Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Mer
Min side Logg ut

Omar menneskerøveren

I 1994 sto karatemester og geriljasoldat Sheikh Saeed Omar fram som angrende synder etter å ha kidnappet fire vestlige turister. Angeren varte ikke lenge. Nå er 28-åringen fra London arrestert og tiltalt for kidnapping igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ved daggry tirsdag ble Sheikh Saeed Omar arrestert i Lahore mistenkt for kidnappingen av den amerikanske journalisten Daniel Pearl. Omar er leder for minst én islamsk militant gruppe som kjemper mot India i Kashmir. Han ble arrestert som nøkkelmann bak kidnappingen. Pearl ble sist sett da han forlot en restaurant i Karachi i følge med en mann som hevdet han var representant for en militant islamsk gruppe. Wall Street Journal- journalisten hadde kommet i kontakt med mannen i et forsøk på å få et intervju med lederen for den fundamentalistiske gruppen Islamic Jamaat ul-Fuqra, Sheikh Mubarik ali Gilani. Den pakistanske gruppen som står bak bortførelsen har oppgitt at den ønsker bedre kår for al-Quaida-fangene på Cuba.

Omars far var pakistansk kjøpmann fra Øst-London. Sønnen ble født i den engelske hovedstaden og som mange engelske smågutter plassert i privatskole. Etter fullført ungdomsskole flyttet Omar til Lahore i Pakistan for å gå på college. Tre år senere returnerte han til London for å bli student ved prestisjetunge London School of Economics (LSE).

Før han hadde fullført sitt første år som statistikkstudent, reiste han til Bosnia som hjelpearbeider. Men Bosnia-oppholdet hadde åpenbart andre hensikter: Noen år senere fortalte han en journalist at han hadde reist dit for å delta i hellig krig.

I 1994 ble Omar fengslet i India. Han var medlem av en Kashmirsk militant gruppe, og arrestert tiltalt for kidnappingen av tre briter og en amerikaner i India. For å skape blest om bortførelsen av turistene spaserte han selv inn på BBCs kontorer i Dehli for å levere en beskjed om det som hadde skjedd.

Noen måneder senere havnet den da 20-årige Omar på sykehus etter en skuddveksling mot indisk politi. Han ble innlagt på sykehus med vakthold og fra sykesenga hadde han en lengre samtale med den indiske Tv-journalisten Zubair Ahmed.

- Sheikh Omar så svært bekymret ut, og sa han ville gjøre hva som helst for å vende tilbake til et liv i Storbritannia, fortalte Ahmed.

Det var en flykapring i 1999 som skulle få ham ut etter fem år bak murene. Et Indisk fly ble kapret på vei til Kandahar i Afghanistan, og i bytte mot de 155 gislene ble Omar frigitt.

Etter pågripelsen denne uka fortalte Omar selv politiet at han var involvert i planleggingen og kidnappingen av journalisten Daniel Pearl. Han påsto at en annen gruppe var ansvarlig for oppbevaringen av ham. I følge avhørerne av kidnapperen skal han ha ønsket at Pearl ble løslatt 5. februar, og at han ble overrasket over at så ikke skjedde.

- Jeg tror ikke det blir lett å få ham til å snakke, sa politisjefen i Karachi, Kamal Shah onsdag.

- Dere kan ikke torturere meg mer enn indisk etterretning gjorde, skal Omar ifølge Washington Post ha sagt. Med sitt utsagn imponerte han etterforskerne.

Under avhørene forsøkte den tiltalte å spille på politiets religiøse følelser. Han holdt en lengre preken om konspirasjon, vranglære og appellerte til dem om å ikke løpe amerikanernes ærend.

Han skal også ha skrytt på seg forbindelser til maktpersoner i Pakistan.

Under samtalen med den indiske TV-journalisten i 1994 gjentok Omar til stadighet at han hadde gjort et feiltrinn.

- Vær så snill, hjelp meg vekk herfra, sa han med sin korrekte britiske aksent.

Omar påstod at han hadde blitt påvirket av alle historiene om den vanskelige situasjonen til muslimer i Kashmir og andre deler av India.

Han hadde vært del av en gruppe som ville ha frigitt militante fengslet i India, i bytte mot kidnappede utenlandske turister, hevdet han.

- Jeg hadde blitt fortalt at muslimer i India ikke hadde noen religiøse rettigheter, og at muslimer i Kashmir ble torturert og voldtatt av hinduistiske armeer, sa kidnapperen.

Omars påståtte ønske om at ting skulle vært ugjort stakk åpenbart ikke dypt. Indiske flyselskap bør skjerpe sikkerheten betraktelig de neste årene. Les mer: BBC News BBC News Washington Post [email protected]

<B>VAR ETTERSØKT:</B> I en lokal avis fra 7. februar ble Sheikh Saeed Omar ettersøkt for kidnappingen av den amerikanske journalisten Daniel Pearl.
<B>FESTKLEDD:</B> Omar avbildet 6. november 2000.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!