Nyhetsgenser og brudekjole av 6000 p-piller

Strikkekunsten går nye veier.

I VÅR VISTE DE FRAM strikkende gravemaskiner, en gigantisk teddybjørn i bronseull og votter som tåler 1800 graders varme.

Nå er Permanenten Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen klare med en ny strikkeutstilling. Og denne gangen er fokuset på kropp, tabuer, medisiner og helse.

De engelske samtidskunstnerne Susie Freeman og Freddie Robins stiller ut sine verker i utstillingene «Medical Mesh» og «Body, Nobody, Somebody».

- Verkene ser tilsynelatende vakre og uskyldige ut. Men hvis man kikker nærmere, blir man møtt med ubehagelige og vanskelige sider av livet, sier informasjonskonsulent ved Kunstmuseene i Bergen, Unni Irmelin Kvam, til Dagbladet.no.

FREEMAN HAR SAMARBEIDET med legen Liz Lee om prosjektet Pharmacopoeia. Hun har blant annet laget en brudekjole der hun har strikket inn seks tusen p-piller, noe som tilsvarer 25 års forbruk.

Verket «A packet a day» viser hvor mange sigaretter som går med i et svangerskap dersom man røyker en pakke om dagen.

«Armor» er strikket som en rustning, men mønstrene trer først fram når man kikker nærmere etter og ser at rustningen består av emballasje fra 10 000 piller.

- Når man vet at det er piller tatt over bare fem år, blir man brutalt konfrontert med et moderne medisinforbruk, sier førstekonservator Anne Britt Ylvisåker.

Nyhetsgenser og brudekjole av 6000 p-piller

FREDDIE ROBINS SETTER fokus på frykten for det unormale i sine myke og varme strikkeplagg.

En genser med fire armer, en hette som er lukket både foran og bak. En blodrød hanske med bare fire fingre. Humoristisk, men samtidig uhyggelig.

- Jeg syns strikking er et mektig medium for å kommunisere og uttrykke meg selv - fordi det er så mye kulturell forutinntatthet rundt strikking. Verkene mine snur opp ned på disse oppfatningene og forstyrrer inntrykket av strikkekunst som noe passivt og ufarlig, skriver hun på hjemmesiden sin.

UTSTILLINGEN ÅPNER i Bergen på lørdag, og markerer avslutningen av strikkekunst-satsningen Strikk7.

Arrangørene skal blant annet kåre Norges lengste supporterskjerf i en konkurranse mellom fotballklubbene Sogndal og Brann.

Les også: Strikker med gravemaskin og lyktestolper

STRIKKING GÅR SOM en rød ulltråd gjennom samtidskunst-verdenen om dagen.

I Istanbul i Tyrkia har to tyrkiske kunststudenter fra et universitet i Østerrike realisert prosjektet Newsknitter.

Enkelt forklart har de to konstruert et system der nyhets-feeder fra internett kobles sammen med en strikkemaskin, og det ferdige produktet blir en strikkegenser med ferske nyheter i maskene.

Kunststudentene har stilt ut ti gensere med både nyhetsoppdateringer fra lokale medier i Tyrkia og de viktigste nyhetene på verdensbasis.

En datamaskin genererer strikkemønstrene ut fra nyhetsstrømmene, og studentene kan velge om de vil lage en genser fra de siste 24 timers hendelser eller fra en gitt tidsperiode.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon, og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål eller kommentarer, send dem til oss på mail.

ENDELIG BRUD: Seks tusen p-piller er strikket inn i denne brudekjolen. Det tilsvarer 25 års forbruk.
AGORAPHOBIC\'S HANDBAG: Lett tilgjengelige piller - Susie Freemans kommentar til dagens kunstig medisinerte samfunn.
SIKKERHET UTAD: Denne rustningen består av plastemballasje fra 10.000 piller. Fem års forbruk for en eldre mann, ifølge kunstneren.
EN PAKKE OM DAGEN: Kunstner Susie Freeman viser ved hjelp av dette strikkede verket hvor mange sigaretter en røykende mor konsumerer i løpet av et svangerskap.
UHYGGELIG STRIKK: Freddie Robins\' strikkeplagg kombinerer det humoristiske med det absurde.