Ny verdensrekord i ... phooning?

Obskur norsk verdensrekord satt i dag.

KVÅL (Dagbladet.no): 
Å PHOONE ER Å
posere på et bilde i en spesiell stilling, gjerne i bakgrunnen av et helt vanlig foto - uten at hovedpersonene legger merke til det.

Magasinet omtalte phooning i 2005, da dette ennå var et obskurt internett-fenomen.

Misforstå oss rett. Phooning er fremdeles et smalt påfunn for en veldig begrenset, men engasjert krets på nettet.

Faktisk så smalt at phooning ikke engang har en egen oppføring på det etter hvert svært så vidtrekkende nettleksikonet Wikipedia.

MEN I DAG BLE phooningen flyttet fra nettet og ut til folket - i ei bygd i Sør-Trøndelag.

Idrettslaget Trønder-Lyn i Kvål sør for Trondheim arrangerer for tida Kvålsdagan, en folkefestival av typen det går tretten av på dusinet rundt omkring i Norge. Tenk pølsekiosk, talentkonkurranse, fotballcup for barn og plattfest med gammeldans.

Nytt av året er imidlertid masse-phooning. Arrangørene hadde satt seg fore å slå den gjeldende verdensrekorden i antall mennesker som phooner samtidig. Rekorden lød på 242 mennesker, og ble satt i Dallas, Texas 5. desember 2005.

I dag ble rekorden behørig knust av ferske phoonere på Søreia idrettsplass på Kvål, og den ferske verdensrekorden lyder på 358 mennesker som phooner samtidig.

Ny verdensrekord i ... phooning?

- VI VAR VELDIG SPENTE på om vi klarte å koordinere noe sånt, og jeg har nesten ikke sovet i natt. Men nå som det gikk så bra er vi veldig fornøyde, sier phooneansvarlig Terje Moum i arrangementskomiteen til Dagbladet.no.

- Spørsmålet må jo komme: Hvorfor akkurat phooning?

- Nei, dette er jo noe et årvåkent hode i arrangementskomiteen har snappet opp på nettet, sier Moum dønn ærlig.

- Vi hadde lyst til å finne på noe helt nytt som kunne skape litt liv, og verdensrekord i phooning virket både artig og overkommelig, forteller en stolt arrangør og phooneinstruktør.

- JEG KOM TILFELDIGVIS over et bilde på Facebook av en kamerat som phoonet i ei snøfonn, ler Anders Rofstad på telefon fra Nord-Norge.

Rofstad var mannen som kom med ideen om et verdensrekordforsøk på Kvål.

- Jeg lurte på hva i herrens navn dette var for noe, og begynte å søke litt på Google. Og det viste seg at det fantes et miljø for dette på nettet. Så vi tenkte: Hvorfor ikke?

- Vi har faktisk vært i kontakt med han som startet med phooning i USA på åttitallet, og han syns det var kjempegøy at vi skulle prøve å sette rekord, forteller en smørblid Rofstad etter å ha fått beskjed om at det til slutt ble over 350 phoonere.

Ny verdensrekord i ... phooning?

Amerikaneren John Darrow regnes som phooningens far, etter at han impulsivt phoonet i bakgrunnen på et familiefoto i 1980.

OM REKORDEN HAVNER i Guinness Rekordbok, er ennå usikkert.

Ikke bare må arrangørene håpe på at phooning anses som viktig nok til å fortjene en egen oppføring i den anerkjente rekordboka.

- Vi hadde håpet å ha lensmannen til stede for å godkjenne rekorden, men sist jeg hørte fra ham var han ute og spredde møkk på jordene sine, sier arrangør Terje Moum.

- Han skal visstnok være observert her, så vi skal gjøre hva vi kan for å få rekorden godkjent, smiler arrangøren fornøyd.

ROLIG DAG: Tor Jørgen Haagensen fra Røde Kors fikk ikke melding om noen phoonerelaterte skader etter det vellykkede rekordforsøket.
LOVENDE PHOONERE? På Kvål utnyttet arrangørene de mange fotballspillende barna som var samlet til mini-cup for å få nok folk til å danne 10 phooneringer med minst 30 personer i hver.
VERDENSREKORD: Aldri har så mange mennesker phoonet på ett og samme sted som på Kvål i Sør-Trøndelag i dag.
DET BLE REKORD! Arrangør Terje Moum kunne gledesstrålende melde de nyfrelste phoonerne på Kvål at den gamle rekorden ble slått med over 100 personer: 358 phoonere på en gang.
VIKTIG POST: Dagens høydepunkt på Kvål: Verdensrekordforsøk i phooning.
SÅNN! Primus motor Terje Moum i arrangementskomiteen viser forsamlingen korrekt phoone-positur.<p></p>
SEIN DEBUT: Unge og eldre voksne, fotballdommere og kioskselgere ble med i den phoonende forsamling.