og vinneren er ...

Våre USA-eksperter svarer live på tv. Send inn dine spørsmål nå.

DEN FØRSTE STATEN som stenger valglokalene i natt er Indiana klokken 24.00 norsk tid. Så følger Virginia klokken 01.00, og deretter North Carolina, Georgia og Ohio og de andre statene på østkysten i rask rekkefølge.

- Jeg tror vi vet mye ved ett-to-tiden i natt. Hvis ikke McCain klarer å vinne vippestatene på østkysten, vinner han ikke valget. Da er ikke matematikken på hans side, sier db.nos USA-ekspert Michael Mayer. 

Mayer stiller på Dagbladet-tv onsdag morgen. Da livesender vi diskusjonen mellom vår egen politiske redaktør Marie Simonsen og flere USA-eksperter om resultatet av valget i USA.


Send inn dine spørsmål til panelet nederst i saken!

SOM DET SER UT akkurat nå, må meningsmålingene være feil for at McCain skal kunne vinne. Men han har hentet seg noe inn ved å knytte Obama til den «store stygge sosialismen», understreker Mayer.

- Men jeg tror ikke det er nok. Obama har vært flink til å knytte McCain til Bushs politikk, og folk vil ha noe annet, sier han.

Det er likevel ganske tett mellom kandidatene. 9 av 10 amerikanere er nå misfornøyde med landets kurs, men fremdeles har McCain 45 prosents oppslutning blant folket.

- Det er mye tettere enn man ville trodd, sier Mayer.

og vinneren er ...

Han mener dette sier en del om folkets skepsis til Obama. Først og fremst at han er ukjent og relativt uerfaren. Hudfargen betyr nok også noe, selv om det ikke er eneste faktor for eller mot. I tillegg kommer at folk er mistenksomme overfor terrorisme og folk som har reist mye rundt i verden.

- Obama er lett å fremstille som noe fremmed. Han har vokst opp delvis utenfor USA og har en uvanlig familie, sier Mayer. 

DAGBLADET.NO dekker valgnatten med journalister og tv-team i USA, og utsendte reportere og video på valgvake i Oslo. Sammen med et team på desken holder vi deg løpende orientert gjennom natten om hvem som ligger an til å bli USAs neste president.

Onsdag morgen klokken 10.00 debatterer våre USA-eksperter Michael Mayer og Anders Romarheim de foreløpige resultatene, sammen med vår medieskribent Jan Arild Snoen som er McCain-tilhenger, og Lisa Cooper som er medlem av Democrats abroad.

Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen leder debatten.

EN HEL VERDEN VENTER I SPENNING: Valget i USA holdes i natt. Onsdag morgen er de foreløpige resultatene kjent, og vi sender diskusjonen om vinneren live på dagbladet-tv. Foto: Scanpix
EN HEL VERDEN VENTER I SPENNING: Valget i USA holdes i natt. Onsdag morgen er de foreløpige resultatene kjent, og vi sender diskusjonen om vinneren live på dagbladet-tv. Foto: Scanpix Vis mer
- BARE HVIS MENINGSMÅLINGENE ER FEIL: Kan McCain vinne, sier vår USA-ekspert Michael Mayer fra Institutt for forsvarsstudier.
I DEBATT: Jan Arild Snoen, mediekritiker og McCain-tilhenger.
KOMMER PÅ DAGBLADET-TV: Forsker Anders Romarheim, en av våre USA-eksperter.
MED I DEBATTEN: Lisa Cooper fra Democrats abroad.
LEDER DISKUSJONEN: Dagbladets politiske redaktør Marie Simonsen.