Opera-marmor løsnet fra skyskraper

Chicago-bygg hadde samme marmor som i operaen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert
  • Les også: Tror operaen ruster

AON CENTER I CHICAGO har hatt store problemer med Carrara-marmor fra Italia, den samme som er blitt brukt i operaen i Oslo, og som nå har skapt store problemer for utbyggeren, fordi den gulner.

Erfaringen med denne type marmor fra fasader i utlandet, er ikke gode nyheter for Statsbygg og Snøhætta, som bygger operaen i Oslo. Tvert om har Carrara-marmoren nær sagt bare blitt forbundet med problemer.

- Gulfargen på marmoren kan ikke fjernes, sier en av Nordens fremste eksperter på marmor, Bjørn Schouenborg til Dagsavisen i dag. Han jobber ved Sveriges tekniske forskningsinstitutt.

Marmoren som er brukt i Bjørvika kostet nær 57 millioner kroner. Nå blir prisen antakelig svært mye høyere, siden marmoren enten må byttes ut eller slipes ned.

I CHICAGO KUNNE NORGE hentet inn nyttige erfaringer. Den 83. etasjer høye skyskraperen i byen sto ferdig i 1973. Den var da verdens høyeste marmorkledde bygning. 43 000 heller med Carrara-marmor var brukt.

Snart ble det klart at dette ikke var noe velegnet materiale i det barske vinterklimaet i Chicago. I 1974, ett år etter at bygget sto ferdig, løsnet en av marmorhellene fra fasaden. Den gikk rett gjennom taket til nabobygningen Prudential Center Annex.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer