På stumpene løs: Det er ikke så veldig synd på irene hvis det de må spise i nøden er langsomt ovnsbakte svineknoker med Guinness og kål med sennep og fløte. Foto: Mette Randem.
På stumpene løs: Det er ikke så veldig synd på irene hvis det de må spise i nøden er langsomt ovnsbakte svineknoker med Guinness og kål med sennep og fløte. Foto: Mette Randem.Vis mer

Opptur i nedturen

Irene finner tilbake til røttene. Og kålen. De har ikke noe annet valg.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Stakkars Irland. Etter århundrer med hardt slit og armod hadde landet nesten klart det. De var «den irske tigeren», på rekordtid forvandlet fra et av Europas fattigste land til et av de rikeste. Endelig kunne også irene nyte livet i den øverste kretsen av paradis, der man ikke jobber med noe spesielt, men lever på en blanding av derivater, aksjer, finansielle incentiver og statlige overføringer. Så sprakk boblen. «Vi har gått fra å være den keltiske tigeren til en æra av finansiell usikkerhet, like brått som et Titanic-skipbrudd, kastet fra komfort og luksus til usikkerhetens kalde sjø», skrev Irish Times i en leder rik på blandede metaforer, og fattig på selvinnsikt.

Kunne man ha spådd at noe slikt kom til å skje? At Irland ville føle på nød og elendighet igjen? De lærde strides. Kanskje var det bare uflaks at man til de grader tapte konjunkturenes lotteri? Eller kanskje er det slik at Irland alltid blir straffet, slik de har blitt av engelskmenn og potetpest i tidligere tider? Problemet er at finansielle modeller bare peker oppover, inntil nedturen kommer, og alle innrømmer at den var uunngåelig og forutsigbar.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn