Nye signaler

Svalbard ruster opp for økende turisme. Hotellet Isfjord Radio fikk interiørhjelp fra Homsepatruljens Halvor Bakke - som brakte duftpinnene til den arktiske villmarka.

- Isbjørner kan komme inn på plassen, så be en av dem med gevær om å bli med hvis dere skal gå ute.

Halvor Bakke (37), kjent fra «Homsepatruljen» og «Norges styggeste rom» på TV3, tar imot oss på kaia ved noen forblåste bygninger som utgjør Isfjord Radio på Svalbard. Vi har kjørt to timer i båt fra Longyearbyen, og skulle noen finne på å vende nesa lenger vestover på det arktiske storhavet, er neste stopp Grønland. Det er her, i kulda på kaia til en av klodens utposter, at Halvor deler ut champagne i stettglass som den naturligste ting i verden.

- Champagne kan aldri bli feil, sier interiørdesigneren.

Etter en markant økning ved tusenårsskiftet, har antall besøkende til Svalbard steget med 4-6 prosent hvert år. I vår har Norwegian slått følge med SAS, og begynt å fly til Longyearbyen. Ifølge Svalbard Reiseliv kom det over 26 000 besøkende i 2007, og da kommer cruiseturistene i tillegg. Det er ingen grunn til å tro at det kommer færre til øygruppa i årene som kommer heller.

Halvor Bakke fikk det spesielle oppdraget å gi Basecamp Spitsbergens ferskeste destinasjon ny innredning. Isfjord Radio, som ligger på Kapp Linné ytterst i Isfjorden, var lenge knutepunktet for telekommunikasjonen mellom fastlandet og Svalbard.

Nå kan besøkende bo på utposten i det måneaktige landskapet av uberørt arktisk natur både sommer og vinter.

Enkelte av turistene finner veien til Isfjord Radio, på egen hånd, eller som en del av organiserte turer. De små husene rommer en viktig liten bit norgeshistorie. Og etter at Halvor Bakke kom inn i bildet, inneholder de Gucci-puter og isblå fløyelsgardiner også.

- Bare tenk på hvor vi er, sier han.

Nye signaler

- 78 grader nord, og alle tingene skal opp hit på en eller annen måte.

Sammen med Dagbladet Søndag kommer 230 kilo tepperull og de siste dugnadsfolkene i en åpen polarsirkelbåt. Alt fra bord og senger til lys og duftpinner er kommet med trailer til Tromsø og fraktet videre med båt. Det gjelder å holde tunga rett i munnen under planleggingen. Ellers går det som da Halvor skulle bestille 40 liter maling.

- Jeg lurte på om det kunne ha skjedd en kjemisk reaksjon eller noe da jeg åpnet den første boksen med det oransje innholdet. Det viste seg at jeg hadde bestilt fargen valmue i stedet for valmuefrø, ler han

- Er det noen som har lyst til å ha med seg et spann hjem?

En måned før åpningen i midten av juni har Halvor mobilisert mora, tanta og en hel venneflokk til dugnadsinnsats for å få innredningen ferdig i tide. Hit skal besøkende komme for å se villreinen beite i området, og oppleve fuglereservatet som når helt opp til husveggene.

Lyset så langt nord er spesielt hele året, og ligger ikke polarnatta der som en mørk sekk, kan gjestene kanskje oppleve blåtimen eller midnattssola. Men dugnadsgjengen som tilbringer noen dager på Isfjord i midten av mai, har ikke tid til å trekke så mye frisk luft der de står i malingsdunsten. 23 soverom, konferanserom, bibliotek og dagligstue skal få en skikkelig ansiktsløftning.

I forbindelse med oppussinga har Halvor opplevd både midnattssola og det spesielle mørket i november. I vinter fikk han sitte på i helikopter med noen fra Telenor som skulle tilbringe et døgn på Isfjord Radio.

- Det var dønn svart og ingenting å navigere etter i hodet. Ikke et gatelys, bare de grønne lampene i dashbordet. Vi var fem mannfolk ei natt her ute, så da fikk jeg litt følelsen av den mannsbastionsgreia som har vært her tidligere.

GAMMELT OG NYTT: Den nye innredningen i Isfjord Radio har fargene fra den blå breen og naturen i området. Halvor Bakke har bidratt med interiørhjelp i det som nå blir hotell. Alle foto: NINA RUUD
GAMMELT OG NYTT: Den nye innredningen i Isfjord Radio har fargene fra den blå breen og naturen i området. Halvor Bakke har bidratt med interiørhjelp i det som nå blir hotell. Alle foto: NINA RUUD Vis mer

Interiørdesigneren har reist både med snøscooter om vinteren, og med båt sommerstid.

- I juli satt vi der på drivtømmer i fjøra midt på natta iført solbriller og drakk rødvin. De arktiske blomstene og mosegrønne åskammene var nydelige.

Inne på hovedbygget blir linoleumsbelegget gradvis borte idet mørke sisaltepper overtar. Lapper på dørene viser hva som skal gjøres på hvert rom. Det går i fargene hvit og svart pepper, og bak tre lag med diverse panel har de oppdaget gammel Biri stråtapet som skal fram i lyset.

I tillegg til noen hjemmesnekrede møbler av drivved og gamle materialer, er de åtte stresslessene som sto i stua bytta ut med en miks av møbler fra hele verden. Det er bord fra Kina, svenske IKEA-stoler og sofaer fra Hilmers Hus.

- Jeg vil ha en stram, ren stil med utgangspunkt i fargene på Svalbard. Da jeg kom i juni i fjor og så snøen og lyset, visste jeg at jeg bare måtte ha den isblå fargen, sier interiørdesigneren.

Både gardinene og noen av veggene har blåskjæret som en behagelig kontrast mot det grå. Biblioteket har kommet lengst. Et gammelt isbjørnskinn som lå på loftet får plass på veggen. Bøkene blir sortert etter farge, og lykter med fot av drivved og småstein i bunnen er prikken over i-en. I tillegg til duftpinnene, da.

- Jeg blir barnslig lykkelig av å se et rom bli ferdig. Da kan jeg lukke den døra, og gå videre til neste.

- Skal vi stikke ned i fjøra og hente småstein? Noen av lyktene i drivved mangler et lite utvalg av de nydelige fjøresteinene. Det er best å ta snøscooterne ned for å få med alt.

- Jeg havna i ei råk da jeg kjørte scooter i januar. Jeg fikk beskjed om å kjøre på for å komme over, traff en issvull, og veltet, ler Halvor.

Vi passerer ville reinsdyr på de få meterne ned til sjøen der Halvor omhyggelig velger ut de beste steinene sammen med Klaus Ryberg (29), som er guide og båtfører.

- Dette stedet er spesielt, for det er på en måte så tilgjengelig, og likevel så langt borte, sier Klaus.

Han synes det er dumt at så mange av gjestene kommer bare for å se isbjørn, for området har så mye mer å by på. Og det er ikke hver dag isbjørnen kommer traskende inn på tunet slik de opplevde i påska. Da de så ut vinduet, sto de omtrent nese mot nese med det imponerende dyret. Gamle bilder av en isbjørn henger også i stua på hovedbygget. Den er omtrent på vei inn i en av brakkene.

- Det er der dere skal sove i natt, ler Halvor.

Det ene ferdige rommet i brakka er koselig innredet med to enkeltsenger, vegger i grått, og isblå gardiner som på hovedhuset. Den eneste ulempen med å bo der, er at gulvet på badet fremdeles er mykt og fuktig. Det vil ikke tørke som planlagt, og en del trafikk mellom bygningene blir nødvendig.

- Skal vi få tak i en av dem med geværer, eller ta sjansen?

Fotografen ser spørrende på meg. Vi er allerede seint ute til frokosten etter en lys natt, og det er ingen isbjørner i sikte. Likevel, det er nok av hushjørner å gjemme seg bak hvis den tusler rundt i området. Vi tar sjansen på de få meterne over plassen.

Oppdraget til Halvor var at gjestene skulle føle at stasjonen fortsatt er bebodd, og interiørdesigneren har holdt det ganske enkelt selv om han har kjempet hardt for å få inn noen eksklusive detaljer.

- Jeg er litt jålete, men sånn er det. I de tre suitene er det Lexington-sengetøy, og dekket i trappa er det samme som Armani bruker i butikkene sine.

Ifølge prosjektleder Brita Knutsen Dahl (42) har Halvor straks vært på tråden og forhandlet om nye herligheter når han har spart penger på noe annet.

- Og han får vondt i hodet av budsjettet mitt. Men for å få det som han ville, satte han i gang dugnadsprosjektet, og det ser ut til at vi kommer i mål med både tallene og fornying av stasjonen innvendig, sier Brita.

Halvor ler godt av kommentaren han fikk fra henne da han sendte over fakturaene.

«Skal vi ha Gucci-puter på Isfjord, nå da? Tullebukk!»

- Brita prøvde å dempe ting litt så de ikke ble så jålete.

- Hva svarte du?

- Beklager, det går ikke.

sse@dagbladet.no

FRA IKEA: ...og satt det sammen med svenske IKEA-stoler, bord fra Kina og andre importerte varer.
ISOLERT: - Da jeg så snøen og lyset her, visste jeg at jeg bare måtte ha den isblå fargen, sier Halvor Bakke.
DUGNAD: Gammelt skal skiftes ut med nytt, og det var venteliste av folk som ville være med på dugnad i Isfjord.
LANG VEI: Alt av utstyr, verktøy og møbler har kommet den lange veien med trailer til Tromsø og båt videre før det ender opp på kaia til Isfjord Radio. Halvor tar imot.
SOV I RO: - Jeg blir barnslig lykkelig av å se et rom bli ferdig, ler Halvor.
FRA FJÆRA: Halvor har hentet inn drivved og småstein fra fjæra ...
INSPIRERT: - Jeg vil ha en stram, ren stil med utgangspunkt i fargene på Svalbard, sier Bakke.
STILIG: 230 kilo tepperull er blant det som har blitt fraktet med båt i nesten to timer fra Longyearbyen.
BARSKE OMGIVELSER: Stadig flere oppdager den fantastiske naturen på Svalbard, og legger ferien til den arktiske villmarka. 78 grader nord er blitt lett tilgjengelig med flere ukentlige flyavganger med Norwegian og SAS.
HISTORISK: Isfjord Radio på Svalbard inneholder en viktig liten bit norgeshistorie. Stasjonen var lenge et knutepunkt for telekommunikasjon mellom Svalbard og fastlandet.