Oppdageren

Camilla Stoltenberg (48) avslørte forskerjukset. Men de siste årene har hun også forsket i sin egen barndom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET KUNNE BARE IKKE STEMME. Hun satt alene på arbeidsrommet med artikkelen foran seg. Den var skrevet av legen og forskeren Jon Sudbø, en mann hun aldri hadde møtt. Det var dagen før nyttårsaften, og Camilla Stoltenberg leste artikkelen grundig. Gang på gang slo det henne. Dette kunne umulig stemme.

Hun hadde arbeidet mye denne romjula. Egentlig hadde hun fri, men jobben som divisjonsdirektør ved Folkehelseinstituttet var krevende. Artikkelen til Jon Sudbø leste hun derimot på eget initiativ. Hun hadde vurdert å referere til den i en artikkel hun selv skulle skrive. Men det hun nå leste, forsto hun virkelig ikke. Først og fremst virket det slurvete. Hvordan kunne de trykke noe sånt i et tidsskrift som The Lancet? Etter en stund la hun artikkelen fra seg, og gikk ned i stua.

EN DRØY MÅNED SEINERE sitter Camilla Stoltenberg foran oss og forteller historien igjen. Det er midt på dagen og helt stille i det store, røde trehuset på Nordberg. Et hus hun og hennes familie deler med lillebror Jens og hans familie.

Hun forteller om første jobbdag etter nyttår, da hun gikk til sine kolleger med artikkelen til Sudbø. Om det som skjedde etterpå. Om da jukset ble offentlig kjent fredag 13. januar. Dagen som nå omtales som norsk forsknings svarteste dag.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer