+ Du leser nå Dagbladet Pluss

- Oljesølet kan spres langt ut i Atlanterhavet

Frykter dødelig og «usynlig» trussel i dypet. - Kan først få vite det når døde dyr flyter opp.

KATASTROFEN UTVIDES: Store kystområder i Louisiana er nå sterkt forurenset av råolje fra Deepwater Horizon. Deler av utslippet har blitt fanget av den sterke havstrømmen Loop Current, som truer med å frakte søl opp østkysten av USA. Foto: John Moore/Getty Images/AFP/SCANPIX
KATASTROFEN UTVIDES: Store kystområder i Louisiana er nå sterkt forurenset av råolje fra Deepwater Horizon. Deler av utslippet har blitt fanget av den sterke havstrømmen Loop Current, som truer med å frakte søl opp østkysten av USA. Foto: John Moore/Getty Images/AFP/SCANPIXVis mer

||| SOM FRYKTET har deler av oljesølet i Mexicogolfen havnet i den såkalte Loop Current, en av Nord-Atlanterens kraftigste havstrømmer, melder NOAA og ESA.

Strømmen kommer opp mellom Cuba og Yucatán-halvøya før den danner en sløyfe i Mexicogolfen. Deretter raser den øst i høy hastighet, runder sydspissen av Florida, går opp langs USAs østkyst og fôrer den transatlantiske Golfstrømmen med varmt vann.

Dermed kan oljekatastrofen havne utenfor Golfen.

- OLJEN KAN POTENSIELT føres langt ut i Atlanterhavet, sier oseanografiprofessor Joseph Henry LaCasce ved Universitetet i Oslo til Dagbladet, og fortsetter:

- Sølet vil imidlertid tynnes ut og spres. Så det er hovedsaklig Florida og østkysten som rammes, og det kan nå så langt som delstaten Nord-Carolina, sier LaCasce, som selv har forsket på hvordan forurensing spres av strømmene i Golfen.