Oldemoren var også kronprinsens elskerinne

Men Camilla blir kongelig gift til slutt. Les deres historier.

EN ELSKERINNE I FAMILIEN. «Min oldemor var din tippoldefars elskerinne. Så hva gjør vi med det?».

Det er den berømte sjekkereplikken som den unge, frampå Camilla Shands skal ha sagt til prins Charles i 1972 da de to danset sammen på en nattklubb i London. De var på deit, en av mange i de heftige månedene før han dro avgårde i marinen og hun takket ja til et annet frieri, relativt store tabber, begge deler, kan man etterpåklokt legge til.

Men prinsen av Wales hadde slett ingen erfaring med damejakt, men å ri på hest etter rever kunne han. Oppe på ryggen så han kjekk og trygg ut, og Camilla ble sjarmert allerede ved første møte, en polokamp på Windsor Castle i 1971.

SJEKKEREPLIKKEN VAR IKKE OPPSPINN. Den promiskuøse oldemoren hennes, sosietetskvinnen Alice Keppel, hadde også en alvorlig affære med prisen av Wales.

Ifølge historiker Victoria Glendinning hadde Alice Keppel seksualmoral som en bakgårdskatt. Til BBC forteller historikeren at trofasthet slett ikke var noen kjerneverdi for overklassekvinnen, som ifølge den britiske kanalens dokumentarprogram visstnok skal ha vært en inspirasjon for Camilla i dag. Hun levde i en tid der de fleste var enige om at så lenge fasaden holdt sånn noenlunde var det meste greit, og det samme skal visst gjelde oldebarnet Camilla, som britiske medier slår fast ikke er prippen.

Keppel-familien motsatte seg ikke den kongelige forbindelsen, og særlig likte de muligheten av at at Camillis bestemor Sonia kunne ha blått blod i årene. Og akkurat som Camilla kom Alice også på frimerker. Hun ble den første elskerinnen til å få til akkurat det, Camilla er også postmessig ute som nummer to.

I barndommen vokste Camilla opp med historier om oldemor Alice, som hun fortsatt ser opp til og beundrer. Da prins Charles feiret elskerinnens 50-årsdag Camilla på seg smykker hun arvet etter Alice.

PRINSEN AV WALES het på Alices tid Edward, han ble kong Edward den sjuende, og var Charles tippoldefar. Han kastet sine øyne på Alice, som en av mange. Men hun ble den mest sentrale elskerinnen, hun som omga seg med ham og diamantene, kjolene og vennene, hun ble hans semi-offisielle eskorte som til og med var med på bildene av ham og familien.

Det var i 1898 han innledet forholdet til Camillas oldemor, han var da 57 og hun 29. Alice var allerede gift med en kjekk offiser, visstnok samtidig en svekling. Edward hadde sin kone, den vakre, danske prinsesse Alexandra.

Hun måtte holde ut en rekke «rotweilere», som avdøde Diana ville ha kalt dem. Edwards elskerinner var gjerne glamorøse skuespillere og dessuten Curchills mor Jennie Jerome.

Alice ble kongens siste elskerinne, og også den som holdt ut lengst med ham. Hun var en av de få som taklet kongens humorsvingninger, noe kona dronning Alexandra ikke hadde mye å stille opp mot.

EN DEL AV LIVET. Alice sov hos kongen tre dager i uka. De to dro på ferie sammen til Paris, Marienbad, Biarritz og seilte med ham i den kongelige yachten. Hun spiste middag med ham i Buckingham Palace og han kom til henne på tebesøk i 30 Portman Square. Det var til og med Alice som kom med råd om hvilke gaver Edward skulle gi til sin kone som fødte ham seks barn. Elskerinnen sørget for at det blant annet ble eksklusiv Faberge-kunst.

Og akkurat som Edward og Alice gjorde det 90 år tidligere, arrangerte også Charles og Camilla i forelskelsesrusen møter hjemme hos gode venner. Charles skal ha blitt sjarmert av hennes frodighet og robusthet, kvinnen som liker jakt og som ikke bryr seg om jord under neglene.

CAMILLA BLE SOM KVINNENE FØR HENNE født til et sosietetsliv fyllt av ball-lister, hesteridning, revejakt, polo, et liv på landet og veldedighet. Å ta et yrke lå aldri i hennes framtidsplaner, og hun er oppdratt deretter. Arven hennes på 500 000 pund fra Cubittfamilien gjorde det heller aldri nødvendig.

Datteren til Bruce og Rosalind Shand ble født i London i 1947 og vokste opp i landlige Sussex. Hun tok sin utdannelse først ved eksklusive Queens Gate School og avsluttet den i Sveits og Frankrike. Det var ingen spesielt god utdannelse hun fikk, men den var kostbar, og hun lærte visstnok å kline på en av skolene og klatret opp på takene for å røyke.

CAMILLA VISSTE MER om både mus og menn. Den unge sosietetspiken hadde vært i miljøet en stund da hun møtte Storbritannias mest ettertraktede ungkar. Hun fikk sin debut i selskapslivet i 1965, som vakker, blond og ettertraktet, visstnok med en god humoristisk overklassesans også.

Det ble som kjent med deitene med Charles de knappe månedene. Han turte ikke å fri, og det skal visstnok ha vært et problem for hans familie at Camilla ikke var jomfru.

Hun hadde mer erfaring med romanser enn han, og da den unge prinsen bestemte seg for å satse på sjøforsvaret svant håpet hos Camilla. Hun antok at han aldri kom til å fri. Hun giftet seg istedet med Andrew og ble Camilla Parker-Bowles i 1973. Ham hadde hun også vært ute med samtidig med Charles.

I løpet av noen få år hadde paret fått sine to barn. Charles kom tilbake fra Karibien og stilte opp som sønnen Toms gudfar. Prins Charles måtte definitivt begynne å se seg om etter en ny kone.

Charles møtte Diana Spencer for første gang i 1977, og de to giftet seg i 1981. Camilla satt på sjette rad i kirken. Historien vil ha det til at det var Camilla som hjalp Charles med å finne en passende hustru, og han skal til og med ha fridd til Diana i Camillas egen grønnsakshage.

Deres tragiske historie er siden velkjent, med en slags topp da de såkalte «Camillagate»-opptakene ble offentliggjort i bristiske aviser. Tampong-historien ble bare toppet av den ultimate nedturen da begge partene snakket om utroskapet i ulike intervjuer i britisk TV.

I BAKGRUNNEN holdt Camilla hele tiden kontakt med Charles. Hun var til og med prinsens offisielle reisefølge på en tur i Afrika på begynnelsen av 80-tallet.

Camillas ektemann på sin side, fant seg snart en elskerinne på si, forøvrig i dag hans kone. Parker-Bowles ekteskapet hanglet. I 1986 skal Charles og Camilla på nytt ha innledet et romantisk forhold, ifølge Charles-biograf Jonathan Dimbleby.

Camillia skilte seg fra ektemannen i 1995, året før Diana og Charles offisielt ble ekskone- og mann.

NÅ SKJER DET IGJEN. Camilla Parker-Bowles har ifølge ekspertene ikke det samme draget av glamour over seg som Diana. Til gjengjeld kan hun og Charles sammen gå lange spaserturer og nyte livet på landet. Filmpremierer og kjendisfester er de ikke opptatt av, men hesteridning og interesse for hunder og rever har de til felles, sammen med en overklasseoppvekst omgitt av tjenere på alle kanter.

Camilla er røffere enn sin forgjenger Diana, hun er frittalende, liker visst både en drink og kan trekke i ballkjolen etter en heftig dag på hesteryggen, uten å dusje.

Paret opptrådte offentlig sammen for første gang i 1999, i 2002 kysset de offentlig for første gang og de har bodd sammen i årevis på Highgrove.

EN DRØM OM ALICE. Alice Keppel døde i september i 1947. Hun var 78 år og fikk aldri møte Camilla, som da bare var to måneder gammel.

Historiene til de to britiske overklassekvinnene har mye til felles. Alice Keppel hadde det likevel på mange måter lettere enn Camilla, hun slapp å lese om seg selv og sjalu koner i mediene. For 90 år siden var det langt mer akseptabelt for en prins å omgi seg med elskerinner, heller det enn å skilles. Avisene var da heller ikke så opptatt av kvinnene de kongelige omga seg med.

Men avslutningen ble likevel ikke så lykkelig som i 2005. Da kong Edward døde i 1910 mistet Alice all innflytelse. 12 år som elskerinne og som betydelig maktfaktor bak kongen, betydde ingenting offisielt. Hun fikk ikke lov til å signere kondolanseprotokollen etter sin døde elsker.

Camilla blir Duchess of Cornwall og Princess Consort når dronning Elizabeth dør. Hva oldemor synes om det vet ingen, men hun sa klart i fra i 1936, da Edward den åttende abdiserte for å gifte seg med fraskilte Wallis Simpson.

- Ting ble løst på en mye bedre måte i mine dager.

Denne artikkelen er skrevet av Magasinets nettredaksjon og ikke publisert i papirutgaven. Har du spørsmål og kommentarer, send epost til: astrid.meland@dagbladet.no

HOLDER KONTAKTEN:</B> Her er Camillas eksmann på vei til ekskonas 50-årsdag. Det var Charles som sto bak arrangementet.
FIKK FRIMERKE:</B> Charles og Diana.
DATIDENS DIANA:</B> Kong Edward giftet seg med den danske prinsessen Alexandra, som ble omtalt som den vakreste prinsessen i Europa. Hun måtte likevel holde ut med en rekke elskerinner, men de utfordret aldri hennes plass som ektefelle. Skilsmisse var uaktuelt. Her fra bryllupsdagen til Alexandra og Edward.
CAMILLA OG DIANA:</B> På hesteveddeløp sammen i Ludlow i 1980.
FRIDDE TIL FEIL DAME:</B> Da Charles endelig tok motet til seg og fridde var det til Lady Diana Spencer. Her er de to på sitt første offisielle oppdrag sammen, i 1981.
BRYLLUPSDAGEN:</B> Senere samme år.
DATTEREN LAURA:</B> Sammen med Andrew Parker-Bowles fikk Camilla to barn. De to skilte seg i 1995 og han giftet seg året etter med sin elskerinne.
<B>VI GIFTER OSS:</B> Charles og Camilla i Windsor Castle 10. februar i år etter at de varslet om giftemålet 8. april.
EN FLØRT PÅ 35 ÅR:</B> Camilla Parker-Bowles, ektemannen Andrew Parker-Bowles og Charles forlater New London Theatre 14. februar 1975. Charles var for sent ute, for her var Parker-Bowles allerede et ektepar. Vennskapet beholdt han imidlertid med begge to.
IKKE VENNINNER:</B> Men Camilla skal ha gitt Charles rådet om å gifte seg med Diana. Hun var også i bryllupet og beholdt kontakten med prinsen i en slik grad at Diana etter hvert kalte henne for «rotweileren».
«DET VAR TRE AV OSS I DETTTE EKTESKAPET»:</B> Senere snakket Diana ut om ekteskapet på TV og Charles måtte innrømme at han hadde vært utro.
CAMILLA MED SØNNEN TOM:</B> Charles er hans gudfar.
NYTT FRIMERKE:</B> Charles og Camilla.
OLDEMOR ALICE:</B> Alice Keppel var Edward den sjuendes elskerinne i 12 år. Hun var også Camilla Parker Bowles oldemor.