Nye gamle Kripos

God som gammel etter et år som ny. Her er organisasjonen ingen husker det egentlige navnet på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- NYE KRIPOS, god dag!

Alt er ved det nygamle når vi ringer sentralbordstemmen på nyåret. Nye Kripos er fortsatt ny en stund til, men de vil bli gamle igjen, snart. Når er imidlertid usikkert. Hva skjedde egentlig i den gamle Kriminalpolitisentralen i fjor? De skiftet først navn til:

- Organisasjonen for bekjempelse av...eh, nå står det helt stille for meg, eh, Den nasjonale enheten for..., den ble opprettet 1. januar 2005, sier en ansatt når hun vennlig forsøker å bringe lys over navneforviklingen i organet.

Det var antakelig et forsøk på å utfordre Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap lengdemessig. Bakgrunnen for navneskiftet var at enheten fikk nye oppgaver.

Det nye navnet var altså «Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet». Justisminister Odd Einar Dørum ville det slik, for å markere at det dreide seg om et nytt organ.

DEN SAMME gløden fant man ikke igjen i etaten. Smalltalkmessig var «Den nasjonale enheten etc.» en katastrofe. Og i det offentlige Norge var en revolusjon av visittkortformatet nærstående, dertil visittkortholdere, digre stresskofferter og så videre. Men slik skulle det heldigvis ikke gå.

- Forkortelsen ble DNEFBAOAAK! Det hørtes ut som noen kastet opp. Et forferdelig dustete navn, sier en ansatt i Kripos som sto sentralt i prosessen med navneskiftet. Ikke faen, sa flere andre. Sindige politifolk vant til å ta imot ordre nektet helt.

«Det er svært langt, det er tungt å uttale, det er vanskelig å huske og vil simpelthen ikke egne seg i daglig tale og bruk.» Informasjonssjef Jan Tore Savic Knutsen i Kripos tok saken opp i et innlegg i Aftenposten. Kripos gjennomførte en spørreundersøkelse som viste at 97 % av det norske folk har et forhold til navnet. De skrøt av å ha en like sterk merkevare som Coca Cola.

- Et utrolig lite gjennomtenkt forslag, sa en tillitsvalgt til Aftenposten.

MEN DØRUM hadde vært på studietur hos New Scotland Yard og latt seg fascinere noe voldsomt. Likevel, protestene nådde ham, og da var han ikke helt urimelig. Det ble inngått et slags kompromiss. Kripos ville ha Kripos, men Dørum sto fast på at det måtte bli et nytt navn.

«Nye Kripos» ble dermed det enda nyere navnet. Undertittelen og det formelle navnet ble tidligere omtalte «Den nasjonale enheten etc.». Det skulle ettersigende få plass på en linje.

SÅ KOM TSUNAMIEN. Fra den første pressekonferansen i romjula til en av de neste gikk representantene fra å komme fra Kripos til å tilhøre Nye Kripos. Navneskifte nummer to og alt det innebar fikk en tøff start.

På sentralbordet sa de «Nye Kripos», ellers ble arbeidet med nye brevark, nye faksark og ny hjemmeside forsinket på grunn av tsunamien. De ansatte utsatte også det å begynne å si Nye Kripos, mens informasjonssjefen opplyste at de ikke hadde tenkt på hvor lenge de skulle være nye. I Dagbladet skrev en innsender at det hele var til å le seg i hjel av. Og innad var det ikke bare tsunamien som forsinket. De kjempet hardt mot det påtvungne navnet. De ville ikke hete Nye Kripos.

- Folk var forbanna, et forferdelig dustete navn. Det var overhodet ingen entusiasme for Nye Kripos, sier en ansatt.

- Sjelden har jeg vært vitne til en mer sendrektig prosess. Ingen tok ordentlig tak i dette. På Kripos\' julebord dreide humorinnslagene seg om det nye navnet. Og Dørum fikk oversendt videoen med harselasen.

Daværende Kripossjef Arne Huuse nektet å skifte ut navneskiltet på bygningen, og kan ha kommet til å sagt noe sånt som «over mitt lik». Fortsatt er ingen av de gamle skiltene med «Kripos» tatt ned, noe som fremholdes som særdeles praktisk og kostnadsbesparende i dag. Motstanden gjennomsyret hele organisasjonen.

- Man kan jo selv tenke seg om man skal rykke ut med nye etterforskere fra «Nye Kripos», det er helt absurd, sier gamlesjefen, Arne Huuse til Dagbladet.no i dag. Han kaller det hele en politisk avgjørelse uten forankring i noe fornuftig. Nå er han glad for at Kripos blir Kripos igjen.

- Ett år var absolutt lenge nok.

- Jeg husker vi tenkte oss radiosendinger som skulle dekke utrykning fra Nye Kripos: «Et team med Nye Kripos-etterforskere har rykket ut og er på åstedet», eller «nye Nye Kripos-etterforskere» hvis etterforskningsteamet måtte tilføres nye ressurser, og hva med «de gamle Nye Kripos-etterforskerne» som allerede var på åstedet...» Det lå mange morsomme tvetydigheter på lur, sier Kripos\' forrige informasjonssjef Jan Tore Savic Knutsen til Dagbladet.no.


Vi setter over til England.

- METROPOLITAN POLICE. How may I help you?

- Is this New Scotland Yard?

- No, this is the Metropolitan Police, svarer den britiske sentralborddamen høflig.

Dørum brukte New Scotland Yard som begrunnelse for at det var naturlig å døpe Kripos om til Nye Kripos.

- I dag har man vent seg til å si New Scotland Yard, sa Dørum i sin tale da han offisielt åpnet Nye Kripos 10. januar i fjor.

Men New Scotland Yard er bare navnet på en bygning, ingen politiorganisasjon. I 1829 flyttet London-politiet inn i The Scotish House i Great Scotland Yard nr 7. På folkemunne ble det sagt at når detektivene i krimgruppen kom til et åsted, så kom de fra The Yard eller Scotland Yard. Dermed oppsto navnet Scotland Yard.

I 1890 flyttet politistyrken til et større bygg, The Norman Shaw Building. Bygget ble raskt døpt om til New Scotland Yard. I 1967 flyttet politiet på seg igjen, og nok en gang fikk det nye bygget navnet New Scotland Yard, slik det heter i dag.

- Vi har omorganisert politistyrken mange ganger, men vi heter ikke New Metropolitan Police for det, sier en talskvinne for London-politiet til Dagbladet.no. Hun ler litt når hun hører begrunnelsen for å endre Kriposnavnet i Norge.

- Politiorganisasjonen er vel den samme, selv om de får noen nye oppgaver, sier hun litt tørt til Dagbladet.no.

- Siden jeg overtok i 1994 har vi fått nye oppgaver og flere ansatte hele tiden, sier Arne Huuse.

OG DERMED var det klart for enda et navneskifte i Nye Kripos.

Nye Kripos sendte før jul en forespørsel, via Politidirektoratet til Storberget, om å få skifte navn tilbake igjen. Den nye justisministeren, som forståelsesfullt nok sa at han heller ikke ønsker å bli kalt «den nye justisministeren» særlig mye lenger, har stilt seg positiv til å ordne opp. Statsråden har signalisert at han vil ta en avgjørelse i løpet av januar.

- Det vil bli tatt en avgjørelse om dette i nær framtid, sier avdelingsdirektør i politiavdelingen Kyrre Stenbro.

Hva heter de nå?

- Den heter Nye Kripos som er en forkortelse for det virkelige navnet som er...

Ja, hva er det?

- Eh, skal vi se, da må jeg hente proposisjonen for å være helt sikker.

(Skritt og stillhet)

- Det heter altså «Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet», avslutter Stenbro, helt korrekt.

Og Gamle Kripos blir altså det nye navnet på Nye Kripos som tidligere het Kripos. Men altså, formelt heter de fremdeles «Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet (Nye Kripos)», som det står i resolusjonen fra kongen i statsråd som kom i høst. Men i dagligtale bruker og skriver de «Nye Kripos. Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet». Man kan altså fortsatt spekulere på hva de heter.

- Hva heter dere egentlig i dag?

- Om du spør meg hva vi heter vil jeg svare at vi er «Den nye nasjonale enheten for bekjempelse...» eh... Jeg vil si vi er «Nye Kripos. Den nye nasjonale enheten og så videre», sier Kripos\' informasjonssjef Audun Øvrebø til Dagbladet.no.

Organisasjonen med det vanskelige navnet vil ut over det ikke kommentere saken før de får en beslutning på bordet.

GAMLEMINISTER DØRUM erkjenner at han sto bak navneskifte med forviklinger, men han har ingenting imot at de skifter tilbake nå.

- For meg var det viktigste at vi fikk en ny enhet, sier tidligere justisminister Dørum til Dagbladet.no mens han sitter i en annen telefon.

Og husker du hva navnet var?

- Du, da må jeg nesten... du må gjerne ringe meg igjen altså.

10 minutter etter ringer han tilbake selv.

- Den nasjonale enheten for bekjempelse av alvorlig organisert kriminalitet, det var noe sånt.

Det var nesten riktig det, Dørum.

<B>ETTERFORSKERE FRA KRIPOS:</B> Eller Nye Kripos eller «Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet»
MOTSTANDER AV NYE KRIPOS:</B> Daværende Kripossjef Arne Huuse var hele tiden motstander av navneskiftet, og regnet med at det hele ville gå over av seg selv. Han fikk rett.
BILLIG SKIFTE:</B> I Nye Kripos understreker man at navneskiftet er billig. En av årsakene var at ingen orket å skifte navn i utgangspunktet, så lite ble gjort.
DET NYE HUSET:</B> Arkitekten Norman Shaw utformet det nye politihovedkvarteret som fikk navnet New Scotland Yard i 1890. Her holdt politiet stand helt frem til 60-årene, da man flyttet til dagens lokaler.
<B>KRIMINALPOLITISENTRALEN:</B> Kripos var opprinnelig en forkortelse, men 31.12.04 ble Kriminalpolitisentralen nedlagt og Kripos ble et egennavn.
LETER DE ETTER NAVNET SITT?</B> Etterforskere fra «Den nasjonale enhet etc.»
SKIFTET IKKE UT SKILTET: I Kripos var det ingen entusiasme for å skifte navn til Nye Kripos. Det gamle skiltet henger derfor der fortsatt. Meget praktisk i dag.
<B>SKIFTET:</B> Daværende justisminister Odd Einar Dørum gratulerte den nye sjefen for Nye Kripos, Odd Olsen Ingerø, under den offisielle åpningen av Nye Kripos i Oslo 10. januar 2005.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer