Om Bord på brygga

Bord er en av Aker Brygges nye attraksjoner og byr på noen av bordets gleder. Samt enkelte sorger.

-  JEG ER SPENT, sa Robinson, vendte sjøen ryggen og skjøv Bords glassdør åpen. -  Hvis det er like trivelig å spise her som det var å telefonbestille, har vi en fin kveld i vente.

-  Førsteinntrykket er i hvert fall minst like lovende som kjolebutikken som holdt til her før, svarte Fredag. -  Åpent og luftig, rolige farger, moderne og minimalistisk uten å virke kaldt.

Lenger kom de ikke før de ble tatt vennlig imot og geleidet til bordet som sto ut fra vindusveggen, flankert av høynakkede benker som i en god, gammeldags togkupé.

-  Her kunne vi vært fire til, men kupé er like greit som et frittstående bord ute på gulvet, kommenterte Robinson og spisset ører til servitørens lille foredrag om dagens to-eller-tre-retter: kamskjell, lammecarré og crème br{lée (kr 275/350).

-  Fristende, men jeg vil se menyen, sa Fredag. -  Når de har en hjemmeside som lover «world cooking med inspirasjon fra alle verdenshjørner, basert på sesongens ferske råvarer - uten for mye dill dall», må menyen være verdt et studium.

Hvilket den var.

FEIL TIDSPUNKT i forhold til en tiltalende lunsjmeny med blant annet sopprisotto, ande- og kyllingleverpaté på pumpernikkel og østers, betydde kveldsmeny. Robinson hørte sin indre stemme tilrå parmaskinke på toast med salatstrimler og tsatsiki, rosmarin og cherrytomater som forrett, mens Fredag, inspirert av Bords maritime beliggenhet, landet på ristede kamskjell med blomkålpuré, bakte cherrytomater og soyavinaigrette.

-  115 kroner for min, 119 for din. Mon tro om vi får valuta for pengene? undret Robinson og testet bondebrødet med salt og olje.

Det holdt mål, og det samme gjorde forrettene - nesten. Tre godt tilberedte kamskjell fikk følge av en noe lunken og tam blomkålpuré, og skinkeskivene var ikke akkurat flortynne. Men smakssammensetningene var gode, og rettene passe store til å stimulere, ikke drepe hovedrettappetitten.

FISK ER SUNT, og med et sting av dårlig samvittighet hadde Robinson forkastet ovnsbakt uer (kr 210) og smørdampet piggvar (kr 240) og i stedet valgt rødt kjøtt i form av lammefilet (kr 210). Fredag hadde bestilt reinsdyrsteik (kr 230), og i glassene ventet en rhtne-vin, Guigal Ctte-Rttie Brune et Blonde 2001, varmt anbefalt av den meget oppmerksomme og kyndige, men aldri doserende servitøren.

-  620 kroner er i overkant av hva jeg liker å betale for vin, men denne hadde fruktighet, tyngde og balanse som forsvarer i hvert fall en god del av prisen, konkluderte Robinson etter noen prøvesmakinger.

Det skulle seinere vise seg at prisen bare lå 200 kroner over Polets utsalgspris, et fast, sympatisk trekk ved flere av Bords noe dyrere viner.

HOVEDRETTENE kom innen akseptabel ventetid, men etter to biter måtte Robinson innse at den newzealandske lammefileten var betydelig seigere enn den burde ha vært.

-  Hvorfor bruker de ikke heller norsk lam, som sies å være i verdensklasse? Her blir det de stekte potetbåtene, den mørke sausen og rødvinen som får poengene. Var reinsdyret mørt?

-  Mørt ja, men ellers litt alminnelig, svarte Fredag. -  Men skysausen med salviesmak smakte godt. Synd for deg, du får ta det igjen på desserten. Jeg la merke til en sjokoladesak som formelig ropte på deg, og jeg mener det fantes en ostetallerken som passer glimrende til den rødvinen du har spart til meg.

-  Til deg? sa Robinson forbauset. -  Jeg fastholder min påstand om at mørk sjokolade og rødvin er rein helsekost. Men ok - vi deler.

SLIK ENDTE det godt. Robinson fikk sin mørke sjokoladekake med chili- og pistasienøtter, vaniljeis og pasjonsfruktsaus (kr 85) - en smaksbombe som brakte troen på utelivet tilbake. Fredag kniv-og-gaffelvandret fornøyd mellom fransk upasteurisert brie og roquefort, spansk fåremelkost og italiensk tallaggio (kr 105), og at Bord ikke kunne oppfylle ønsket om en koffeinfri espresso til slutt, la bare en mindre demper på gleden.

Om det ikke var to nye stamgjester som etter hvert fant veien ut på brygga, var det i hvert fall to som godt kunne tenke seg å stikke innom en annen gang for å prøve flere av rettene og nyte god service. Og kanskje drikke litt dyrere vin enn planlagt.

{$4028}

Stig om Bord: Moderne og smakfullt innredet, med en spennende meny - men kjøkkenet bør legge seg litt mer i selen, mener Robinson & Fredag om tilskuddet på Aker Brygge.