Onkel Einstein

Hver kveld ser 330 millioner asiater denne mannen på barne-tv. Øystein Kristiansen (39) fra Sarpsborg er superstjerne i Singapore under navnet Einstein.

-  PLEASE WELCOME EINSTEIN!

-  My name is Øystein.

-  Yes, yes. Einstein!

-  No. Ø-y-s-t...

-  A big applause, ladies and gentlemen. FOR EINSTEIN FROM NORWAY!

SÅNN BEGYNTE DET. Eventyret om en norsk ryggsekkturist som kom til Singapore for tretten år siden med blanke ark og fargestifter til. Eller blakk, som det også heter. Uten arbeidstillatelse, med et vanskelig uttalt fornavn.

Planen var å reise til Bangkok, der Øystein hadde tilbud om å bli lærer for de skandinaviske damenes akvarellforening, og etter hvert videre til Japan. Gatekunstneren fra Sarpsborg skulle bare mellomlande i Singapore i fire timer. Men så kjedet han seg på flyplassen og dro til byen. Der snublet han innom en stand up-klubb.

-  Jeg presenterte meg som en berømt karikaturkomiker fra Norge. Nummeret mitt besto av å tegne folk fra publikum samtidig som jeg slo vitser om store ører og rare neser.

Øystein hadde aldri stått på en scene før. Han var uten utdannelse og kjente ingen øst for Halden. Men skalla østfoldinger med pussige navn viser seg å ha appell på den andre siden av kloden. Singaporianerne lo godt, både av det som kom ut av munnen og pennen hans. I dag er Einstein superkjendis over store deler av Asia. Blant passkontrollørene, ikke minst, etter at han fikk godkjent aliaset som offisielt navn. Og for 330 millioner små TV-seere.

-  FRA JAPAN i nord til New Zealand i sør og Pakistan i vest...

Snurr, snurr, på en globus som står på foreldrenes hvite flygel hjemme i Sarpsborg. Einstein serverer ph-balansert helsevann fra en japansk sentrifuge og redegjør oppglødd for dekningsområdet.

-  Kina. Korea. Tibet. Og videre, i Sørøst-Asia; Thailand, Vietnam, Malaysia, Indonesia, Filippinene...

Fingeren fortsetter over Stillehavet.

-  Og uti her! På Vanatauøyene, Tonga og Samoa. For ikke å glemme Fiji. Der har jeg mange fans.

-  Får du noen freidige tilbud fra alenemødre?

-  Skuffende få, faktisk. Sammenliknet med Europa er det asiatiske TV-publikumet uhyre disiplinert. Ungene kommer bort til meg på gata og ber høflig om autograf, og så vil de at jeg skal bli tatt bilde av med sammen med hele familien. Jeg fins nok i glass og ramme på peishylla til halvparten av husstandene i Singapore. Minst.

Etter først å ha bygd seg opp som barne-TV-personlighet der og i Malaysia, eksploderte karrieren da Nickelodeon, en av verdens største barnekanaler, snappet opp fyren som kunne trylle med tusj og splættet rundt seg med maling i alle regnbuens farger. Einsteins genistrek er å kombinere sketsjer med animasjon. I til sammen fem forskjellige TV-konsepter figurerer han som gal kunstner på et loft og hybelboer i magen på ei ku («fire rom og kjøkken»). Blant annet.

Han er direktør for «Einstein\'s Funtabilastic Cartoon Factory», en fabrikk som produserer fantasi dypt inne i jungelen. Og han har bygd et gigantisk søpleslott sammen med 2500 barn. Fellestrekket for alle TV-påfunnene er at nordmannen ustanselig tegner, klipper og limer figurer av papp som ungene seinere kan forsøke å lage på egen hånd.

-  Innholdet er egentlig helt 60-talls, flirer han.

-  Hva du kan gjøre med en dorull, liksom. Det er innpakningen som gjør det. Vi bruker samme teknologi til bakgrunner og spesialeffekter som de gjorde i «Ringenes herre».

Aller mest populær er «Super-Einstein», helten som kan skrible seg ut av de vanskeligste situasjoner. Men Einstein selv har en enda suprere plan.

-  Asia er bare begynnelsen. Målet mitt er å bli verdens tegne-onkel. En kreativ guru for alle barn, erklærer han ubeskjedent.

Det gjør kanskje noe med selvtilliten å få en egen plastdukke av seg selv i leketøysbutikkene? Å bli global ambassadør for fargeblyantgiganten Faber Castell? Å være sjef for et produksjonsselskap med ni ansatte, som drar inn kontrakter verdt seks millioner kroner i slengen?

HJEMME I SARPSBORG vokste Einstein, eller Øystein som han het på den tida, opp i et oppfinnsomt miljø. Far Kristiansen er el-installatør av yrke, men så lenge sønnen kan huske, har han stått krumbøyd over kjøkkenbenken og pønsket ut den ene rariteten etter den andre. Han har funnet opp et eget kraftftr for gullfisk, og bygget om en skomakermaskin så den kan male på porselen. Moren jobber på likningskontoret.

-  Pappa er en skikkelig Reodor Felgen-type, sier Einstein.

-  Kryss Reodor med likningskontoret. Der har du meg.

Da han begynte den lange mellomlandingen sin i Singapore, visste ingen der hva kreativitet var.

-  Singapore er et ekstremt toppstyrt land, der det er lett å bli hjernevasket. Alt skal reguleres, inklusive hva innbyggerne tenker.

Å slå opp campingstolen sin på gata for å lage karikaturer av folk har eksempel ikke vært lov. Men så en dag bestemte ledelsen seg for at Singapore skulle prøve noe nytt.

-  Statsministeren sa at nå skal vi være kreative. Nå!

For Einstein var denne beslutningen like betydningsfull som oppdagelsen av relativitetsteorien. Han slår ut med armene. Utenfor døra hans sto plutselig en kø av stive forretningsmenn. De ville være med ut og leke.

-  Jeg fant fram en støvsuger og lanserte kursopplegget «Cow milk your brain». Det første vi må gjøre for å tenke nytt er å suge bort gamle, nedstøvede tanker. Så kan vi melke hodene for kreative ideer.

-  Melke? Som en ku?

-  Nettopp. Kyr er favorittdyrene mine. De spiser gress og lager melk. Det er kreativt, det, sier Einstein.

DAGROS gresser sjelden gatelangs i Singapore. Derfor har Einstein latt seg prompe ut av magen på tegneseriekua han bor i, og føket av sted til Norge med kamera på slep. I østfoldske enger har han filmet rødt norsk fe for det asiatiske publikumet. Det syns de er kjempeeksotisk. Han har satt utfor Glomma i en ku-båt og laget innslag fra den norske jordbæråkeren.

-  Jeg planlegger å lansere meg hjemme også snart, avslører han.

-  Sarpsborg og Singapore. Det kan bli en fin pendlertilværelse.

Einstein minner om målsettingen sin. Han skal bli alle barns tegne-onkel. 330 millioner asiater er ikke nok.

-  Vil du ta opp konkurransen med Asgeir i Norge?

-  Asgeir? Er det han med det røde håret? Jeg har hørt om han. Hva er det han kaller seg, «sjefen over alle sjefer»?

Onkel Einstein løfter på skuldrene.

-  Jeg sammenlikner meg ikke med ham. Det jeg driver med er noe helt annet. Dessuten er jeg «kongen over alle presidenter».