Også jeg Brutus

Den som skal slåss mot vinteren, kan trenge en boks spinat. Diskuter mat!

DET ER NOEN SOM SYNES det er koselig med kaldvær og korte dager, og noen som elsker tanken på uendelige skiturer. Andre klarer å holde motet oppe ved å tenke på våren og sommeren som venter på den andre sida av elendigheten. For meg er det dessverre litt annerledes: Jeg blir trøtt som en bjørn og sur som en gammel riesenschnauzer, jeg uler slitent mot sola, som er borte når jeg er nødt til å raske over isen. Og jeg glipper med øynene og sovner over datamaskinen. Jeg, som ellers er som kaninen i Duracell-reklamen, føler meg plutselig uendelig daff. Og jeg, som ellers ser med en blanding av sjofel forakt og vennlig sympati på dem som spiser mat for å bli sunne, begynner å se meg om etter noe mat som kan hjelpe meg å blil itt kjappere. Det er i slike stunder jeg tyr til spinaten. Spinaten er ikke, uansett hva Skippern sier, en spesielt god grønnsak. De grønne bladene smaker ikke mye, og det de smaker, er ikke så godt i seg selv. Men spinaten er full av nyttige næringsstoffer{ndash}i tillegg til C-vitaminer (som du jo kan få i pilleform) inneholder den en god del kalsium og jern (som i pilleform fører til kjedelig forstoppelse). Heldigvis er spinaten klar over sin egen tilkortkommenhet, og det den mangler i egen smak, tar den igjen i samarbeidsvilje. Så når jeg lager mat med spinat, smaker den nydelig. Sunnheten og den deilige fargen kommer fra spinaten, og mesteparten{ndash}men ikke all{ndash}smaken kommer fra de andre ingrediensene. SPINATSUPPE MED ESTRAGONPOSJERT EGGDette er en av mine favorittsupper, ei deilig grønn suppe som får smaken sin fra hvitløken og buljongen. (Det finnes flasker med flytende buljong som er veldig gode, prøv den med kjøtt og vin. Den smaker ikke noe særlig vin, men det er god for det.) Dette med å posjere egg er noe jeg har begynt med i det siste, for jeg liker at egget smaker noe mer enn bare egg. Men synes du det virker tungvint, kan du nøye deg med å bruke et bløtkokt egg. Alle mine strenge matskribentkolleger kommer til å peke nese av meg på neste årsmøte i matskribentforeninga, men jeg sier det likevel: Her er det helt greit å bruke pakker med frossen spinat, bare du tiner den først. QL>Nok til 2, ev. forrett til 4: 500 gram spinat1 løk4-6 fedd hvitløk2 ss smør2 ss hvetemel6 dl melk2 ss flytende buljong, eller 1 buljongterningsitronsaft1 egg til hver porsjon1 dl estragoneddik, ev. 1 dl hvit eddik og 2-3 ts tørket estragonsalt og pepperFor suppa: Hakk løken og halvparten av hvitløken. Stek løk og den hakkede hvitløken i smør i ei gryte til løken er myk. Strø over mel, hell over litt og litt melk. Kok opp og bland inn buljongen. Rør inn spinaten og kok opp. Smak til med sitronsaft, og eventuelt mer buljong. Press resten av hvitløken i ei hvitløkpresse og ha den i suppa. For å få en helt jevn konsistens, overfør suppa til en kjøkkenmaskin og mos til den er helt jevn. Smak til med pepper, og ev. mer salt. For det posjerte egget: Kok opp 2 liter lettsaltet vann, og sett til side. Ha i estragoneddik. Knekk ett og ett egg over ei stor skje og dypp skjea så forsiktig som mulig ned i vannet, slik at egget ikke sprer seg i vannet. Gjenta med resterende egg. La trekke i 4{ndash}6 minutter før du løfter dem opp med ei hullsleiv. Hell suppa i dype tallerkener. Ha ett egg oppi hver tallerken og stikk et lite hull på egget slik at eggeplomma blir synlig. GRILLET SPINAT MED RØYKELAKS OG BRINGEBÆRDRESSINGDette er en av mine favorittforretter. Det kan være litt vanskelig å få tak i ferske bringebær på denne tida av året, særlig hvis du ikke bor i Oslo. I så fall kan du bruke frosne bær.De lett syrlige bringebærene gir en fin kontrast til den feite og salte røykelaksen. Jeg liker godt at spinaten er litt brent i kantene. Her er det viktig å bruke fersk spinat. Forrett til 4: 200 gram fersk spinat12 skiver røykelaksolivenolje6 ss crème fraîche eller rømme4 ts hvitvinseddik (bringebæreddik, hvis du har)16-20 bringebærsalt og pepper2-3 ts sukkerrosa pepper Bland crème fraîche, bringebær, eddik og sukker. Smak til med salt og pepper. Sett ovnen på 225 grader, helst med grillelement. Vask og tørk spinatbladene. Skjær vekk de tykkeste stilkene. Legg dem på fire store, robuste tallerkener som tåler varme. Krydre med grovt salt og pepper og hell over litt olivenolje. Sett tallerkenene inn i ovnen og la dem stå til spinatbladene faller sammen og de første litt brente flekkene dukker opp. Like før du serverer, ha røykelaksen på tallerkenene, hell over dressing og strø over litt rosa pepper. andreas.viestad@dagbladet.no Meninger om mat? Bli med i debatten!