Du leser nå Dagbladet Pluss

Opptur i nedturen

Irene finner tilbake til røttene. Og kålen. De har ikke noe annet valg.

På stumpene løs: Det er ikke så veldig synd på irene hvis det de må spise i nøden er langsomt ovnsbakte svineknoker med Guinness og kål med sennep og fløte. Foto: Mette Randem.
På stumpene løs: Det er ikke så veldig synd på irene hvis det de må spise i nøden er langsomt ovnsbakte svineknoker med Guinness og kål med sennep og fløte. Foto: Mette Randem.Vis mer

Stakkars Irland. Etter århundrer med hardt slit og armod hadde landet nesten klart det. De var «den irske tigeren», på rekordtid forvandlet fra et av Europas fattigste land til et av de rikeste. Endelig kunne også irene nyte livet i den øverste kretsen av paradis, der man ikke jobber med noe spesielt, men lever på en blanding av derivater, aksjer, finansielle incentiver og statlige overføringer. Så sprakk boblen. «Vi har gått fra å være den keltiske tigeren til en æra av finansiell usikkerhet, like brått som et Titanic-skipbrudd, kastet fra komfort og luksus til usikkerhetens kalde sjø», skrev Irish Times i en leder rik på blandede metaforer, og fattig på selvinnsikt.

Kunne man ha spådd at noe slikt kom til å skje? At Irland ville føle på nød og elendighet igjen? De lærde strides. Kanskje var det bare uflaks at man til de grader tapte konjunkturenes lotteri? Eller kanskje er det slik at Irland alltid blir straffet, slik de har blitt av engelskmenn og potetpest i tidligere tider? Problemet er at finansielle modeller bare peker oppover, inntil nedturen kommer, og alle innrømmer at den var uunngåelig og forutsigbar.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

E-avisa er inkludert hver dag

1 UKE*

Prøv Pluss

1 kr

(0,14 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 1 kr per første uke. 0,14 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per måned. 3,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (99 kr/måned) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,77 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,77 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (249,-/kvartal) når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

6 MÅNEDER

449 kr

(2,49 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER 449 kr per 6 måneder. 2,49 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.