O Julius med din glede

Restaurant Julius Fritzner, selve mathjertet i Oslos Grand Hotel, viser ingen tegn til svekkelse. Snarere tvert imot.

-  VISSTE DU at Julius Fritzner var konditoren som startet Grand Hotel i 1874? spurte Robinson, og så seg tilbake for å forsikre seg om at Fredag ikke hadde sakket akterut i trappa.

Veien til Restaurant Julius Fritzner, vindusløst gjemt i det Grand\'ske indre, krever nemlig en smule egeninnsats. Men, skulle det vise seg, ikke større enn at den snart kom til å fortone seg som - nettopp, smuler. Bare synet av det store, luftige lokalet, med brunt og rødt som lavmælt dominerende farger og stilig dekkede bord i god avstand fra hverandre, utløste en stigende følelse av trivsel, og da de like etter var vel plassert og kunne ta fatt på studiet av menyen, var det med forventning i sinn.

Og Sancerre (kr 95) i glass, samt mørkt og lyst brød og tre typer smør - med gressløk, soltørket tomat og svart oliven - på bordet.

-  VÆR SÅ GOD, en liten appetittvekker mens dere bestemmer dere, sa servitøren, som opptrådte med kunnskap og ujålethet i perfekt profesjonell balanse. -  Dette er en liten rull av pannekake og kalvekjøtt med ratatouille ved siden av.

Robinson, som har både pannekake og kalvekjøtt høyt på favorittlista, smakte ivrig på den varme lekkerbiskenen, og rykket øyeblikkelig et stadium nærmere matnirvana.

-  Nydelig, sa Fredag, og avslørte deretter sitt valg for Robinson:

-  Etter å ha lest om and og okse, rein og rype, steinbit og breiflabb, gjørs og hummer, tar jeg hummersuppe (kr 205) til forrett og and (kr 325) som hovedrett. Vel å merke hvis den ikke er for feit og de klarer å steke den lys, lys rosa i kjøttet.

-  Dessert, da? spurte Robinson, som hadde landet på bakt eple med rådyrfilet (kr 195) og indrefilet av okse (kr 305).

-  Jeg venter, sa Fredag lurt. -  Men du skal sikkert ha noe med sjokolade?

Robinson nikket og følte seg lest som en åpen bok.

RØDVIN ble et tema, og Robinson fikk plutselig fryktelig lyst på Amarone (kr 790). Etter nølende overveielser av vinens kraftighet og spesielle kanelsmak, kom Fredag og servitøren til at den ville gå an til and, og slik ble det.

Så kom forrettene: Hummersuppe med hummerbiter og kremet kamskjellskum til Fredag, bakt eple med selleri, tre små skiver av rosastekt reinsdyrfilet og rødvinssaus og potetmos til Robinson.

-  Ørlitegrann for salt suppe, ellers perfekt, mente Fredag og mellomslukket med isvann og hvitvin.

Robinson nippet til Amaronen, nøt de fine smakene av eple og reinsdyr og hadde ingenting å trekke for i det hele tatt.

-  AKKURAT NÅ er det bare en middels Lotto-gevinst som mangler på at jeg skal bli stamgjest her, hvisket Fredag i den lille pausen mellom rettene. -  Hvem er kjerneklientellet her, tror du?

-  Jeg tipper forretningsfolk, folk som har noe å feire og matelskere med lettsprengt bankkonto. Men prisene til tross, er det ikke mye snobberi å spore her ...

Setningen ble avbrutt av at to kunstverk av noen hovedretter ble plassert på bordet.

-  Anda er stekt akkurat slik jeg ba om, kommenterte Fredag etter noen biter. -  Både bryststykket og låret. Mørt kjøtt og med fin smak - en and i toppklasse. Potetraviolien var også god: Hva med maten din?

-  Fortsatt temmelig perfekt, meldte Robinson. -  Saftige fileter med mye smak, fikst innsurret med spinat og vakkert dandert. Utrolig hvor mye estetikk som ligger latent i to små gulrøtter og en potetstrudel. Jeg må si gamle Fritzner er i bra slag.

DET BLE DESSERT. Fredag var som vanlig ikke i søtsakhumør, men servitøren forsikret at et forsiktig utenom-meny-ønske om ost ikke utgjorde noe problem. Det ble Stilton med fiken (kr 125) på Fredag og et nytt kunstverk på Robinson, denne gang i form av en mosaikk av mørk sjokolade, Bailey\'s og is (kr 140).

-  Jeg har nesten ikke hjerte til å ødelegge dette praktfulle synet, sa Robinson, og spiste deretter hele kunstverket med glupende appetitt.

-  Og jeg har nesten ikke hjerte til å rive meg løs fra denne tvers igjennom sympatiske restauranten, repliserte Fredag.

Men ut i trappene bar det med dem, drøyt to tusen kroner fattigere, men en kulinarisk opplevelse i toppsjiktet rikere.

robinson&fredag@dagbladet.no

Temmelig perfekt: Robinson og Fredag fikk servert noen kunstverk av matretter i Grands indre.