av gjærsopp på toppen av vinen og beskytte den mot oksidering. Dette beskyttende lokket kalles «flor». Flor-laget har vært tykkest på vinene som blir til manzanilla og fino.

EN AMONTILLADO har begynt sitt liv som fino, men så tilsettes mer druesprit for å svekke flor-laget og gi rom for en kontrollert oksidasjon. En oloroso får tilsatt enda litt mer sprit, slik at det ikke dannes noe lag av flor. Manzanilla og fino har en alkoholprosent på ca 15%, amontillado ca 18% og oloroso rundt 20%.

Manzanilla og fino bør behandles som hvitvin og drikkes kjøleskapskald. Dette er skjøre viner som bør drikkes mens de er ferske, for når flaska først er åpnet forringes innholdet fort. Derfor er det en fordel at de selges på halvflasker.

Åpnet flaske kan oppbevares i kjøleskap noen dager, men bør tømmes innen en uke. Manzanilla og fino egner seg veldig bra til spanske småretter som kalles «tapas» og til sushi.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!